رادیولوژی دهان و دندان تصاویری از دندان های شما است که دندانپزشک شما از آنها برای بررسی سلامت دهان و دندان شما استفاده می کند. این اشعه ایکس با تابش کم برای ثبت تصاویر داخلی دندان ها و لثه ها استفاده می شود. اشعه ایکس می تواند به دندانپزشک کمک کند تا مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، عفونت و دندان های آسیب دیده را شناسایی کند.
رادیوگرافی های دندانی تصاویری هستند که دندانپزشک برای ارزیابی سلامت دهان و دندان ها استفاده می کند. این تصاویر با هدایت مقدار کمی اشعه ایکس به داخل دهان گرفته می شود. با رادیولوژی دندان می توان مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، چسبندگی دندان و وضعیت ریشه ها را بررسی کرد.
رادیولوژی دهان، دندان، فک و صورت
رادیولوژی دهان و فک و صورت (دندان، اکلوزال، گیجگاهی فکی و جمجمه) یک تخصص دندانپزشکی است که تصاویر رادیوگرافی از جمله CT و MRI را تولید و تفسیر می کند. این رشته برای تشخیص و مدیریت بیماری ها، اختلالات و شرایط دهان، صورت و فک استفاده می شود. همچنین از رادیوگرافی برای تشخیص پوسیدگی اکلوزال فک بالا و پایین و مشکلات مفصل فک و جمجمه استفاده می کنند.
رادیولوژیست دهان و فک و صورت دندانپزشکی است که تصاویر رادیوگرافیک را برای شرایطی که بر سر، گردن، صورت و فک ها تأثیر می گذارد، مطالعه و تفسیر می کند. برای تبدیل شدن به رادیولوژیست فک و صورت، دندانپزشک باید یک دوره رزیدنتی را تکمیل کند. این آموزش شامل آشنایی کامل با تکنیک ها و تفسیر CT فک و صورت، CBCT، MRI، سونوگرافی و سایر روش های مرتبط می باشد.
رادیولوژی دهان و فک و صورت (OMR) یک تخصص دندانپزشکی است که با استفاده از اشعه ایکس (تصویربرداری رادیوگرافی) برای تشخیص و درمان بیماری ها یا اختلالات دهان، دندان ها، صورت و فک (ناحیه فک و صورت) سروکار دارد.
OMR از ترکیبی از اشعه ایکس فیلم استاندارد و اشعه ایکس دیجیتال و پانورامیک استفاده می کند (اشعه ایکس یک نمای پانوراما از قوس های دندانی بالا و پایین و مفصل گیجگاهی فکی ارائه می دهد). OMR شامل استفاده از اشعه و مواد رادیواکتیو برای تشخیص بیماری های دهان و فک است.
چه زمانی دندانپزشک نیاز به رادیولوژی دهان و دندان را به بیمار پیشنهاد می کند؟
اینکه چه زمانی رادیوگرافی گرفته می شود و چه نوع اشعه ایکس را دندانپزشک توصیه می کند بستگی به مسئولیت دندانپزشک برای انجام معاینه کامل و اطمینان از تشخیص به موقع مشکلات دندانی دارد تا آسیب کمتری به دندان و بافت لثه وارد شود. همچنین بستگی به وضعیت دهان بیمار دارد، اینکه چه درجه ای از مشکلات در دهان شما دیده می شود و دندانپزشک می خواهد چه قسمتی از دهان شما را ببیند.
برای تشخیص زودهنگام پوسیدگی، یعنی دندان ها می توانند در طول این مدت از دید دندانپزشک پنهان شوند. معاینات بالینی در برخی موارد ظاهر دندان سالم به نظر می رسد، اما دندانپزشک با استفاده از اشعه ایکس می تواند حفره ها را تشخیص دهد. همچنین تشخیص وضعیت استخوان نگهدارنده دندان، ریشه دندان و دندان های پنهان از جمله مواردی است که نیاز به رادیوگرافی دندان دارد.
انواع رادیوگرافی دهان و فک و صورت
رادیولوژی فک و صورت از فناوری های تصویربرداری پیشرفته مانند تصویربرداری دیجیتال، توموگرافی ساده، توموگرافی کامپیوتری (CT)، سی تی اسکن، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و سونوگرافی استفاده می کند.
۱- تصویربرداری دیجیتال
این نوع تصویربرداری سریعتر و آسانتر از تصویربرداری با اشعه ایکس معمولی است. از مزایای تصویربرداری دیجیتال می توان به تصویربرداری دندان با سنسورهای دیجیتال اشعه ایکس، تصاویر دیجیتال سه بعدی با وضوح بالا که ۹۰ درصد کمتر از رادیوگرافی فیلم معمولی مضر هستند، اشاره کرد. تصاویر دیجیتال را می توان برای جزئیات تشخیصی و دقت بهتر بزرگ کرد.
۲- توموگرافی ساده
فیلم ساده (رادیوگرافی سنتی داخل دهانی یا پانورامیک) که تصاویر دو بعدی را ارائه می دهد.
۳- توموگرافی کامپیوتری CT
توموگرافی کامپیوتری (CT) که تصاویر سه بعدی را ارائه می دهد. نوع کامپیوتری برای تشخیص و درمان شرایطی مانند دندان های نهفته، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) و تعیین اینکه آیا ساختار استخوانی کافی برای ایمپلنت وجود دارد یا خیر استفاده می شود. همچنین با این مدل تصویربرداری می توان محل دقیق ایمپلنت را تعیین کرد.
۴- سی تی اسکن
سی تی اسکن به عنوان اسکن کامپیوتری (CAT) شناخته می شود. این یک روش تشخیصی با استفاده از تجهیزات ویژه اشعه ایکس برای به دست آوردن تصاویر مقطعی از استخوان ها و بافت های نرم، از جمله اندام ها، ماهیچه ها و تومورها است. توموگرافی کامپیوتری این اجزا را به صورت تصاویر سه بعدی دقیق با حداقل اعوجاج نشان می دهد.
سی تی اسکن اطلاعات تصویربرداری را ارائه می دهد که نمی توان با رادیوگرافی داخل دهانی یا پانورامیک به دست آورد. سی تی اسکن همچنین در بررسی و شناسایی مناطقی که نیاز به درمان ریشه دارند بسیار موثر است. سی تی اسکن به تشخیص و جراحی (یا سایر روش های درمانی مانند پرتودرمانی) سرطان دهان کمک می کند.
در اشعه ایکس معمولی، ساختارهای داخلی با هم همپوشانی دارند و اغلب تصاویر را مسدود می کنند. سی تی اسکن ساختارهای همپوشانی را حذف می کند و آناتومی داخلی را واضح تر می کند، بنابراین مشکلات و مکان آنها بهتر شناسایی می شود. سی تی اسکن اطلاعات را در چند ثانیه ارائه می کند و نیاز به جراحی تشخیصی را کاهش می دهد یا از بین می برد.
یکی از معایب توموگرافی کامپیوتری استفاده از تزریق رنگ کنتراست و قرار گرفتن در معرض اشعه است. مواد کنتراست رنگ هایی هستند که برای بهبود تصاویر داخل بدن که از اشعه ایکس، سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی به دست می آیند، به بدن تزریق می شوند. عوامل کنتراست به تشخیص شرایط طبیعی از غیر طبیعی کمک می کنند.
با این حال، سیستمهای توموگرافی کامپیوتری (CBCT) برای تصویربرداری از بافت سخت فک و صورت طراحی شدهاند و قادر به ارائه تصاویر با وضوح بالا، کیفیت تشخیصی و زمان اسکن کوتاه (۱۰ تا ۷۰ ثانیه) هستند. سی تی اسکن های کامپیوتری تا ۱۵ برابر کمتر از سی تی اسکن های معمولی تشعشع دارند.
۵- تصویربرداری مغناطیسی (MRI)
MRI برای ارزیابی و درمان TMJ، تروما، بیماری یا شرایط غیرعادی مانند سرطان دهان استفاده می شود. MRI یک تکنیک رادیولوژیکی است که از آهن ربا، امواج رادیویی و کامپیوتر برای ایجاد تصاویر بسیار دقیق از ساختارهای بدن استفاده می کند. اسکن MRI بدون درد است، از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس خودداری کنید.
هیچ عوارض جانبی شناخته شده ای ندارد و دقت بالایی در تشخیص ناهنجاری های ساختاری مفاصل، بافت های نرم و استخوان ها ارائه می دهد. با این حال، اسکن MRI گران است زیرا در آن از مواد کنتراست استفاده می شود و ساختار بسته آن می تواند در برخی از بیماران احساس تنگناهراسی ایجاد کند. علاوه بر این، میدان مغناطیسی قدرتمند MRI اجسام حاوی فلز را در بدن جذب می کند. ام آر آی برای افرادی که ضربان ساز، ایمپلنت فلزی یا سایر اجسام خارجی فلزی دارند منع مصرف دارد.
۶- اولتراسوند یا سونوگرافی
تصویر سونوگرافی به عنوان اسکن اولتراسوند یا سونوگرافی شناخته می شود. این دستگاه با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تصاویری از داخل بدن انسان به دست می آورد. پژواک امواج صوتی به صورت تصاویر بصری در زمان واقعی ضبط و نمایش داده می شود. تصویربرداری اولتراسوند از اشعه یونیزان استفاده نمی کند. سونوگرافی همچنین در تشخیص ناهنجاری های بافت نرم دهان استفاده می شود. هیچ عوارض جانبی شناخته شده ای در ارتباط با سونوگرافی وجود ندارد.
روشهای رادیوگرافی دندان
به طور کلی رادیوگرافی در دندانپزشکی به دو دسته رادیوگرافی داخل دهانی و رادیوگرافی خارج دهانی تقسیم می شود. در رادیوگرافی داخل دهانی سنسور رادیوگرافی در داخل دهان بیمار و در رادیوگرافی خارج دهانی سنسور رادیوگرافی در خارج از دهان بیمار قرار می گیرد.
رادیوگرافی داخل دهانی
رادیوگرافی داخل دهانی رایج ترین نوع است. در این روش سنسور داخل دهان قرار می گیرد و جزئیات بالایی را نشان می دهد.
کاربردهایش :
- تشخیص پوسیدگی
- مشاهده ریشه دندان
- بررسی سلامت ناحیه استخوانی اطراف دندان
- مشاهده وضعیت دندان در حال رشد
انواع رادیوگرافی داخل دهانی
رادیوگرافی بایت وینگ : این نمونه از رادیوگرافی برای نشان دادن رابطه دندان ها در موقعیتی استفاده می شود که بهترین شرایط را برای دندانپزشک برای تشخیص حفره ها ایجاد می کند. دلیل اینکه آن را “بال گاز گرفتن” می نامند این است که بیمار هنگام عکسبرداری با اشعه ایکس، دستگاه بال مانندی را که حسگر اشعه ایکس را در جای خود نگه می دارد، گاز می گیرد. کمکی که این نوع اشعه ایکس به دندانپزشکان می دهد این است که پوسیدگی بین دندان های عقب و تغییر ضخامت استخوان در اثر بیماری های لثه تشخیص داده می شود. همچنین این نوع رادیوگرافی می تواند هرگونه ساییدگی یا پوسیدگی پرکردگی دندان را نشان دهد.
رادیوگرافی پری اپیکال : این نوع از رادیولوژی مشکلات اطراف ریشه دندان ها را نشان می دهد و در درمان N2 بسیار مفید است. این نوع رادیوگرافی ارتفاع هر دندان را از تاج تا قسمت ریشه و ریشه دندان نشان می دهد. این اشعه ایکس تغییرات غیرطبیعی در ریشه ها و استخوان ها را نشان می دهد.
رادیوگرافی اکلوزال : این نمونه از رادیوگرافی سطح اکلوزال دندان ها را نشان می دهد و بزرگتر از سایر اشعه ایکس رایج است. هر اشعه ایکس تقریباً کل قوس فک بالا یا پایین را نشان می دهد.
رادیوگرافی خارج دهانی
رادیوگرافی های خارج دهانی به گونه ای تهیه می شوند که سنسور رادیوگرافی در خارج از دهان بیمار قرار می گیرد. این نوع رادیوگرافی ها جزئیات کمتری را نسبت به رادیوگرافی داخل دهانی نشان می دهند و بیشتر بر روی فک و جمجمه تمرکز می کنند.
انواع رادیوگرافی خارج دهان
پانورامیک : در این نوع اشعه ایکس از کل دهان که شامل تمام دندان های بالا و پایین می شود عکس گرفته می شود. این اشعه ایکس می تواند به دیدن دندان های پنهان و تشخیص تومورها و کیست ها کمک کند.
سفالومتری : این نوع رادیوگرافی از یک طرف سر به گونه ای گرفته می شود که ارتباط بین دندان ها و فک ها را نشان دهد. متخصصین ارتودنسی از پیش بینی سفالومتری برای تعیین بهترین نوع درمان ارتودنسی با توجه به موقعیت خاص دندان های بیمار استفاده می کنند.
توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی (CBCT) : این نوع رادیوگرافی تصاویر سه بعدی از ساختارهای دندانی، بافت های نرم، اعصاب و استخوان ها ایجاد می کند. این نوع رادیوگرافی بیشتر برای انتخاب و قرار دادن ایمپلنت های دندانی استفاده می شود، همچنین به تشخیص مشکلات پریودنتال، ریشه دندان، فک و تشخیص کیست و تومور و شکستگی در دهان و صورت کمک می کند.
سی تی اسکن دندان : این نوع اشعه ایکس باید در مطب رادیولوژی یا بیمارستانی که بیمار دراز کشیده است گرفته شود و تصویر با چندین چرخش دور سر بیمار با استفاده از دستگاه «فلت اسلایس» گرفته شود. از این روش می توان برای کاشت ایمپلنت دندان استفاده کرد. می توان گفت سی تی دوز تشعشع بالاتری نسبت به CBCT دارد اما بافت های نرم را بهتر از CBCT نشان می دهد.
توموگرافی : قسمت خاصی از دهان را نشان می دهد و بقیه را تار می کند.این رادیوگرافی برای بررسی قسمت هایی استفاده می شود که به سختی دیده می شوند یا توسط قسمت های دیگر مسدود شده اند.
سیالوگرافی : در این نوع عکاسی از نوعی رنگ استفاده می شود که به غدد بزاقی تزریق می شود تا در سنسور اشعه ایکس دیده شوند (خود غدد بزاقی در اشعه ایکس قابل مشاهده نیستند). این نوع رادیوگرافی برای مشکلاتی مانند انسداد یا سندرم شوگرن استفاده می شود.
رادیوگرافی دیجیتال
این روش جدیدترین نوع تصویربرداری است که در آن سنسور رادیوگرافی با صفحه یا سنسور الکترونیکی تخت جایگزین می شود. در کلینیک دندانپزشکی نور شهریار از این روش برای تصویربرداری از دهان بیمار استفاده می شود.
لازم به ذکر است که رادیوگرافی های خارج دهانی مانند CBCT که در تشخیص مفید هستند در بسیاری از مطب ها در اروپا و آمریکا استفاده می شود و مزیت محسوب می شود اما در کشور ما وزارت بهداشت چنین مجوزی برای استفاده از آنها صادر نکرده است.
MRI
این روشی است که برای ایجاد تصاویر سه بعدی از مشکلات مفصل فک استفاده می شود. این روش همچنین بهترین راه برای بررسی بافت های نرم است.
در چه شرایطی به رادیولوژی فک و صورت نیاز دارید؟
دندانپزشک شما ممکن است به هر یک از دلایل زیر شما را به متخصص OMR ارجاع دهد:
- برنامه ریزی جراحی برای دندان های نهفته و عقل، کشیدن دندان و سایر انواع جراحی های دهان که ممکن است به آرامبخش یا بیهوشی عمومی نیاز داشته باشد.
- درد در صورت
- مشکلات مربوط به ناهنجاری ها و نقض TMS
- تشخیص سرطان دهان و برنامه ریزی درمان
- ارزیابی تومورها، کیست ها، ناهنجاری های رشدی و ضربه به فک و صورت
- ارزیابی اثرات بیس فسفونات ها و استئونکروز فک
- برنامه ریزی درمان ارتودنسی
- ارزیابی ضایعات ریشه یا تشخیص ناموفق جراحی ریشه
- ارزیابی کلسیفیکاسیون بافت نرم سر و گردن
- ارزیابی راه هوایی و شرایط آپنه خواب
قیمت رادیولوژی دهان و دندان
هزینه عکس دندان یا رادیولوژی در کلینیک ها و مراکز متفاوت است. زیرا برخی از مراکز شامل هزینه بیمه و برخی دیگر به صورت رایگان هزینه می گیرند.
عوارض رادیوگرافی دندان
در شرایط اضطراری برای زنان باردار، نیازی به نگرانی در مورد قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس از دستگاه دیجیتال نیست. اقدامات احتیاطی مانند استفاده از “پیش بند سربی دولایه” قرار گرفتن در معرض رادیوگرافی را بسیار کاهش می دهد. زنانی که به نوزاد خود شیر میدهند یا در تلاش برای باردار شدن هستند، نباید معاینه اشعه ایکس را به تأخیر بیندازند.
نکته نهایی در مورد رادیولوژی دهان و دندان در شهریار تهران
روش های رادیولوژی مانند CT و MRI از نظر پزشکی تجویز می شوند. این روش ها فقط باید توسط متخصصان آموزش دیده و دارای گواهینامه مناسب و تحت شرایط ضروری پزشکی انجام شود. روشهای تصویربرداری پزشکی نادرست میتواند بیماران را در معرض تشعشعات ناایمن قرار دهد و منجر به تشخیص نادرست یا عدم تشخیص شرایط موجود شود.
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان بارها در معرض اشعه ایکس قرار گرفته اید و مدام در حال تغییر پزشک هستید، بهتر است سوابق فعلی و گذشته خود را حفظ کنید تا از انجام معاینات تکراری غیر ضروری خودداری کنید. کلینیک دندانپزشکی نور شهریار با بهترین ابزار و تجهیزات روز دنیا و با کمک دندانپزشکان مجرب خدمات با کیفیتی را به مشتریان ارائه می دهد. فقط با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و نوبت خود را هماهنگ نمایید.
مقالات پیشنهادی: