مراحل ارتودنسی دندان بسته به خواسته و انتظار بیماران متفاوت است: دسته اول افرادی هستند که فقط برای زیباسازی دندان های خود به ارتودنسی می روند و دسته دوم افرادی هستند که برای اصلاح و درمان ارتودنسی و جراحی فک انجام می دهند. فک، ناهنجاری های صورت و دندان ها کاری انجام می دهند که به آن ارتوسرجری می گویند.
آگاهی از مراحل ارتودنسی دندان اولین قدم برای شماست که می خواهید دندان های مرتب و زیبایی برای خود یا عزیزانتان داشته باشید. البته زیبایی تنها دستاورد ارتودنسی نیست. مرتب نگه داشتن دندان ها از ایجاد پلاک، پوسیدگی، سیاه شدن و آسیب به دندان ها جلوگیری می کند. اگرچه زیبایی چهره شما یکی از مهم ترین عواقب ارتودنسی دندان است.
جراحی ارتودنسی چیست و چه زمانی انجام داده میشود؟
در موارد حاد که ناهنجاری های زیادی در فک و دهان وجود دارد، در کنار روش های ارتودنسی باید از نوعی جراحی که به عنوان جراحی ارتودنسی شناخته می شود، استفاده کرد. در انجام این نوع جراحی، متخصص ارتودنسی یا جراح فک و صورت با توجه به نوع مشکلات صورت، جراحی ارتودنسی را انجام می دهد تا فک را اصلاح کند و ممکن است بعد از جراحی بتوان از ارتودنسی برای صاف کردن دندان ها استفاده کرد.
مواقعی وجود دارد که راه حل های ارتودنسی معمولی نمی توانند یک مشکل مهم و شدید را با موفقیت درمان کنند. به عنوان مثال، مال اکلوژن مانند اپن بایت یا اوربایت شدید از این قبیل هستند. مال اکلوژن شدید ممکن است علاوه بر ارتودنسی نیاز به درمان جراحی نیز داشته باشد.
به خصوص در مورد مشکلات عملکردی مانند مشکلات گفتاری، ناتوانی در جویدن صحیح غذا و اختلال در عملکرد مفاصل صورت یا فک. همه این مشکلات می تواند شامل درد مفاصل صورت، سردرد، درد شانه، گوش درد باشد. جدای از این مشکلات، از دست دادن عزت نفس و از دست دادن زیبایی می تواند بزرگترین مشکلات فرد مبتلا باشد زیرا ساختار صورت این افراد معمولاً غیر طبیعی است. راه درمان این مشکلات جراحی ارتودنسی است.
ارتودنسی چند مرحله است؟
اقدامات ارتودنسی در هر دو فک بالا و پایین در چند مرحله انجام می شود که باید توسط پزشکان متخصص انجام شود. انتخاب بهترین دندانپزشک اولین قدم شماست تا فرآیند صاف کردن دندان ها به بهترین شکل ممکن انجام شود. سپس می توانید با خیال راحت ارتودنسی دندان های خود را به پزشک خود بسپارید و منتظر نتیجه باشید. به طور کلی مراحل ارتودنسی دو فک شامل ۷ مرحله است:
- مشاوره
- عکس برداری
- قالب گیری
- ترمیم دندانها
- براکت گذاری
- مراقبت از دندانها
- معاینههای دورهای
چه کسی کاندید ارتودنسی دندان است؟
کسانی که سال ها از مشکلات بایت رنج می برند و نظر خوبی نسبت به ظاهر صورت خود ندارند، ممکن است چنین روشی را در نظر بگیرند. اما قبل از انجام جراحی ارتوگناتیک، باید توسط یک متخصص ارتودنسی خوب ارزیابی شوید. این متخصص ساختارهای دهان شما از جمله فک، دندان و لثه را بررسی می کند و در صورت وجود شرایط لازم امکان انجام جراحی ارتودنسی را به شما می دهد.
برای انجام این عمل باید در محدوده سنی خاصی باشید. این گروه سنی زمانی شروع می شود که رشد استخوان های فک متوقف می شود و رشد آن متوقف می شود. به طور معمول، در سن ۱۶ تا ۱۸ سالگی، بیشتر افراد دیگر رشد فک را نمی بینند. اگر مشکل بایت و اختلالات مختلف فک شما تا این سن برطرف نشد، ممکن است جراحی ارتوگناتیک برای حرکت دادن فک و دندانها به موقعیت صحیح و طبیعی خود لازم باشد.
مراحل جراحی ارتودنسی و نحوه انجام این عمل چگونه است؟
از آنجایی که مراحل انجام این روش تخصصی است و بسته به نوع و شدت مشکل شما متفاوت است، نمی توان در مورد مراحل به تفصیل چیزی نوشت. شما باید پس از یافتن متخصص فک و صورت و پس از تشخیص دقیق مشکل از جراح خود در مورد روش ها سوال کنید.
جراحی ارتوگناتیک فقط توسط جراح فک و صورت انجام می شود و این عمل اغلب در یک بیمارستان تخصصی و مجهز انجام می شود. این عمل ممکن است چندین ساعت طول بکشد و باید حداقل دو هفته بعد از عمل استراحت کنید.
مراحل ارتودنسی به منظور زیبایی
اولین قدم برای ارتودنسی مراجعه به متخصص ارتودنسی و مشاوره با متخصص ارتودنسی است. در این نوبت، متخصص ارتودنسی دندان ها و مشکلات بیمار را به طور کامل بررسی می کند. پس از معاینه، بیمار باید از تمام دندان های خود رادیوگرافی بگیرد تا در صورت وجود مشکلات دندانی، قبل از شروع درمان ارتودنسی اصلاح شود.
پس از انجام مراحل فوق، قالب ارتودنسی برای ثبت دقیق ساختار دندان و فک بیمار ساخته می شود، از آلژینات برای تهیه قالب ارتودنسی استفاده می شود. امروزه با افزایش کیفیت عکاسی از دهان بیمار، قالب گیری کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و معمولا ساختار دندان ها و فک ها به صورت عکس ثبت می شود.
بیمار باید در هنگام تهیه گچ گیری فک بالا و پایین و در صورت تهوع مراقب باشد که آرامش خود را حفظ کند و از طریق بینی نفس بکشد. گچ تهیه شده از دندان های بیمار به آزمایشگاه فرستاده می شود و در آنجا با استفاده از گچ دندان گچ دندانی ساخته می شود. متخصص ارتودنسی با توجه به وضعیت دندان های بیمار از ارتودنسی ثابت یا ارتودنسی متحرک استفاده می کند.
مراحل ارتودنسی متحرک
اگر از ارتودنسی متحرک برای صاف کردن دندان های بیمار استفاده شود، متخصص ارتودنسی آن را تنظیم کرده و توصیه های لازم را در مورد نحوه استفاده و مراقبت از ارتودنسی متحرک به بیمار می دهد و جلسات جهت یابی را تنظیم می کند. درمان ارتودنسی متحرک نیازمند همکاری بیمار و متخصص ارتودنسی برای رسیدن به نتیجه مطلوب است.
مراحل ارتودنسی ثابت
اگر از ارتودنسی ثابت برای صاف کردن دندان ها استفاده شود، متخصص ارتودنسی براکت هایی را روی دندان های بیمار نصب می کند.
برای نصب براکت های ارتودنسی روی دندان ها، متخصص ارتودنسی ابتدا دندان ها را صیقل داده و خشک می کند و سپس برای سهولت در نصب براکت های ارتودنسی، اسید مخصوصی را روی سطح دندان می زند و در برخی موارد نور پلاسما را برای فیکس کردن براکت می زند. . روی دندان استفاده می شود.
سپس متخصص ارتودنسی قوس را از تمام براکت های ارتودنسی عبور داده و سپس باندهای کوچک ارتودنسی در رنگ های مختلف بر اساس میل بیمار بر روی براکت های ارتودنسی قرار می گیرد که باعث فشار به دندان ها می شود.
انجام این مراحل میتواند برای بیمار دردناک باشد، زیرا ممکن است هنگام مشورت با متخصص ارتودنسی از مسکنها برای کاهش درد استفاده کند. بیمار باید تا پایان دوره درمان ارتودنسی به مراجعه به متخصص ارتودنسی توجه کند.
مراحل ارتودنسی برای اصلاح و درمان ناهنجاری های فک و دندان
گاهی اوقات بیمار علاوه بر ارتودنسی نیاز به جراحی فک نیز دارد، روند درمان ارتوسرجری به سه قسمت تقسیم می شود. ارتودنسی قبل از جراحی فک، جراحی فک، ارتودنسی بعد از جراحی فک.
ارتودنسی قبل از جراحی فک
پس از بررسی مشکلات جراحی ارتودنسی بیمار، وضعیت دندان های بیمار با کمک ارتودنسی نرمال می شود، به طوری که در حین عمل، فک بالا یا پایین یا هر دو فک کاملاً روی هم قرار می گیرند. روش های ارتودنسی به طور کامل توضیح داده شد.
جراحی فک بالا
جراحی فک و صورت یا ارتوگناتیک برای اصلاح ناهنجاری های استخوانی صورت، فک بالا و پایین و دندان ها انجام می شود. جراحی فک با استفاده از مواد و تجهیزات مدرن مانند پیچ های مینیاتوری و صفحات تیتانیوم نتیجه جراحی ارتوگناتیک را تقویت می کند.
پیشرفت تکنولوژی و استفاده از روش ها و ابزارهای جدید برای درمان ارتوسرجری زمان بهبودی پس از جراحی فک را کاهش می دهد و بیمار سریعتر به زندگی عادی خود باز می گردد.
ارتودنسی بعد از جراحی فک
پس از جراحی فک برای نهایی شدن دندان ها باید یک دوره کوتاه ارتودنسی انجام شود تا دندان های فک بالا و پایین در موقعیت جدید خود پس از جراحی فک تثبیت شوند.
دو تا سه هفته پس از جراحی فک، بیمار برای ادامه ارتودنسی به متخصص ارتودنسی مراجعه می کند تا آسیب های وارد شده به ارتودنسی در حین جراحی فک را ترمیم کند و در صورت نیاز بریس های جدید را روی دندان های بیمار قرار دهد.
مزایای جراحی ارتودنسی چیست؟
بهترین مزیت جراحی ارتوگناتیک، دستیابی به لبخندی جذاب و زیبا است. شما این لبخند را مدیون تلاش های متخصص ارتودنسی و جراح دهان هستید که با رفع ناهنجاری ها و مشکلات فک و صورت شما زندگی جدیدی را برای شما رقم خواهد زد.
جراحی ارتوگناتیک می تواند قدرت و توانایی جویدن غذا و همچنین کیفیت گفتار شما را با از بین بردن مال اکلوژن های شدید یا اختلالات فک بهبود بخشد. تصور کنید افراد مبتلا به مال اکلوژن شدید نمی توانند به درستی صحبت کنند و با جراحی ارتودنسی واضح تر صحبت می کنند و با اعتماد به نفس بیشتری لبخند می زنند. همچنین برای افرادی که از آپنه خواب رنج می برند، جراحی ارتودنسی یک روش درمانی بسیار موثر و معجزه آسا محسوب می شود.
به طور خلاصه، مزایای و هدف این جراحی شامل موارد زیر است:
- بهبود قدرت جویدن و افزایش عملکرد گوارشی
- اصلاح مشکلات و مسائل گفتار و بلع
- اصلاح مال اکلوژن مانند اپن بایت، اوربایت یا آندربایت.
- تا احتمال شکستگی دندان به حداقل برسد.
- برای اصلاح عدم تعادل صورت
- برای تسکین درد ناشی از TMJ یا بیماری مفصل گیجگاهی فکی.
- برای ترمیم آسیب های صورت یا نقص های مادرزادی
- برای بهبود توانایی کودکان در بستن کامل دهان
- بهبود آپنه خواب
مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان
- پس از نصب بریس بر روی دندان های خود، از یک مسواک مخصوص ارتودنسی برای تمیز کردن دندان های خود استفاده کنید و مطمئن شوید که روش صحیح مسواک زدن دندان های خود را از متخصص ارتودنسی خود یاد بگیرید.
- در این دوران از خوردن غذاهای جامد مانند ذرت، ته دیگ و … خودداری کنید.
از خوردن غذاهای چسبناک خودداری کنید. - مراقب باشید به دهانتان ضربه نزنید.
- در روزهای اول پس از قرار دادن بریس ها ممکن است درد زیادی احساس کنید که طبیعی است و با گذشت زمان برطرف می شود، اما می توانید پس از مشورت با متخصص ارتودنسی از مسکن ها برای کاهش آن استفاده کنید.
- همچنین در طول درمان ناهنجاری های دندانی بسیار مهم است که بیمار برای چک آپ های منظم مراجعه کند و نکات ذکر شده در این جلسات را رعایت کند.
نکته نهایی در مورد مراحل ارتودنسی دندان
درمان ارتودنسی یکی از بهترین و کاربردی ترین روش ها برای اصلاح ناهنجاری های دندانی است. در این روش از بریس هایی با مدل های مدل استفاده می شود تا پس از درمان دندان های کاملاً صاف و مرتبی داشته باشید. آشنایی با روش های ارتودنسی قبل از شروع درمان می تواند اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیار شما قرار دهد تا بتوانید با خیالی آسوده از این روش استفاده کنید.
مقالات پیشنهادی: