عصب کشی دندان چیست و چگونه انجام می‌شود؟

عصب کشی دندان

عصب کشی دندان یکی از خدمات تخصصی دندانپزشکی است که به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد. غصب کشی ضعیف می تواند باعث عفونت یا درد پس از آن شود.

گاهی اوقات با وجود مراقبت های صحیح و منظم از دندان ها، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی های مضر و مراجعه منظم به دندانپزشک، دندان ها پوسیده یا با مشکلات دیگری مواجه می شوند. زمانی که دندان پوسیده می شود عفونی می شود و زمانی که این عفونت به ریشه دندان می رسد باعث درد شدید می شود در آن زمان تنها راه رهایی از این درد، عصب کشی است.

برای انجام عصب کشی، دندانپزشک ابتدا ناحیه مورد نظر را بی حس می کند، سپس دندان را تراشیده و عصب آسیب دیده و بافت پالپ مرده را با ابزار مخصوصی خارج می کند. سپس حفره ایجاد شده با مواد مخصوص پر می شود. در نهایت، ممکن است دندانپزشک استفاده از روکش روی دندان ترمیم شده را ضروری بداند. در کل درمان ریشه یکی از رایج ترین خدمات دندانپزشکی است.

عصب کشی دندان چیست؟

عصب کشی دندان چیست؟

درمان ریشه و عصب کشی دندان یک فرآیند درمانی در دندانپزشکی است که به شما امکان می دهد عصب دندان های خود را درمان کنید. به این ترتیب پالپ عفونی و ملتهب از ریشه دندان جدا شده و درد شدید دندان تسکین می یابد.

در فرآیند درمان دندان، استخراج عصب یک مرحله رایج است که اکثر ما روزی آن را تجربه خواهیم کرد. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف غذاها و نوشیدنی های مضر و مراجعه نامنظم به دندانپزشک در نهایت منجر به پوسیدگی و نفوذ عفونت به ریشه دندان می شود.

در این شرایط درد بسیار شدید و اغلب غیر قابل تحملی را تجربه خواهید کرد. تنها راه حل برای درمان این درد کشیدن دندان است. این روش درمانی باید توسط دندانپزشک متخصص در درمان ریشه انجام شود.

درمان ریشه فرآیندی است که عفونت ناحیه پالپ را تمیز و از بین می برد. پالپ قسمت نرم و مرکزی دندان حاوی رگ های خونی، بافت همبند و اعصاب است و از رشد دندان حمایت می کند.

برداشتن عصب ناحیه پالپ را از عفونت پاک می کند تا دندانی که به شدت پوسیده شده درمان شود. سپس فضای تمیز شده را با مواد مخصوص پر می کنند.

انواع روش‌های عصب کشی

روش های مختلفی برای درمان ریشه وجود دارد که عبارتند از:

۱- درمان غیر جراحی کانال های ریشه

این درمان یک نوع استاندارد درمان کانال ریشه برای برداشتن بافت عصبی است. اگر دندان شما به شدت پوسیده شده است به حدی که حتی یک پر کردن هم نمی تواند آن را التیام بخشد، نیاز به درمان غیرجراحی کانال ریشه دارید.

همچنین هنگامی که عفونت به اعصاب می رسد، از بین بردن آن با روش های دیگر مشکل خواهد بود. به همین دلیل است که متخصص ریشه این فرآیند را به عنوان یک گزینه درمانی توصیه می کند.

۲- اپیکوکتومی

هنگامی که عصب کشی با روش های غیرجراحی ناموفق باشد، متخصص اندودنتیست ممکن است اپیزکتومی را توصیه کند. این درمان زمانی مناسب است که عفونت و التهاب به استخوان آلوئول رسیده باشد (این استخوان بخشی از فک است). از آنجایی که در این حالت درد شدید در تمام صورت شما پخش می شود، انجام این فرآیند ضروری خواهد بود.

در طول این درمان، متخصص ریشه یک بی حس کننده موضعی را به ناحیه عفونی تزریق می کند. سپس نوک ریشه دندان را برمی دارد و از مواد پرکننده برای محافظت از کانال استفاده می کند. چند ماه پس از جراحی، ریشه دندان شما به خودی خود بهبود می یابد. با این حال، لازم نیست خیلی منتظر بمانید.

اپیکوکتومی یک روش جراحی دندان است که در آن می توانید بلافاصله پس از عمل به خانه بروید. بعد از این درمان نیز می توانید فعالیت های روزانه خود را انجام دهید.

۳- پالپوتومی و پالپکتومی

پالپوتومی و پالپکتومی برای عصب کشی دندان های شیری مناسب هستند. متخصص اندودنتیست از این تکنیک ها برای عصب کشی دندان های کودک استفاده می کند. این درمان ها دندان های طبیعی کودک را حفظ کرده و باعث رشد سالم دندان ها می شود. در بخش زیر هر دو روش درمانی را به تفصیل توضیح داده ایم:

در پالپوتومی، اندودنتیست پالپ دندان را از محفظه پالپ خارج می کند. همچنین برای رشد طبیعی ریشه دندان، پالپ سالم را لمس نمی کند. این درمان برای بافت های عصبی داخلی آسیب دیده یا عفونی دندان های کودکان مناسب است.

در پالپکتومی، اندودنتیست تمام پالپ را برمی دارد و از موادی برای پر کردن کانال استفاده می کند. زمانی که اندودنتیست احساس می کند که درمان پالپوتومی نمی تواند موثر باشد، از این روش درمانی استفاده می کند.

این درمان پوسیدگی یا عفونت گسترده در دندان های کودک را درمان می کند. تجربه و مهارت دندانپزشک در نتیجه نهایی عصب کشی و تجربه شما از این جراحی دندان تاثیر زیادی دارد.

مراحل عصب کشی دندان

روند درمان ریشه به شرح زیر است:

 بی حسی موضعی

برای شروع عصب کشی، دندانپزشک یک بی حس کننده موضعی را با دوز مشخص به نزدیکترین قسمت لثه دندان پوسیده تزریق می کند. لثه ها بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه کاملا بی حس می شوند. البته دندانپزشک در صورت مشاهده عفونت شدید در معاینه اولیه، ۱۵-۱۰ روز قبل از درمان ریشه آنتی بیوتیک تجویز می کند.

 برداشتن پالپ دندان

اندودنتیست باید به ناحیه پالپ دندان دسترسی پیدا کند. برای این منظور روی دندان (قسمت دندانی) یا پشت آن سوراخ ایجاد می کند. سپس پالپ مرده و اعصاب عفونی آن ناحیه با استفاده از ابزار مخصوص عصب کشی خارج می شود. در این مرحله دندان پوسیده نمی تواند درد را احساس کند.

 ضدعفونی دندان

پس از اینکه دندانپزشک پالپ و هسته مرکزی دندان را برداشت، با استفاده از آنتی بیوتیک موضعی کانال باز را ضد عفونی می کند تا عفونت را از بین ببرد و از عود مجدد آن جلوگیری کند.

قرار دادن ابزار مخصوص

پس از ضدعفونی کانال دندان، ابزار انعطاف پذیر مخصوصی در آن قرار می گیرد تا شکل مورد نظر برای پرکردن دندان و قرار دادن سیلر مشخص شود. در این مرحله پاکسازی نهایی انجام می شود تا حتی کوچکترین آثار عفونت از بین برود.

 پر کردن دندان

مرحله آخر عصب کشی دندان شامل پر کردن آن است که با خمیر قوی و مواد لاستیکی گوتاپرکا در کانال ریشه انجام می شود. سیلر یک ماده چسبنده است که به ماندن مواد پرکننده کمک می کند و از عفونت مجدد دندان جلوگیری می کند.

دندانپزشک سوراخی را که در ابتدای فرآیند درمان ریشه ایجاد کرده است با سیلانت می بندد. در این حالت کانال ریشه از آسیب احتمالی بزاق دهان محافظت می شود.

قرار دادن تاج های دندان

پس از عصب کشی، دندان به دلیل نداشتن پالپ آسیب پذیر و حساس می شود. بنابراین دندانپزشک برای محکم نگه داشتن آن دندان را پر یا می پوشاند. تا زمانی که تاج روی دندان عصب کشی شده قرار نگیرد، نباید غذا را با آن بجوید. پس از پرکردن نهایی می توانید از دندان مورد نظر به عنوان دندان معمولی استفاده کنید.

مراحل عصب کشی دندان 

چه زمانی به عصب کشی نیاز داریم؟

  • احساس درد شدید هنگام جویدن غذا
  • تغییر رنگ دندان
  • حساسیت به گرمی و سردی
  • ورم لثه مجاور دندان پوسیده
  • بروز آبسه لثه در دفعات متعدد

مراقبت‌های قبل از عصب کشی

برای انجام این درمان، باید از سلامت کافی مطمئن شوید. خواب خوب شبانه قبل از مراجعه به دندانپزشک برای درمان ریشه مهم است. بدن شما باید قوی باشد و سیستم ایمنی بدن شما باید در بهترین حالت باشد. در این صورت می توانید درمان را تحمل کنید و دوره نقاهت سریع و موفقی داشته باشید.

یکی از موثرترین اقدامات برای تقویت سیستم ایمنی، رژیم غذایی مغذی است. بدن شما به تمام مواد مغذی ضروری نیاز دارد. بلافاصله پس از برداشتن عصب، تا چند روز و گاهی تا یک هفته نمی توانید به درستی غذا بخورید. بنابراین قبل از انجام این فرآیند مطمئن شوید که به اندازه کافی غذا می خورید تا سیر شوید!

قبل از درمان مقداری یخ را فریز کنید. پس از این فرآیند دهان شما بی حس می شود. یخ به کاهش هر گونه درد و تورمی که ممکن است رخ داده باشد کمک می کند. داشتن یخ آماده به شما این امکان را می دهد که دسترسی سریع و آسان به روش تسکین درد داشته باشید.

 درمان کانال ریشه برای چه منظور انجام می‌شود؟

هنگامی که بافت عصبی یا پالپ دندان آسیب می بیند، تجزیه می شود و باکتری ها در اتاقک پالپ شروع به تکثیر می کنند. باکتری ها و سایر مواد پوسیده می توانند باعث عفونت یا آبسه دندان شوند.

آبسه یک کیسه پر از چرک است که در انتهای ریشه دندان ایجاد می شود. آبسه زمانی اتفاق می افتد که عفونت به ریشه دندان سرایت کند. عفونت در کانال ریشه دندان می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:

  • تورمی که ممکن است به سایر نواحی صورت، گردن یا سر گسترش یابد.
  • تحلیل استخوان در اطراف راس ریشه
  • این عفونت می تواند گسترش یابد و باعث از دست دادن دندان شود و نیاز به کشیدن عصب یا درمان ریشه داشته باشد.

چه زمانی به عصب کشی دندان نیاز داریم؟

این علائم نشان می دهد که یکی از دندان های شما نیاز به درمان ریشه دارد:

  • دندان درد شدید هنگام جویدن یا فشار
  • حساسیت (درد) مداوم به دماهای گرم یا سرد (حتی پس از از بین رفتن محرک سرد یا گرم)
  • تغییر رنگ (تیره شدن) دندان ها
  • تورم و حساس شدن لثه های مجاور دندان آسیب دیده
  • آبسه لثه مداوم یا عود کننده
  • البته گاهی اوقات دندانی که باید کشیده شود هیچ علامتی نشان نمی دهد

عصب کشی دندان چقدر طول میکشد؟

زمان درمان ریشه بستگی به تعداد کانال های ریشه دارد. دندان های جلویی یا نیش یک ریشه و یک کانال دارند. بنابراین عصب کشی دندان قدامی زمان کمتری می برد. اما دندان های پرمولر و مولر پشتی معمولاً ۲ یا ۳ ریشه دارند و تعداد کانال های دندانی یکسان خواهد بود.

در واقع هر چه تعداد ریشه ها و کانال های دندان بیشتر باشد، طول مدت عصب کشی بیشتر و هزینه آن نیز بیشتر می شود. به طور کلی می توان گفت زمان لازم برای درمان ریشه از ۳۰ تا ۹۰ دقیقه متغیر است.

مراقبت های بعد از عصب کشی دندان

پس از درمان بهتر است کارهای زیر را برای ترمیم سریعتر دندان انجام دهید:

  •  آب نمک گرم غرغره کنید

پس از درمان ریشه آسیب دیده، لثه اطراف دندان درمان شده به شدت در معرض عفونت قرار می گیرد. اگر عفونت رخ دهد، فرد ممکن است درد زیادی را تجربه کند. برای جلوگیری از این امر، شستشوی منظم دهان با آب گرم و کمی نمک کمک زیادی به تمیز نگه داشتن دهان و جلوگیری از عفونت می کند.

  • تا چند روز از هرگونه فعالیت شدید خودداری کنید

در چند روز اول پس از عمل تا حد امکان استراحت کنید. حداقل تا ۴۸ ساعت فعالیت بدنی شدید انجام ندهید. این به معنای اجتناب از فعالیت هایی مانند دویدن، کوهنوردی و ورزش است.

  • دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید

بعد از درمان ریشه، روال بهداشت دهان و دندان خود را تغییر ندهید. تشکیل پلاک منبع اصلی پوسیدگی است. به همین دلیل از بهداشت غافل نشوید. حتما با دقت مسواک بزنید تا به دندان ها و لثه های درمان شده آسیب نرسانید.

  • از جویدن غذای سفت و ترد خودداری کنید

قبل از اینکه به سبک زندگی عادی خود برگردید به دندان های خود زمان بدهید تا ترمیم شوند.

مراجعه به دندانپزشک پس از عصب کشی دندان

چند روز پس از عمل عصب کشی، یک قرار ملاقات با دندانپزشک خود خواهید داشت. در این جلسه، دندانپزشک از دندان شما عکس می گیرد تا مطمئن شود که عفونت ریشه کاملا از بین رفته است. در این مرحله دندانپزشک شما یک پر کردن دائمی روی دندان شما ایجاد می کند.

اگر ترجیح می دهید تاج را به صورت دائمی قرار دهید، دندانپزشک شما ممکن است یک روکش دائمی برای شما در نظر بگیرد. تاج در واقع یک دندان مصنوعی است که می تواند از چینی یا طلا ساخته شود. این تاج شبیه یک دندان واقعی است و هیچکس متوجه مصنوعی بودن آن نمی شود.

بعد از کشیدن دندان چه اتفاقی می افتد؟

فرآیند کانال ریشه یک روش ترمیمی در نظر گرفته می شود. اکثر افرادی که این روش را انجام می دهند می توانند تا پایان عمر از نتایج مثبت آن لذت ببرند. با این حال، ماندگاری نتایج به میزان مراقبت از دندان های خود بستگی دارد.

درست مانند سایر دندان های زنده و سالم که نیاز به مسواک زدن و بهداشت دارند، دندان های عصب کشی شده یا مصنوعی نیز نیاز به محافظت، مسواک زدن و حتی نخ دندان کشیدن دارند.

ماندگاری دندان عصب کشی

ماندگاری دندان عصب کشی شده چقدر است؟

وقتی عصب کشی دندان را انجام می دهیم، فقط بافت زنده داخل ریشه دندان را خارج می کنیم. اما ما با پیوندهای نگهدارنده دندان که آن را در جای خود نگه می دارند کاری نداریم. بنابراین اگر اتفاق خاصی نیفتد و تمام مراقبت های لازم پس از عصب کشی به درستی انجام شود، معمولا عمر دندان عصب کشی شده طولانی خواهد بود.

هزینه کشیدن دندان چقدر است؟

هزینه کشیدن دندان به میزان پوسیدگی و آسیب و تعداد کانال هایی که نیاز به کشیدن دندان دارند بستگی دارد. حال هر چه تعداد ریشه ها بیشتر باشد هزینه آن بیشتر می شود.

مثلاً اگر دو کانال یا دو ریشه را عصب کشی کنیم هزینه آن بیشتر از عصب کشی یک کانال خواهد بود. همچنین از آنجایی که دسترسی و مانور دادن به دندان های عقب سخت است، هزینه کانال ریشه آن ها بیشتر است.

 

 

مقالات پیشنهادی:

خدمات دندانپزشکی درمانی شامل چه مواردی است؟

شبکه اجتماعی پزشکان

هلدینگ تبلیغاتی

بیمارستان مجازی

 

 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *