بیماری لثه، با نام تخصصی پریودنتیت، عفونتی است که بافت های نرم اطراف دندان یا لثه را درگیر می کند. از آنجایی که بیماری لثه پیشرونده است، در صورت عدم درمان، این عارضه می تواند استخوان های فک را از بین ببرد و باعث لق شدن یا حتی افتادن دندان ها شود.
بیماری پریودنتیت بیشتر از آنچه فکر می کنید شایع است و معمولاً در وهله اول به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد می شود. در ادامه بررسی خواهیم کرد که بیماری لثه دقیقاً چیست، چه انواعی دارد، چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود.
بیماری لثه چیست و چگونه ایجاد میشود؟
این بیماری با نام های مختلفی شناخته می شود: پریودنتال، پریودنتیت یا بیماری لثه. همه آنها به یک وضعیت اشاره دارند، زیرا کلمه “پریودنتال” به معنای اطراف دندان است. بیایید با جزئیات بیشتر توضیح دهیم که بیماری لثه چیست و چگونه روی لثه تأثیر می گذارد.
دهان ما محل نگهداری انواع باکتری ها است. برخی از این باکتری ها از قند موجود در غذا و نوشیدنی تغذیه می کنند و باعث تشکیل “پلاک” می شوند. این بافت نرم زرد رنگ بی رنگ یا چسبنده مخلوطی از بزاق، ذرات غذا و باکتری است. مناطق تجمع پلاک نیز بهترین مکان برای زندگی و تکثیر باکتری ها هستند که می تواند منجر به بیماری لثه شود.
در واقع، بیماری لثه زمانی رخ می دهد که سموم یا باکتری های موجود در پلاک به لثه حمله کنند. آنها مسیر خود را در امتداد خط لثه باز می کنند، به سرعت رشد می کنند و باعث عفونت باکتریایی می شوند. با پیشرفت عفونت، باکتری ها به قسمت های عمیق تر بافت نرم می رسند و باعث التهاب و تورم لثه بین دندان ها می شوند.
این التهاب در واقع پاسخ سیستم ایمنی به بیماری لثه و حذف پلاک است. و از آنجایی که پاسخ بدن تخریب بافت عفونی است، لثه ها شروع به عقب نشینی می کنند. عدم درمان و پوسیدگی لثه منجر به پوسیدگی بافت استخوانی فک می شود. اتفاقی که باعث لق شدن و از بین رفتن دندان ها می شود.
عوامل به وجود آورنده بیماری لثه
اگرچه علت اصلی بیماری لثه پلاک یا باکتری است، اما عوامل دیگری نیز در بروز بیماری لثه تأثیر میگذارند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت و فقط به باکتریها و پلاکهای دندانی میچسبد.
یکی از مواردی که در بیماری لثه مهم است نقش ژنتیک است و بیماری لثه می تواند ارثی یا خانوادگی باشد. بنابراین اگر در خانواده خود فردی دارید که به پریودنتیت مبتلا شده است، خود را از این بیماری در امان ندانید زیرا شما نیز مستعد ابتلا به این بیماری هستید.
یکی دیگر از مواردی که در ایجاد بیماری موثر است سیگار، تنباکو و سایر فرآورده های این چنینی است. اکثر سیگاری ها بیماری پریودنتال دارند و از از دست دادن دندان رنج می برند. پس این عارضه ناشی از استعمال دخانیات را جدی بگیرید و در صورت استفاده از سیگار و سایر فرآورده های مرتبط با سیگار و تنباکو و همچنین تنباکو بهتر است برای حفظ سلامتی و سلامت لثه های خود مصرف آنها را قطع کنید.
برخی داروها با کاهش بزاق دهان باعث خشکی دهان می شوند در نتیجه خشکی دهان و کمبود بزاق بر بافت لثه تاثیر می گذارد و آنها را در معرض خطر بیماری لثه و سایر عوارض جانبی قرار می دهد.
علاوه بر مواد فوق می توان به تغییرات هورمونی در بدن نیز اشاره کرد که با توجه به تاثیر هورمون ها بر تمامی بافت های بدن استفاده از داروهای هورمونی حتما باید زیر نظر پزشک باشد وگرنه چگونه می توان فهمید که هورمونی تغییرات می تواند باعث شود آیا از بیماری لثه رنج می برید؟
علاوه بر عوامل فوق، بیماری های خاصی مانند سرطان و دیابت نیز می توانند با تأثیر بر نوع و فعالیت سلول های بدن باعث بیماری پریودنتال شوند.
یکی از مهم ترین و شایع ترین عوامل بیماری لثه، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است، اگر نمی خواهید دندان های خود را از دست بدهید، بهتر است بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
علت ایجاد بیماری لثه چیست؟
همانطور که گفته شد، تشکیل پلاک مهمترین و اولیه ترین علت بیماری پریودنتال است. پلاک حاوی باکتری های مختلفی است که به طور بالقوه می توانند برای لثه مضر باشند (اگرچه باکتری های بی ضرر نیز در پلاک وجود دارند).
بنابراین عدم رعایت بهداشت حفره دهان و دندان ها خطر ابتلا به بیماری های لثه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. در برخی از افراد، ژن ها با تغییر نحوه واکنش سیستم ایمنی بدن به باکتری ها در ایجاد این بیماری نقش دارند.
- سن: پریودنتیت معمولا با افزایش سن رخ می دهد و بیشتر پس از ۳۵ سالگی بروز می کند.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن، حتی بدون بیماری لثه، می تواند باعث تحلیل لثه و تحلیل استخوان شود.
- اعتیاد: اعتیاد طولانی مدت لثه و دندان را از بین می برد.
- تغییرات هورمونی در زنان: زنان بیشتر در معرض بیماری لثه هستند. التهاب لثه ناشی از تغییرات هورمونی در برخی از نوجوانان، برخی زنان باردار و گاهی به عنوان عارضه جانبی داروهای ضد بارداری رخ می دهد.
- بیماری ها: بیماری هایی مانند دیابت و ایدز و داروهایی که برای درمان برخی بیماری ها استفاده می شوند
- عوامل ژنتیکی: این عوامل باعث می شود که برخی افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری های لثه باشند.
- رژیم غذایی: سوء تغذیه یکی از عوامل خطر بیماری لثه است.
- استرس: استرس فیزیولوژیکی باعث می شود بدن هورمون های التهابی خاصی را ترشح کند که می تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن بیماری لثه شود.
انواع بیماری لثه چیست؟
به طور کلی، التهاب یا عفونت لثه به دو دسته تقسیم می شود:
بیماری لثه ناشی از پلاک و باکتری: اثر پلاک روی لثه می تواند به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، اثر برخی داروها یا بیماری ها یا سوء تغذیه باشد.
بیماری لثه بدون پلاک: برخی از باکتری ها، قارچ ها یا ویروس ها می توانند باعث بیماری لثه شوند. برخی از این شرایط تحت تأثیر عوامل ژنتیکی یا مشکلات پزشکی سیستمیک (مانند آلرژی ها و بیماری های خاص)، زخم ها یا واکنش بدن به مواد خارجی (مانند دندان های مصنوعی) قرار دارند. گاهی اوقات دلیل خاصی برای این موضوع وجود ندارد.
سیاه شدن لثه: تغییراتی در رنگ لثه ایجاد می شود که می تواند به دلیل سیگار کشیدن، عوارض جانبی برخی داروها یا بهداشت نامناسب دهان و دندان باشد. اما علت اصلی سیاه شدن لثه، تجمع ملانین در لثه است که باید هر چه سریعتر درمان شود.
بیماری لکوپلاکیا: این نوع بیماری باعث سفید شدن لثه یا لکه های سفید روی دهان و لثه می شود. آنها معمولاً بی ضرر هستند و خود به خود از بین می روند، اما اگر این لکه ها بزرگ شدند و پس از مدتی از بین نرفتند، باید به دندانپزشک مراجعه کنید زیرا می تواند منجر به سرطان دهان شود.
در دسته ای دیگر، انواع بیماری های لثه از نظر شدت به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
- ژنژیویت (نوع خفیف با آسیب قابل برگشت)
- پریودنتیت (نوع پیشرفته با آسیب غیر قابل برگشت)
ژنژیویت چیست؟
ژنژیویت یک بیماری اولیه لثه است و در واقع خفیف ترین و شایع ترین شکل بیماری پریودنتال است. تا آنجا که ورم لثه به عنوان ژنژیویت شناخته می شود و نه بیماری لثه. این وضعیت لایههای سطحی لثهها را تحت تأثیر قرار میدهد، بهویژه جایی که این بافت به دندانها میرسد. در این مرحله قسمتهای عمیقتر لثه، دندانها یا استخوانها آسیب نمیبینند. مهمترین علائم التهاب لثه خونریزی لثه (به ویژه هنگام مسواک زدن یا غذا خوردن)، قرمزی و تورم است.
این نوع بیماری لثه معمولاً چنین افرادی را تحت تأثیر قرار می دهد:
- زنانی که باردار هستند.
- زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند.
- افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده.
- افرادی که استروئید مصرف می کنند.
- افرادی که برای کنترل تشنج و فشار خون دارو مصرف می کنند.
اگر لثه های شما نیز قرمز و متورم است، حق دارید نگران باشید، اما مسواک زدن را متوقف نکنید (مگر اینکه قصد دارید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید). در عوض، از یک مسواک نرم برای از بین بردن باکتری ها و پلاک هایی که باعث بیماری لثه می شوند، استفاده کنید.
اگر بعد از چند روز لثه ها بهبود نیافت و خونریزی ادامه یافت، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. خوشبختانه از آنجایی که التهاب لثه شرایط خطرناکی برای لثه ایجاد نمی کند، به راحتی قابل درمان است. معمولا یک سری مراقبت های خانگی و تمیز کردن تخصصی دندان ها در دندانپزشک این بیماری را به طور کامل درمان می کند.
پیشگیری از ابتلا به ژنژیویت
- به گفته سازمان بهداشت جهانی، بهترین راه برای پیشگیری از التهاب لثه یا التهاب لثه، رعایت بهداشت کامل دهان و دندان است.
- دو بار مسواک زدن و استفاده از نخ دندان یک بار در روز می تواند خطر ابتلا به التهاب لثه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- توصیه می کنیم هر ۶ ماه یکبار دندان های خود را به طور حرفه ای توسط دندانپزشک تمیز کنید. برای جلوگیری از التهاب لثه می توانید از خمیر دندان و دهان شویه ضد پلاک نیز استفاده کنید.
پریودنتیت چیست؟
پریودنتیت مرحله پیشرفته بیماری های مختلف لثه است که در صورت عدم درمان ورم لثه ممکن است رخ دهد. بیایید دقیق تر باشیم. پریودنتیم نامی است که به لثه و ساختار استخوانی گفته می شود که دندان ها را احاطه کرده و آنها را در جای خود نگه می دارد. وظیفه لثه ایجاد پوسته در اطراف ریشه دندان و محافظت از پریودنتیم است.
بنابراین، پریودنتیت در واقع التهاب پریودنتیوم است که توسط باکتری های موجود در پلاک و واکنش سیستم ایمنی بدن به آنها ایجاد می شود. ساختارهای تحت تأثیر این بیماری لثه عبارتند از:
- قسمت بالایی ریشه دندان یا سمنتوم
- رباط پریودنتال (استخوان و الیافی که ریشه دندان را به استخوان متصل می کند)
هنگامی که مهر و موم ایجاد شده توسط لثه آسیب می بیند، فضایی بین ریشه دندان و این بافت نرم ایجاد می شود. به این فضاها پاکت های پریودنتال می گویند. باکتری ها در این پاکت ها به دام می افتند و باعث آسیب بیشتر پریودنتال می شوند.
با گذشت زمان، استخوان آسیب می بیند، از بین می رود و فضای بزرگ تری بین دندان و لثه ایجاد می شود. این شکاف ها می توانند مانند مثلث های سیاه بین دندان ها به نظر برسند که دندانپزشک نمی تواند آنها را پر کند.
اگر این بیماری لثه درمان نشود، ساختارهایی که دندانها را محکم در لثه نگه میدارند آسیب میبینند تا جایی که دندانها شل و دردناک میشوند و چارهای جز کشیدن آنها وجود ندارد.
پیشگیری از ابتلا به پریودنتینت
- راه های پیشگیری از این بیماری دقیقاً مانند ورم لثه است و راه اصلی رعایت بهداشت دهان و دندان است.
- به یاد داشته باشید که دندان های ما هر ۶ ماه یکبار نیاز به تمیز کردن حرفه ای توسط دندانپزشک دارند.
- اما اگر از سیگار و سایر مواد دخانی استفاده می کنید، بهتر است برای انجام این پاکسازی در فواصل زمانی کوتاه تری به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
نشانههای انواع بیماری های لثه
حتی اگر احساس ناراحتی نمی کنید، اگر علائم زیر را دارید، حتما فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید:
- تغییر در تماس دندان ها با یکدیگر یا عدم اندازه پروتز
- ایجاد فاصله بین دندان ها و لثه ها یا شیار بین آنها
- خونریزی لثه بعد از مسواک زدن یا در حین آن
- لق شدن دندان ها
- بوی بد دهان یا طعم بد در دهان که از بین نمی رود.
- فرورفتگی لثه های اطراف دندان
- قرمزی، تورم یا حساس شدن لثه به لمس یا فشار
عوامل خطر بیماری لثه
عوامل خطر متغیرهایی هستند که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند. لطفاً توجه داشته باشید که عوامل خطر نشان دهنده یک ارتباط هستند و لزوماً علت بیماری نیستند. عوامل خطر بیماری لثه عبارتند از:
- سیگار کشیدن یا مصرف تنباکو به اشکال دیگر
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- افزایش سن
- دیابت
- استرس
- بیماری قلبی
- شیمیدرمانی
- بیماریهای خودایمنی من جمله لوپوس، اسکلرودرمی و بیماری کرون
- ژنتیک و سابقه ابتلا به این بیماری در اعضای خانواده
- رژیم غذایی نامطلوب
- مصرف بیش از حد الکل
- دندان قروچه
- دندانهای کج
- پرشدگیهای که معیوب شدهاند
- پلهای دندانی که به درستی در جای خود قرار نمیگیرند
- تغییرات هورمونی در خانمها به ویژه در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی
- مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی، داروهای قلب، داروهای ضد افسردگی و استروئیدها
- مصرف داروهایی که باعث خشکی دهان میشوند
- خشن مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
چگونه بفهمیم که بیماری لثه داریم؟
در زیر شایع ترین علائم بیماری لثه آورده شده است:
- لثه های قرمز یا بنفش، متورم و حساس که می توانند باعث زخم دهان شوند
- خونریزی و درد هنگام مسواک زدن، نخ دندان کشیدن یا خوردن غذاهای جامد
- عقب رفتن لثه (زمانی که لثه از دندان جدا شود)
- لق شدن یا افتادن دندان ها
- بوی بد دهان مداوم
- طعم بد در دهان
- وجود چرک بین دندان ها و لثه ها
- قرار دادن نامناسب پروتزهای متحرک در دهان
- تغییر در تراز بایت و فک
به خاطر داشته باشید که علائم بیماری لثه گاهی اوقات می تواند نشانه ای از سایر مشکلات سلامتی باشد. به همین دلیل ضروری است در صورت مشاهده هر یک از این علائم سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید. آنها می توانند به شما در مورد مراقبت مناسب از دندان توصیه کنند. و حذف حرفه ای پلاک و جرم از روی دندان. این به چسبیدن مجدد لثه به دندان کمک می کند.
درمان بیماری لثه در مراحل اولیه ساده و موفقیت آمیز است. اگر این بیماری ها به موقع کنترل نشوند، نه تنها بافت لثه و استخوان فک آسیب قابل توجهی می بیند، بلکه احتمال ابتلا به بیماری های دیگر نیز افزایش می یابد.
به عنوان مثال، بیماری لثه می تواند تأثیر منفی بر سلامت قلب داشته باشد و دیابت را بدتر کند (مطالعات این را ثابت کرده اند). بنابراین سلامت لثه ها تنها به نفع این بافت نرم و استخوان های مجاور آن نیست.
چه عواملی منجر به التهاب یا بیماری لثه می شود؟
بیشتر موارد بیماری لثه به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان رخ می دهد. باکتری ها در پلاک انباشته شده روی دندان ها زندگی می کنند و باعث التهاب لثه می شوند. التهاب لثه در بیشتر افراد درد ایجاد نمی کند. اگر به موقع آن را درمان کنید، آسیب دائمی ایجاد نمی کند. در مراحل اولیه بیماری لثه تنها با مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن قابل درمان است.
اما اگر التهاب یا عفونت لثه را به موقع درمان نکنید، پیشرفت کرده و به ساختارهای زیرین گسترش می یابد، استخوان را از بین می برد و ممکن است دندان خود را از دست بدهید.
علاوه بر بهداشت دهان، چه عوامل دیگری زمینه ساز انواع مختلف بیماری لثه است؟
- تغییرات هورمونی در زنان
- برخی بیماری ها مانند سرطان، دیابت و ایدز
- برخی داروها، به ویژه داروهایی که جریان بزاق را کاهش می دهند. فنی توئین (دیلانتین)، یک داروی ضد تشنج، و برخی از داروهای ضد آنژینال می توانند باعث رشد غیر طبیعی بافت لثه شوند.
سیگار کشیدن - افزایش سن
- رژیم غذایی نامناسب (مانند کمبود ویتامین C)
راه های پیشگیری از بیماری لثه
اگر تا به حال این بیماری را تجربه کرده اید، ابتدا با کمک دندانپزشک عمومی یا متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی، بیماری را درمان کنید و سپس اقدامات زیر را برای جلوگیری از عود و عود بیماری انجام دهید. اینها مهمترین اصول برای پیشگیری از بیماری لثه هستند:
- دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید.
- بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان استفاده کنید و مراقبت از لبه های دندان را نیز فراموش نکنید.
- برای از بین بردن پوسیدگی باکتریایی، دهان خود را با دهانشویه فلوراید بشویید.
- هر ۶ ماه یکبار به مطب دندانپزشک مراجعه کنید
- دندان های خود را سالی یک بار جرم گیری کنید
- دندان های خود را بلیچینگ کنید.
درمان بیماری لثه
برای مقابله با این مشکل، ابتدا باید پلاک و تارتار سفت شده زیر خط لثه را از بین ببرید. لایه برداری عمیق می تواند به حذف جرم، باکتری ها و تمیز کردن زیر خط لثه کمک کند. پس از برداشتن تارتار، اگر پریودنتیت دارید، روش دیگری وجود دارد که می تواند به شما در کاهش فاصله لثه و دندان کمک کند. این درمان برای حل مشکل التهاب لثه است.
روت پلنینگ (ROOT PLANING)
روت پلنینگ در واقع یک طرح درمانی است که برای درمان بیماری خفیف لثه انجام می شود. در این روش پلاک از روی دندان ها (به خصوص در خط لثه) برداشته می شود و تمام پلاک ها از بین می روند. در برخی از بیماران، ممکن است دندان ها برای از بین بردن لکه ها و صاف کردن سطح دندان ها پولیش داده شوند. اگر بیماری لثه شما شدید است، جرم گیری عمیق زیر خط لثه ضروری است.
جرم گیری دندان (SCALING)
در این روش، دندانپزشک شما از دستگاهی به نام جرمگیر استفاده میکند تا هر گونه اثر پلاک و جرم را از روی دندانها و زیر خط لثه پاک کند. اگر حساب دیفرانسیل و انتگرال زیر خط لثه پیشرفت کرده باشد، جرم گیری عمیق تر انجام می شود.
ارتودنسی دندان
در بیشتر موارد وجود مال اکلوژن های متعدد یا نامرتبی و نامرتبی دندان ها مسواک زدن راحت دندان ها را غیرممکن می کند. حفظ بهداشت دهان با دندان های کج دشوار است و این می تواند منجر به بیماری لثه شود.
صاف کردن و تنظیم دندان ها با کمک ارتودنسی می تواند عامل مهمی در پیشگیری و حتی درمان بیماری های مرتبط با لثه باشد. متخصص ارتودنسی می تواند با استفاده از دستگاه های مختلف و در مدت زمان معقول به شما در بهبود بهداشت دهان و زیبایی لبخند کمک کند.
مقالات پیشنهادی:
ارائه تمامی خدمات کلینیک دندانپزشکی شهریار