شکستن و ضربه خوردن دندان شیری کودک اتفاقی متأسفانه شایع و ناخوشایند است که می تواند برای کودک و والدینش نگران کننده باشد. ضربه به دندان ها باعث شکستگی، ترک، جابجایی و حتی از دست دادن دندان ها می شود. در این موارد باید به دقت توجه شود تا از عوارض بعدی جلوگیری شود. در این مقاله به دلایل ضربه خوردن دندان شیری کودک، اقدامات و مراقبت های لازم پس از شکستن و سوراخ کردن دندان کودک پرداخته شده است.
شکستگی دندان در کودکان ممکن است به دلیل افتادن، تصادف و آسیب در حین بازی رخ دهد. اگر به این مشکل رسیدگی نکنید و دندان شکسته به طور جدی ظاهر کودکتان را تحت تاثیر قرار داده است، عزت نفس کودک شما به شدت کاهش می یابد و این مشکل می تواند تاثیر منفی زیادی بر سن کودک شما بگذارد.
از طرف دیگر، اگر این اتفاق در زمان شروع مهدکودک یا ابتدای مدرسه برای کودکتان بیفتد، ممکن است کودک شما توسط سایر کودکان مورد تمسخر قرار گیرد و این باعث منزوی شدن او شود. اما سوالی که در این قسمت مطرح می شود این است که اگر دندان کودکمان بشکند چه کنیم؟ در ادامه این مقاله به این سوال پاسخ خواهیم داد و نکاتی را در مورد اینکه بعد از شکستن دندان کودک چه باید کرد با شما در میان می گذاریم.
دلایل شکستگی دندان شیری در کودکان
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث شکستن دندان در کودکان می شود. یکی از شایع ترین علل این حادثه ضربه به دندان است. گاهی اوقات پرکردن دندان به دلیل ساییدگی و پارگی دندان های شیری است که باعث ضعیف شدن دندان می شود و آن را مستعد شکستگی می کند.
شایع ترین دلیل شکستن دندان های کودکان این است که هنوز یاد نگرفته اند که چگونه از دهان و دندان های خود مراقبت کنند و این امر باعث ضعیف شدن دندان های آنها شده و آنها را مستعد شکستن می کند. به طور کلی، شکستگی دندان ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- دندان قروچه
- جویدن غذاهای جامد و میوه ها
- ضربه یا ضربه شدید ناشی از سقوط، سفر یا حوادث دیگر
- تخریب ساختار کلی دندان در اثر سایش
- قرار گرفتن مینای دندان در معرض دمای بسیار بالا یا پایین
- از دست دادن ساختار دندان به دلیل استفاده بیش از حد از مواد ترمیمی
- اعمال فشار قوی به خصوص در مواردی که دندان جانبی از بین رفته است.
- خراش های کوچک ناشی از سایش و پارگی طبیعی
- علائم و نشانه های شکستگی دندان های شیری
دندان شیری شکسته را می توان به راحتی از روی ظاهر آن تشخیص داد. برخی از علائم شکستگی دندان در کودکان عبارتند از:
- یکی از مهمترین علائم شکستگی دندان شیری درد و سوزش ناخوشایند است.
- خونریزی لثه و دهان از دیگر علائم شکستگی دندان است که گاهی اوقات رخ می دهد.
- از دیگر علائم شکستگی دندان می توان به تغییر رنگ دندان شکسته اشاره کرد که گاهی تیره و گاهی سفیدتر است.
- آلرژی به غذای سرد و گرم یکی دیگر از عوامل بعد از شکستگی دندان است.
- تغییر در ظاهر و شکل دندان ها مانند ترک، خراش و تکه های کوچک از دیگر نشانه های شکستگی دندان است.
انواع شکستگی دندان در کودکان
شکستگی دندان های جلویی کودکان یکی دیگر از مشکلاتی است که به ویژه در کودکان بازیگوش و مدرسه ای رخ می دهد. به طور کلی سه راه مختلف برای شکستن دندان جلو وجود دارد که در زیر به آنها خواهیم پرداخت.
● شکستگی دردناک (شکستن دندان کودک از داخل)
اگر کودک شما از وضعیت دندان های خود در هنگام غذا شکایت می کند یا نسبت به دمای بالا و پایین غذا و نوشیدنی حساسیت شدید نشان می دهد، احتمالاً دندان کودک شما از داخل شکسته و از بافت دندان خونریزی می کند. برای کودکان بالای ۵ سال بهترین راه حل کشیدن دندان است و اگر کوچکتر است بهتر است آن را ترمیم یا پر کنید.
● دندان های کج
این مشکل گاهی در اثر ضربه زدن یا جویدن غذاهای سفت رخ می دهد و معمولاً جای نگرانی نیست. در بیشتر موارد، این مشکل پس از چند روز خود به خود برطرف می شود. اگر این مشکل بعد از ۵ سالگی ظاهر شد و حتی منجر به کشیدن دندان کودکتان شد، نگران چیزی نباشید، زیرا این دندان شیری به سادگی نارس است.
● شکستگی جزئی
یک شکستگی جزئی، مانند پرکردن دندان کودک، تنها در صورتی نگران کننده است که باعث ایجاد مشکل در تغذیه کودک شما شود. اگر کودک شما هیچ شکایتی از دندان درد ندارد، بهتر است نگران آن نباشید. به عنوان یک والدین، ممکن است فکر کنید که این کار غیرمسئولانه است، اما بهتر است بدانید که فرزندتان ترجیح می دهد با همان دندان شکسته بازی کند تا اینکه ساعت ها روی صندلی دندانپزشکی بنشیند.
عوارض ضربه خوردن دندان شیری کودک
وقایعی که ممکن است در نتیجه دندان درآوردن در کودکان ایجاد شود شامل موارد زیر است:
۱- ترک در مینای دندان های شیری کودک
شکاف های مینای دندان خطوط یا ترک های کوچکی هستند که روی سطح مینای دندان های شیری دیده می شوند. این مشکل معمولاً در نتیجه ضربه، شکستگی یا آسیب های دیگر به دندان شیری رخ می دهد. در بسیاری از موارد این ترک ها با فرآیند طبیعی مینای دندان به تدریج بهبود می یابند و نیازی به درمان خاصی ندارند. اگر ترک های مینای دندان بزرگ باشد، به نظر می رسد که بیشترین ترمیم مورد نیاز است، دندانپزشک می تواند ترمیم را با مواد همرنگ دندان انجام دهد.
۲- دندان فرو می رود یا از جای خود خارج می شود
یکی از روشهای درمان دندانهای فرورفته یا بیرون زده، استفاده از سیم و مواد همرنگ دندان برای رفع موقت دندانها است. این سیم و مواد همرنگ دندان را به دندان های مجاور متصل می کند و فشار زیادی ایجاد می کند تا دندان به جای مناسب خود بازگردد.
۳- شکستگی تاج دندان
اگر شکستگی تاج دندان نسبتا کوچک و لبه دندان ناهموار باشد، دندانپزشک می تواند به سادگی لبه های تیز را صاف کرده و در صورت لزوم از مواد همرنگ دندان برای ترمیم استفاده کند. اگر شکستگی تاج دندان تا حدی پیشرفت کند که به عصب دندان آسیب برساند، باید عمل عصب کشی را انجام دهید. بعد از عصب کشی معمولاً با مواد همرنگ دندان ترمیم و آستر می شود تا شکستگی تاج دندان ترمیم شود و دندان به طور طبیعی بازسازی شود.
۴- پرش از لبه دندان
دندان شکسته معمولا یک مشکل ساده دندانی است. دندانپزشک به راحتی می تواند لبه های تیز را صاف کند.
۵- شکستگی تاج با درگیری مینا و عاج دندان
مواد کامپوزیت معمولاً برای ترمیم شکستگیهای تاج دندان شامل مینا و عاج استفاده میشود. کامپوزیت ماده ای است که با رنگ دندان مطابقت دارد و به صورت لایه لایه روی دندان قرار می گیرد. دندانپزشک این مواد را به صورت شفاف و زیبا روی دندان قرار می دهد تا شکستگی آن ترمیم شود و دندان به شکل طبیعی خود باقی بماند.
۶- شکستگی تاج با درگیری عصب دندان
اگر شکستگی تاج دندان تا حدی پیشرفت کند که به عصب دندان آسیب برساند، ممکن است نیاز به عمل کشیدن عصب داشته باشید.
۷- لرزش دندان ها
لق شدن دندان به این معنی است که دندان شیری به لثه یا دندان دائمی زیر آن متصل نمی شود. این حالت ممکن است در دندان های کودکان و نوجوانان رخ دهد. اگر دندان شیری لق شده باشد و به نظر دندانپزشک، دندان لق شده بیرون نیاید، نیاز به درمان خاصی ندارد. دندانپزشک معمولاً معاینات دوره ای منظم را توصیه می کند.
۸- درآمدن کامل دندان از جای خود
اگر دندان کودک به طور کامل جابجا شده و بر اثر ضربه افتاد، این وضعیت بسیار جدی است. برای مراقبت و درمان فوری دندان آسیب دیده باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید.
مشکلات احتمالی بعد از شکستن دندان
نکته ای که در تمام موارد فوق به خصوص در هنگام شکستن دندان جلویی باید به آن توجه کنید این است که تا زمانی که کودکتان درد نکند نیازی به مراجعه به پزشک نیست. البته شرایط نامناسبی برای شکستن دندان کودک وجود دارد که باید مراقب آن باشید، این شرایط عبارتند از:
● تغییر رنگ دندان های کودک
در چنین شرایطی والدین باید توجه بیشتری به دندان های کودک خود داشته باشند تا اگر مشکلی پیش آمد و مثلا کودک احساس درد کرد سریعا این مشکل را حل کنند.
● عفونت و آبسه
در این زمینه همیشه باید مراقب باشید که ریشه دندان کودکتان عفونی نشود زیرا در این صورت کودک شما باید دردهای زیادی را تحمل کند و از طرفی به چنین مشکلی رسیدگی نکنید. که معمولاً پس از شکستگی دندان کودک اتفاق می افتد، آسیب های جدی تری را به همراه خواهد داشت. اما می توانید با مراقبت به موقع از آنها جلوگیری کنید.
● تیزی دندان ها پس از شکستگی
در مواردی مانند پرکردن دندان های کودک، ممکن است دندان ها بیش از حد تیز باشند و باعث ایجاد زخم روی لب و زبان کودک شوند. به همین دلیل باید مراقب باشید که آسیب بیشتری به فرزندتان وارد نکنید. همچنین اگر لب کودک بر اثر تصادف آسیب دید، می توانید با استفاده از استامینوفن و یخ درد کودک را تسکین دهید.
همیشه به یاد داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است. با توجه به این نکته می توانید مکان امنی را برای بازی کودک خود آماده کنید تا در صورت بروز حادثه کمترین آسیب به کودک شما وارد شود.
● کشیدن کامل دندان
در مواردی از شکستگی دندان در کودک می بینیم که دندان از جای خود بیرون کشیده شده است که به این حالت تروما می گویند. برای جلوگیری از این مشکل در حین بازی، کودکان می توانند از محافظ دندان یا کف پوش نرم در زمین بازی استفاده کنند. کودکانی که از این مشکل رنج می برند معمولا ۲ مسیر رو به جلو دارند.
اول اینکه اگر دندان های شیری خود را از دست داده اند، نگران چیزی نباشند و هیچ کاری برای رشد دندان های دائمی خود انجام ندهند. البته توجه داشته باشید که بهتر است در سنین پایین از دندان مصنوعی استفاده شود تا وضعیت صحیح دندان های شیری حفظ شود و شکل لثه ها به هم نخورد.
اگر دندان دائمی کودک شکسته باشد، تا سن ۱۸ سالگی نمی توانید دندان کاشته کنید، بنابراین در چنین شرایطی باید از دندان مصنوعی موقت استفاده کنید.
اگر چنین مشکلی (دندان آسیب دیده) برای کودکتان پیش آمد، باید دندان را از روکش بیرون بیاورید و در مایع یا شیر مخصوص قرار دهید. به این ترتیب دندان شما تا زمان مراجعه به دندانپزشک وضعیت خود را حفظ می کند. نکاتی که در این زمینه باید به خاطر داشت عبارتند از:
- ● اگر دندان روی زمین افتاد، آن را از تاج بردارید و بسیار مراقب باشید که به ریشه آن برخورد نکنید. حتی اگر ریشه دندان کثیف باشد، اجازه دهید دندانپزشک آن را تمیز کند.
- ● برای کنترل درد لثه کودک پس از کشیدن دندان، از کیسه یخ استفاده کنید و همچنین گاز استریل را روی لثه قرار دهید تا از تجمع باکتری در محل کشیدن دندان جلوگیری شود.
- ● اگر دندان به طور کامل کشیده نشده و فقط تکان می خورد، به یاد داشته باشید تا زمانی که به دندانپزشک متخصص نرسیده اید، به دندان فشار وارد نکنید.
مراقبت های بعد از درمان شکستگی دندان
مراقبت بعد از شکستگی دندان به جلو یا عقب بودن دندان و دائمی یا شیری بودن دندان بستگی دارد. پس از درمان شکستگی دندان شیری، توصیه می شود کودکان از گاز گرفتن و جویدن غذاهای سفت مانند هویج، سیب، تخمه، لپه و غیره خودداری کنند.
معمولاً پس از درمان دندان های شکسته در کودکان، دندانپزشک توصیه ها و توصیه هایی را در مورد خوردن، آشامیدن و بهداشت دهان و دندان به شما یادآوری می کند که باید رعایت کنید. از دیگر غذاهایی که باید از آنها پرهیز کرد، غذاهای چسبناک مانند لواش، کارامل و غیره است.
بعد از شکستن دندان کودکان چه باید کرد؟
لازم است پس از شکستن دندان کودکان کارهایی انجام شود تا آسیب ناشی از این اتفاق به حداقل برسد. برای اقدامات اولیه برای درمان موقت دندان شکسته باید نکات زیر را رعایت کنید:
- دهان کودک را با آب خنک بشویید و به آرامی محل را تمیز کنید.
- اگر تکه ای از دندان پیدا کردید، آن را نگه دارید زیرا می توان آن را دوباره وصل کرد.
- تکه های دندان را در یک کاسه آب تمیز یا شیر قرار دهید تا مرطوب بماند.
- هر جسمی که در دهان کودک باقی می ماند باید با نخ دندان بدون استفاده از وسایل تیز برداشته شود.
- اگر از دهان و لثه ها خونریزی می کند، از کودک خود بخواهید گاز مرطوب را روی دندان آسیب دیده نگه دارد و فشار وارد کند. این باید تا زمانی که خونریزی متوقف شود ادامه یابد.
- با گذاشتن کمپرس سرد روی صورت کودک می توانید تورم را به حداقل برسانید.
- برای تسکین درد می توانید از مسکن های متناسب با سن کودکان استفاده کنید.
اقدامات اولیه باید به آرامی و بدون سردرگمی انجام شود. انجام این کارها بلافاصله پس از شکستن دندان می تواند به جلوگیری از عفونت، حفظ دندان و به حداقل رساندن نیاز به درمان طولانی مدت کمک کند.
نکته نهایی در مورد شکستن و ضربه خوردن دندان شیری
در خاتمه لازم به ذکر است که باید بدانید معاینات دوره ای منظم و رادیوگرافی دوره ای در صورت لزوم کمک قابل توجهی به تشخیص شکستگی های احتمالی دندان، ترک های دندانی و … می کند. به این ترتیب مشکلات دندانی در کودکان مانند شکستگی دندان کودکان با سرعت بیشتری تشخیص داده شده و سپس اقدامات درمانی لازم انجام می شود.
مقالات پیشنهادی