عفونت دندان یا آبسه دندان حفره ای پر از چرک است که در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود. در واقع آبسه ها می توانند در نواحی مختلف ظاهر شوند. یک آبسه پری اپیکال در راس ریشه و یک آبسه پریودنتال در لثه رخ می دهد. دندانپزشکان آبسه دندان را با تخلیه آن و خلاص شدن از شر عفونت درمان می کنند. اما در برخی موارد کشیدن دندان ممکن است ضروری باشد. عدم درمان عفونت می تواند منجر به عوارض جدی و حتی تهدید کننده زندگی شود.
عفونت دندان در نتیجه تجمع باکتری روی لثه یا حمله به لثه و دندان رخ می دهد و گاهی باعث آبسه دندان می شود، از جمله علائم عفونت دندان که می تواند شایع ترین باشد درد شدید است که گاهی باعث تورم در صورت می شود. اگر به دنبال درمان آبسه دندان خود هستید و می خواهید بدانید که برای درمان عفونت ریشه دندان چه کاری باید انجام دهید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
عفونت دندان یا (Tooth Infection) چیست؟
به لطف باکتری های موجود در دهان (که تمام سطوح آن را می پوشانند)، عفونت دندان عملاً هر لحظه ما را تهدید می کند. اما دهان سالم و دندان های داخلی به سلاح های لازم برای دفاع از خود مجهز است. اما اگر این سد به دلیل مشکلات لثه، پوسیدگی دندان و ضربه مختل شود، باکتری ها مشکل ساز می شوند. عفونت دندان نه تنها می تواند باعث از دست دادن دندان شود، بلکه منجر به عوارض در سایر قسمت های بدن نیز می شود.
این مشکل می تواند خود دندان را درگیر کند یا ریشه دندان و لثه های مجاور آن را آلوده کند، در این حالت فرد دچار آبسه دندانی می شود. اساساً، عفونت دندان زمانی رخ می دهد که باکتری ها به پالپ دندان حمله کرده و بافت اطراف را تحت تأثیر قرار دهند. این عفونت همچنین می تواند لثه ها را بیمار کرده و سپس به بیماری پریودنتال تبدیل شود. (این بیماری به معنای بیماری بافت های نگهدارنده دندان از جمله لثه، الیافی که دندان ها را به استخوان ها متصل می کند و بافت استخوانی اطراف دندان است)
اما اگر عفونت به بافت اطراف ریشه دندان برسد، حفره ای از چرک در نوک ریشه ایجاد می شود که به آن آبسه می گویند. آبسه معمولاً به شکل یک برآمدگی قرمز کوچک یا ظاهری شبیه جوش است. در واقع آبسه دندان زمانی رخ می دهد که عفونت به بافت عمیق ریشه دندان یا لثه های اطراف برسد. با گسترش عفونت، چرک به دام افتاده به دیواره های داخلی دندان فشار می آورد و باعث درد شدید می شود.
انواع عفونت دندان
سه نوع عفونت دندان وجود دارد که می تواند منجر به آبسه شود:
- لثه: این عفونت در لثه رخ می دهد و معمولاً دندان یا ساختارهای نگهدارنده آن را تحت تأثیر قرار نمی دهد.
- پری اپیکال: این آبسه در نوک ریشه دندان ایجاد می شود. اگر دندانی پوسیده یا شکسته دارید، باکتری ها می توانند وارد دندان شده و پالپ را عفونی کنند. هنگامی که باکتری ها به پالپ حمله می کنند، عفونت می تواند به نوک ریشه دندان و در نهایت به استخوان اطراف گسترش یابد و باعث ایجاد آبسه شود.
- بیماری پریودنتال: این عفونت بر استخوان ها و بافت هایی که از دندان ها حمایت می کنند تأثیر می گذارد. آبسه پریودنتال معمولاً به دلیل بیماری لثه ایجاد می شود و در بزرگسالان شایع تر است.
علائم عفونت دندان
وقتی دندانی آبسه و متورم می شود معمولاً با درد همراه است و می گویند دندان عفونت دارد. یکی دیگر از علائم مزه بد دهان است، یعنی عفونت هنوز به جایی نرسیده که قابل مشاهده باشد، اما دهان همیشه طعم بدی دارد. مورد دیگر مربوط به تب است یعنی دمای بدن بسیار بالا می رود و بدن فرد گرم می شود و احساس تب ایجاد می شود.
گاهی اوقات عفونت دندان نهفته است، بنابراین فرد مدام از گوش درد شکایت می کند و فکر می کند باید به گوش پزشک مراجعه کند. از طرفی دندان ها باعث سردرد می شوند، بنابراین فرد دچار سردرد می شود. اما در واقع دندان ها عفونی شده اند. سایر علائم مرتبط با دندان درد حساسیت شدید به غذاها و نوشیدنی های سرد یا گرم است.
علاوه بر این، فرد یک احساس ناخوشایند کلی دارد یا در باز کردن دهان و بلع مشکل دارد یا از بی خوابی رنج می برد. درد اصلی ترین علامت آن است که ضربان دار است و به طور ناگهانی شروع شده و به تدریج شدیدتر می شود و در نهایت به استخوان های فک و گردن سرایت می کند. علائم عفونت دندان در ابتدا خفیف است و به شکل لثه های ضربان دار، دندان های تیز و درد، درد هنگام جویدن غذا و درد در گوش و گردن است.
سایر علائم عفونت دندان عبارتند از:
- حساسیت دندان نسبت به دمای گرم یا سرد
- طعم تلخ در دهان
- نفس بد بو
- قرمزی و تورم لثه
- شل شدن دندان
- ناحیه متورم در فک بالا یا پایین
- زخم باز و تخلیه کنار لثه
علل عفونت دندان
مشکلات دهان و دندان یا لثه بسیار رایج است و تقریباً همه افراد حداقل یک بار در زندگی خود این نوع مشکلات را تجربه کرده اند. اکثر افراد مشکلات دهان و دندان را جدی نمی گیرند و همین موضوع به مرور زمان جدی می شود به طوری که عفونت دندان ها به بدن منتقل می شود و بنابراین سلامت دهان و دندان ها به اندازه سلامت سایر قسمت های بدن اهمیت دارد.
عفونت دندان یک پدیده ناگهانی و یک شبه نیست. در بیشتر موارد، شکستگی یا پوسیدگی شرایطی را برای نفوذ باکتری ها به قسمت های داخلی و ایجاد عفونت ایجاد می کند. کشیدن دندان در اثر ضربه، کشیدن دندان، کشیدن عصب، جراحی ناموفق، دندان عقل یا بی توجهی به بهداشت از دیگر علل این عفونت است.
دندان درد یکی از علائم عفونت است. این درد می تواند سایر قسمت های صورت مانند گوش ها، فک ها و گونه ها را نیز درگیر کند. دندان درد هنگام خواب بدتر می شود. از دیگر علائم عفونت دندان می توان به حساسیت بالای دندان آسیب دیده به جویدن غذا، نوشیدنی های گرم و سرد اشاره کرد. گاهی اوقات فرد بوی نامطبوع یا طعمی را در دهان خود احساس می کند. اگر عفونت دندان بدتر شود، باعث تورم گونه، گردن، لوزه ها و حتی غدد لنفاوی می شود.
اگر علائم زیر را مشاهده کردید، می توانید متوجه عفونت دندان خود شوید:
- حساسیت به نوشیدنی ها و غذاهای سرد و گرم
- دندان درد شدیدی که حتی با داروهای مسکن نیز تسکین نمی یابد.
- تغییر رنگ یک یا چند دندان با دندان های دیگر
- تورم لثه، فک و صورت
- بوی بد و طعم بد در دهان
- دندان درد در شب
- ناتوانی در باز کردن کامل دهان
به طور کلی علت عفونت دندان آسیب به مینای دندان و لثه است که منجر به باز شدن باکتری های مضر می شود. بنابراین عفونت و آبسه متعاقب آن به دلایل زیر رخ می دهد:
- پوسیدگی شدید
پوسیدگی دندان به دلیل شکستن قند توسط باکتری ها و تولید اسیدی است که مینای دندان را از بین می برد. مصرف زیاد مواد قندی و نشاسته ای این روند را تشدید می کند. - آسیب به دندان
دندان های شکسته یا ترک خورده می توانند باکتری ها را به پالپ هدایت کنند و باعث عفونت شوند. - بیماری های لثه
بیماری لثه که منجر به التهاب و عفونت بافتهای دندانی میشود، در صورت پیشرفت میتواند منجر به عفونتهای دندانی شود. - صدمات دندانی
ترومای دندان، حتی بدون ترک آشکار، می تواند باعث آسیب داخلی و عفونت دندان شود. - آبسه پری آپیکال
عفونت در نوک ریشه دندان که اغلب در نتیجه پوسیدگی شدید یا آسیب های دندانی رخ می دهد. التهاب و چرک ناشی از نفوذ باکتری به پالپ دندان است. درمان شامل درمان ریشه یا کشیدن دندان است. - آبسه پریودنتال
عفونت در بافت های اطراف دندان مانند لثه که اغلب به دلیل بیماری پریودنتال ایجاد می شود. هنگامی که عفونت به عمق بافت ها نفوذ می کند، درد، تورم و قرمزی ایجاد می شود. درمان ممکن است شامل تخلیه و جراحی باشد.
چه چیزهایی عفونت دندان را بدتر می کند؟
عوامل خطر عفونت و آبسه دندان عبارتند از:
- بهداشت نامناسب دهان و دندان: حفره ها و بیماری های لثه (علل اصلی عفونت) هم به دلیل عدم رعایت بهداشت و هم به دلیل تشکیل پلاک روی دندان و اطراف آن ایجاد می شود. مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و غیره کاهش باکتری ها
- خشکی دهان: احتمال رشد باکتری ها در دهانی که بزاق کمی دارد بیشتر است.
- ضعف سیستم ایمنی: برخی بیماری ها یا داروها می توانند پاسخ سیستم ایمنی بدن به عفونت را تضعیف کنند و مبارزه با میکروب ها را سخت تر کرده و در نهایت باعث عفونت دندان شوند.
- سیگار کشیدن: افرادی که سیگار می کشند دو برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به آبسه دندان هستند.
عفونت و آبسه دندان چگونه تشخیص داده می شود؟
دندانپزشک علاوه بر معاینه دندان و بافت اطراف آن از نظر علائم عفونت دندانی، ممکن است از روش های زیر برای تشخیص قطعی مشکل استفاده کند:
- تست فشار: دندان آبسه معمولاً به لمس یا فشار حساس است.
- تست حرارتی: این آزمایشات به دندانپزشک کمک می کند تا سلامت پالپ دندان را بررسی کند.
- اشعه ایکس: تصویر اشعه ایکس از دندان به شناسایی منبع آبسه کمک می کند. این نوع تصویربرداری همچنین به تعیین اینکه آیا عفونت گسترش یافته یا نواحی دیگر را تحت تأثیر قرار داده است کمک می کند.
- سیتی اسکن: اگر عفونت به سایر نقاط بدن مانند گردن گسترش یافته باشد، سی تی اسکن می تواند به تعیین میزان عفونت کمک کند.
پیشگیری از عفونت دندان
مواردی که می توان برای به حداقل رساندن خطر عفونت دندان رعایت کرد.
- دندان های خود را دو بار در روز با خمیر دندان مناسب مسواک بزنید.
- بلافاصله پس از مسواک زدن چیزی نخورید و ننوشید.
- برای تمیز نگه داشتن دهان از دهانشویه استفاده کنید.
- اگر بهداشت دهان و دندان شما ضعیف است، از مصرف غذاهای شیرین و نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.
- در فواصل منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
عفونت دندان یکی از مشکلات شایع دهان و دندان است که با درد، حساسیت به فشار، قرمزی، بوی بد و طعم همراه است. این عفونت مانند سایر عفونت ها قابلیت انتشار و انتشار در بافت ها، استخوان ها، پوست و اندام های داخلی بدن را دارد. به همین دلیل عدم درمان به موقع عوارض جدی بر جای می گذارد که از جمله آنها می توان به التهابات قلبی عروقی، کلیوی، مغزی، تنفسی، مغز استخوان و التهابات پوستی اشاره کرد. بنابراین توجه به علائم عفونت دندان در بدن ضروری است تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود.
عوارض عفونت دندان
عفونت دندان بدون درمان از بین نمی رود. اگر آبسه بترکد، ممکن است بهبود یابد و فکر کنید که مشکل برطرف شده است، اما همچنان نیاز به درمان دارید. اگر آبسه تخلیه نشود، عفونت می تواند به فک و سایر نواحی سر و گردن سرایت کند. اگر دندان درد در نزدیکی سینوس ماگزیلاری (دو فضای بزرگ زیر چشم و پشت گونه ها) باشد، سوراخی بین آبسه دندان و سینوس ایجاد می شود که می تواند باعث عفونت در حفره سینوس شود.
اگر عفونت دندان وارد جریان خون شود، دچار سپسیس می شوید که یک عفونت تهدید کننده زندگی است. اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد و آبسه دندان را بدون درمان رها کنید، خطر گسترش آن افزایش می یابد.
درمان عفونت دندان
هر کسی که علائم مرتبط با آبسه دندان را تجربه می کند باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کند. افرادی که در بلع یا تنفس مشکل دارند باید مستقیماً به اورژانس مراجعه کنند. هدف از درمان خلاص شدن از شر عفونت است. برای انجام این کار، دندانپزشک می تواند:
با توجه به بسیاری از عوامل مانند محل دقیق عفونت، شرایط عفونت، گسترش یا عدم گسترش عفونت، وضعیت جسمانی فرد مبتلا به عفونت، اینکه آیا وی واکنش فیزیکی شدیدی مانند تب داشته است یا خیر. و در موارد دیگر روش های مختلفی برای درمان عفونت دندان در نظر گرفته می شود.
در فرآیند درمان عفونت دندان از کم خطرترین روش درمانی استفاده می شود که نتیجه مناسب و خوبی برای فرد دارد. مهمترین روش های درمان عبارتند از:
عصب کشی یا ریشه کانال دندان
در مواردی که عفونت در عمق دندان باشد، لازم است که کانال ریشه انجام شود که با سوراخ کردن تاج دندان انجام می شود و پوسیدگی، عفونت و باکتری های انباشته شده را از بین می برد. با عصب کشی فضای خالی پایینی دندان با مواد لاستیکی مانند از جمله گوتاپرکا پر می شود و در صورت نیاز متخصص پرکردن کامل دندان را برای فرد در نظر می گیرد.
آپیکوکتومی
در همه موارد، دبریدمان کامل یا عصب کشی راه حلی برای رفع عفونت دندان نیست و متخصصان در این موارد از فرآیند اضافی مانند آپیکوکتومی استفاده می کنند. در این روش قسمتی از لثه باز می شود تا ریشه انتهایی دندان که تحت تأثیر عفونت قرار گرفته است به همراه بافت عفونی اطراف برداشته شود.
آنتی بیوتیک ها
این دسته از داروها برای کنترل شرایط عفونت و جلوگیری از انتقال و گسترش آن استفاده می شود. در برخی موارد بسته به شرایط پزشکی فرد می توان از مصرف آنتی بیوتیک همراه با سایر روش های درمانی مانند عصب کشی استفاده کرد و مدت زمان درمان نیز توسط متخصص تعیین می شود.
علاوه بر روش های درمانی ذکر شده، در مواردی از درمان های سپسیس و زهکشی نیز استفاده می شود. زهکشی شامل تخلیه مستقیم عفونت از محل است. افرادی که مشکلات سپسیس (عفونت خون) دارند نیز باید تحت مراقبت های ویژه مراحل درمان را طی کنند.
آموکسی سیلین
آموکسی سیلین به طور کلی اولین انتخاب برای درمان عفونت های دندانی است. اگر عفونت دندان بسیار جدی باشد، دندانپزشک ممکن است ترکیبی از آموکسی سیلین و کلاولانات را تجویز کند. این ترکیب به عنوان یک گزینه قوی تر و موثرتر در برابر عفونت دندان شناخته شده است.
درمان خانگی عفونت دندان
همانطور که در بالا گفتیم، عفونت چیزی نیست که به تنهایی قابل درمان باشد، حتی با درمان های خانگی. روشهایی که در عنوان درمانهای خانگی عفونت دندان مشاهده میکنید، اساساً راههایی برای تسکین درد و تورم ناشی از عفونت هستند و همچنان باید در اسرع وقت برای درمان واقعی به یک متخصص مراجعه کنید.
موثرترین این روش ها عبارتند از:
- از کمپرس سرد استفاده کنید
- شستشوی دهان با محلول آب گرم و نمک
- استفاده از خمیر بی کربنات سودا روی دندان آسیب دیده
- شستشوی دهان با محلول رقیق پراکسید هیدروژن
- استفاده از مسکن های بدون نسخه مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن.
- استفاده از گزینه های گیاهی برای درمان های خانگی عفونت دندان، از جمله قرار دادن روغن میخک، عصاره وانیل، چای کیسه ای نعناع فلفلی یا خمیر سیر روی دندان
نکته نهایی در مورد عفونت دندان|متخصص عفونت دندان شهریار|متخصص دهان دندان شهریار
عفونت دندان یا آبسه دندان یکی از مشکلات جدی دندان است که در صورت عدم درمان به موقع می تواند به سایر قسمت های بدن سرایت کند و مشکلات زیادی را ایجاد کند. به همین دلیل علائمی مانند درد ضربان دار، التهاب و قرمزی لثه، تغییر رنگ دندان ها، مشکل در حرکت دهان و حساسیت به غذای سرد و گرم باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کرد. همانطور که گفتیم یکی از دلایل اصلی عفونت دندان، درمان ریشه دندان است که توسط دندانپزشک مجرب انجام می شود. به همین دلیل انتخاب دندانپزشک در مراقبت از دندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پیشنهاد ما به شما دندانپزشکی نور شهریار است.