دندان مصنوعی یک اندام مصنوعی است، دندان مصنوعی جایگزینی متحرک برای دندان های از دست رفته در نظر گرفته می شود که به صورت سفارشی از پلاستیک یا فلز ساخته می شود تا به خوبی روی لثه ها قرار بگیرد. اگر چند دندان باقی مانده است، می توانید با استفاده از انواع دندان های مصنوعی از عملکرد طبیعی دندان های خود لذت ببرید و افتادگی گونه ها و لب ها را از بین ببرید.
زمانی که یک یا چند دندان به دلایل مختلف از جمله افزایش سن، پوسیدگی دندان، تصادف و غیره از دست میرود، میتوان از دندان مصنوعی برای پرکردن شکاف دندانها و جلوگیری از عوارض بیدندانی استفاده کرد. انواع دندان مصنوعی با توجه به نوع قرارگیری در لثه، کاربرد، مواد بدن و …. آنها مدل های مختلفی دارند و دندانپزشکان با توجه به عوامل مختلفی مانند سلامت استخوان فک و بافت لثه و تعداد دندان های از دست رفته بهترین مدل دندان مصنوعی را پیشنهاد می کنند.
در این مقاله به مقایسه مزایا و معایب چند مدل از پرکاربردترین انواع دندان مصنوعی پرداخته ایم، اگر قصد استفاده از دندان مصنوعی را دارید و می خواهید اطلاعات جامعی در مورد این روش درمانی و مدل های مختلف آن داشته باشید، این مقاله را از دست ندهید.
دندان مصنوعی چیست؟
دندان مصنوعی یک راه حل رایج برای کسانی است که به دلایل مختلف مانند پوسیدگی، آسیب یا سن دندان های طبیعی خود را از دست داده اند. دندانهای مصنوعی به گونهای طراحی شدهاند که ظاهر و احساس دندانهای طبیعی را تقلید کرده و حس اعتماد بهنفس را برای صاحب آن ایجاد کنند. دندان های مصنوعی یا پروتزهای دندانی وسایل پزشکی هستند که جایگزین دندان های از دست رفته در فک بالا، فک پایین یا هر دو فک می شوند. تکنسین های دندانپزشکی پروتزهای مصنوعی را از موادی مانند اکریلیک، رزین، نایلون، فلز و چینی می سازند.
دو نوع دندان مصنوعی وجود دارد: پروتز کامل و پروتز پارسیل. پروتز کامل زمانی استفاده میشود که فردی دندانی نداشته باشد (یا دندانهای سالمی داشته باشد)، در حالی که پروتز پارسیل زمانی استفاده میشود که فرد برخی از دندانهای طبیعی خود را داشته باشد. پروتزهای مصنوعی برای کمک به پر کردن نمایه صورت شما و بهبود ظاهر شما طراحی شده اند.
آنها همچنین خوردن، جویدن و صحبت صحیح را تسهیل می کنند. با پروتزهای باکیفیت ما وارد دنیای لبخندی درخشان شوید. دندان های مصنوعی ما به گونه ای طراحی شده اند که ظاهر و احساس دندان های طبیعی را تقلید کنند. آنها راحت، بادوام هستند و با مراقبت مناسب می توانند یک عمر دوام بیاورند. آنها به راحتی تمیز و نگهداری می شوند و یک محیط دهانی سالم و راحت را فراهم می کنند.
انواع دندان مصنوعی
دندان های مصنوعی را می توان به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم کرد. هر نوع مزایا و معایب خود را دارد و بر اساس نیازها و شرایط خاص بیمار انتخاب می شود. پروتزهای ثابت به طور دائم به حفره دهان متصل می شوند. ایمپلنت، بریج، تاج و پروتز دندان مصنوعی دائمی محسوب می شوند.
برخلاف پروتزهای ثابت، پروتزهای متحرک دندان هایی هستند که می توانید هر زمان که بخواهید از دهان خود خارج کنید. دندان مصنوعی و پروتز فوری به عنوان دندان مصنوعی متحرک در نظر گرفته می شود. انتخاب بین پروتزهای ثابت و متحرک به نیازهای خاص، وضعیت سلامت، سبک زندگی و وضعیت مالی بیمار بستگی دارد. برای تعیین مناسب ترین گزینه بهتر است با بهترین دندانپزشک شهریار صحبت کنید.
دندان مصنوعی ثابت
دندانهای مصنوعی ثابت جایگزینی عالی برای دندانهای از دست رفته روی لثه به حساب میآیند، زیرا برخلاف دندانهای مصنوعی متحرک، دندانهای مصنوعی ثابت روی لثه نصب میشوند و پایه آنها به جای ریشه دندان در داخل استخوان فک و بافت لثه کاشته میشود. کاملا مشابه وجود خواهد داشت دندان های طبیعی، ایمپلنت های کامل، ایمپلنت های تک دندانی و بریج های دندانی از مهم ترین انواع دندان های مصنوعی ثابت هستند که امروزه بسیار محبوب هستند.
پروتزهای ثابت دندان مصنوعی هستند که به طور دائم به حفره دهان متصل می شوند. آنها جایگزینی برای پروتزهای متحرک (سنتی) برای دندان های از دست رفته هستند. این پروتزها ثابت هستند، شبیه دندان های طبیعی هستند و خطر جابجایی یا افتادن وجود ندارد. انواع مختلفی از پروتزهای ثابت وجود دارد.
ایمپلنت های دندانی
ایمپلنت دندان جایگزینی برای دندان مصنوعی سنتی است و می تواند برای جایگزینی یک دندان، چندین دندان از دست رفته یا حتی به عنوان تکیه گاه مجموعه ای از پروتزهای دائمی استفاده شود. ایمپلنت های دندانی با استفاده از یک پیچ دندان مصنوعی را روی استخوان فک ثابت می کنند. این پروتز را محکم می کند، دندان مصنوعی را در جای خود نگه می دارد و ظاهر طبیعی تری ایجاد می کند. ایمپلنتها میتوانند بسیار بیشتر از پروتزهای سنتی دوام بیاورند، بنابراین دیگر نگران تعویض آنها نخواهید بود.
پروتز بر پایه ایمپلنت
دندان مصنوعی با ایمپلنت نوعی وسیله است که همزمان چندین دندان را جایگزین می کند. برخلاف پروتزهای سنتی، پروتزهای متکی به ایمپلنت مستقیماً با استفاده از ایمپلنت دندان به استخوان فک شما متصل میشوند. این امر ثبات بیشتری را هنگام جویدن، غذا خوردن و صحبت کردن ایجاد می کند. ایمپلنت دندان معمولاً برای بیمارانی توصیه می شود که بیشتر یا تمام دندان های خود را از دست داده اند. آنها به استخوان کافی در فک شما نیاز دارند تا بتوانند ایمپلنت های دندانی را در خود جای دهند. در بسیاری از موارد، پیوند استخوان دندان می تواند به افزایش حجم و تراکم مناطقی که استخوان از دست داده اید کمک کند. دو نوع پروتز با ایمپلنت وجود دارد: متحرک و ثابت.
نوع ثابت که گاهی پروتز هیبریدی نامیده می شود، به طور دائم به ایمپلنت های دندانی در استخوان فک متصل می شود. شما نمی توانید آن را بردارید، اما دندانپزشک شما می تواند در صورت نیاز آن را برای تعمیر و نگهداری خارج کند. با استفاده از این گزینه، نمی توانید دندان های مصنوعی خود را برای تمیز کردن آن ها بردارید. شما آنها را مانند دندان های طبیعی مسواک می زنید و می توانید آنها را با وسایل تمیز کننده مخصوص تمیز کنید. برخلاف نمونه های سنتی خود، پروتزهای ایمپلنتی در هنگام جویدن، خوردن یا صحبت کردن حرکت نمی کنند، نمی لغزند و نمی لرزند. پرونده مصنوعی با تکیه گاه ایمپلنت نوعی اوردنچر است که در آن پروتز توسط ایمپلنت های دندانی حمایت می شود.
ایمپلنت All On 4
ایمپلنت دندان All-on-4 که به آن ایمپلنت دندان کامل قوس نیز می گویند، یک روش درمانی است که در آن تمام دندان ها برداشته شده و یک قوس کامل روی چهار ایمپلنت مجزا قرار می گیرد. این روش برای ارائه یک راه حل بسیار بادوام طراحی شده است که ظاهر و احساسی مانند دندان های طبیعی دارد.
تکنیک All-on-4 شامل استفاده از چهار یا چند ایمپلنت دندانی است که به صورت استراتژیک و جراحی در فک شما قرار می گیرند. این ایمپلنت ها یک ردیف کامل از دندان ها را پشتیبانی می کنند و یک راه دائمی و طبیعی برای بازگرداندن لبخند شما ارائه می دهند.
ایمپلنتها در یک زاویه قرار میگیرند، بنابراین نیازی به تراکم استخوان یکسان برای لنگر انداختن در استخوان فک ندارند. با به حداکثر رساندن تماس بین ایمپلنت و استخوان، اکثر بیماران All-on-4 می توانند از نیاز به پیوند استخوان اجتناب کنند. برخلاف پروتزهای جزئی یا کامل، ایمپلنت های All-on-4 را نمی توان برداشت. همانطور که پس از جراحی بهبود می یابند، ایمپلنت ها به استخوان فک شما متصل می شوند و یک پروتز دائمی ایجاد می کنند که اساساً مانند داشتن دندان های طبیعی در دهان است.
پروتزهای جزئی ثابت
پروتزهای جزئی ثابت (FPD) یا بریج های متکی به ایمپلنت جایگزین چندین دندان از دست رفته در یک ردیف با دو ایمپلنت دندان و یک دندان یا پروتز در بین آن ها می شود. آنها به طور دائم (چسب یا پیچ) در دهان هستند. بر خلاف بریج دندان سنتی که توسط دندانهای طبیعی پشتیبانی میشود، بریج مبتنی بر ایمپلنت توسط ایمپلنتهای دندانی پشتیبانی میشود. این نوع بریج معمولاً در مواقعی استفاده می شود که بیش از یک دندان را از دست داده باشید یا زمانی که به احتمال زیاد به ایمپلنت هایی که متصل نیستند فشار زیادی وارد کنید.
بریج های ایمپلنت برای بیمارانی که سه یا چند دندان از دست رفته پشت سر هم دارند ایده آل است. بر خلاف پروتزهای کامل و پروتزهای متحرک جزئی، بریج های دارای ایمپلنت قابل برداشتن نیستند. با این حال، توجه به این نکته مهم است که پل ایمپلنت یک روش پیچیده تر و گرانتر است و معمولاً به دو عمل جراحی نیاز دارد. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا این روش به طور کامل تکمیل شود.
پروتزهای اوردنچر
اوردنچر که به عنوان پروتز متحرک با ایمپلنت نیز شناخته می شود، نوعی از دندان مصنوعی است که پایداری ایمپلنت های دندانی را با راحتی پروتزهای متحرک ترکیب می کند. آنها پروتزهای دندانی هستند که توسط ایمپلنت های دندانی که با جراحی در استخوان فک قرار می گیرند در جای خود نگه داشته می شوند.
ایمپلنت ها به عنوان یک لنگر برای پروتز عمل می کنند و ثبات و پشتیبانی را فراهم می کنند. تعداد ایمپلنت های مورد نیاز بستگی به مورد خاص دارد و اینکه آیا شما به دندان مصنوعی جزئی یا کامل نیاز دارید. سفارش بسته به نیاز و بودجه شما می تواند ثابت یا قابل جابجایی باشد. هر دو نوع نسبت به پروتزهای معمولی احساس راحتی بیشتری دارند و طبیعی تر به نظر می رسند.
بریج ثابت
بریج ثابت که به عنوان پل سنتی دندان نیز شناخته می شود، نوعی ترمیم دندان است که جایگزین یک یا چند دندان از دست رفته می شود. او این شکاف را با یک یا چند دندان مصنوعی پر می کند و از دندان های اطراف به عنوان تکیه گاه استفاده می کند. بریج دندانی از دو جزء اصلی تشکیل شده است:
اباتمنت و پانتیک. خود دندانهای طبیعی (اباتمنت) معمولاً با روکشهای دندانی که اغلب نگهدارنده نامیده میشوند نصب میشوند. آنها به دندان مصنوعی (پونتیک) با اتچمنت متصل می شوند. بریج های ثابت با رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات منظم می توانند ۵ تا ۱۵ سال یا حتی بیشتر دوام بیاورند.
مراحل انجام پروتز دندان
فرآیند پروتزهای مصنوعی دندان شامل مراحل مختلفی است که به طور کلی به تهیه، ساخت پروتز و نصب تقسیم میشود.
آماده سازی
- معاینه دندان: متخصص پروتز دهان شما شامل فک، لثه و دندان های باقی مانده را معاینه می کند. او همچنین برای بررسی ضخامت استخوان فک شما از دندان های شما رادیوگرافی می گیرد.
- گچ گیری دندان: متخصص پروتز از فک بالا و پایین شما گچ می گیرد. این شامل لثه ها و دندان های باقی مانده نیز می شود. اغلب به دو قالب نیاز دارید: مقدماتی و نهایی.
- کشیدن دندان: در صورت لزوم، ارتودنتیست دندان های شما را می کشد. این معمولاً برای پروتزهای کامل که تمام دندان ها از دست رفته اند انجام می شود. سپس ناحیه تحت درمان تقریباً به مدت ۴ تا ۸ هفته بهبود می یابد.
ساخت دندان مصنوعی
- ساخت مدل دندان: متخصص پروتز، قالب دندان شما را به آزمایشگاه دندانپزشکی ارسال می کند. تکنسین دندانپزشکی از قالب های دندان های شما برای ساختن مدل سنگی (مثنی) از دهان شما استفاده می کند. آنها از این مدل برای ایجاد پروتز سفارشی شما استفاده خواهند کرد.
- سفارشی سازی پروتز: ساخت پروتز شما با بلوک های موم دندان شروع می شود. این بلوک ها به تکنسین دندان کمک می کند تا محل قرارگیری دندان های مصنوعی را تعیین کند. سپس تکنسین از مواد مختلف (مانند اکریلیک، نایلون یا رزین) برای ایجاد پایه دندان مصنوعی جدید شما استفاده می کند. در نهایت، دندان مصنوعی را در دهان شما قرار می دهند تا مطمئن شوند که دندان های بالا و پایین به درستی ردیف شده اند.
- پولیش دندان مصنوعی: هنگامی که تکنسین دندان مصنوعی جدید شما را ایجاد می کند، به طور طبیعی آن را جلا می دهد و برای متخصص پروتز شما ارسال می کند.
قرار دادن دندان مصنوعی
متخصص پروتز دندان مصنوعی جدید شما را در دهان شما قرار می دهد و تناسب آنها را بررسی می کند. آنها با دقت به دنبال مناطقی می گردند که فشار زیادی به لثه های شما وارد می کنند و هر گونه تنظیمات نهایی لازم را روی دندان مصنوعی شما انجام می دهند. دانستن این نکته ضروری است که معمولاً برای دستیابی به تناسب مطلوب، چندین بار مراجعه به مطب دندانپزشکی لازم است. این به این دلیل است که بافتهای نرم دهان به زمان نیاز دارند تا با دندان مصنوعی سازگار شوند.
مزایای دندان مصنوعی
استفاده از دندان مصنوعی مزایای زیادی دارد به خصوص اگر از دندان های مصنوعی مرغوبی استفاده شود که ماندگاری بالایی دارند. این پروتزها می توانند اثربخشی خود را برای مدت طولانی حفظ کنند. در زیر برخی از مزایای ویژه استفاده از دندان مصنوعی آورده شده است:
- بهبود عملکرد جویدن: یکی از مزایای اصلی دندان مصنوعی بهبود جویدن است. این دندان ها به عنوان جایگزینی برای دندان های از دست رفته در دهان عمل می کنند و خوردن انواع غذاها را به راحتی امکان پذیر می کنند.
- بهبود گفتار: استفاده از دندان مصنوعی می تواند روند صحبت کردن را بهبود بخشد. بسیاری از افراد به دلیل از دست دادن دندان نمی توانند به طور طبیعی صحبت کنند که با گذاشتن دندان مصنوعی حل می شود.
- ظاهر زیباتر دندان ها: از دست دادن دندان ها و خالی شدن قسمتی از لثه می تواند تاثیر منفی بر زیبایی لبخند داشته باشد. دندان مصنوعی به شما این امکان را می دهد که لبخندی زیباتر داشته باشید و دندان های بی عیب و نقصی را به نمایش بگذارید.
کاندیدای دندان مصنوعی
دندان های مصنوعی جایگزین های متحرک برای دندان های از دست رفته و بافت های اطراف هستند. دو نوع دندان مصنوعی وجود دارد: کامل و جزئی. پروتزهای کامل زمانی استفاده میشوند که تمام دندانها از بین بروند، در حالی که پروتزهای پارسیل زمانی استفاده میشوند که برخی از دندانهای طبیعی باقی بمانند.
کاندیدای پروتز معمولاً فردی است که بیشتر یا تمام دندان های خود را به دلیل ضربه، پوسیدگی دندان یا بیماری پریودنتال از دست داده است. دندان مصنوعی همچنین برای کسانی که به دلیل بیماری پیشرفته لثه یا پوسیدگی دندان از دست داده اند نیز مناسب است.
دندان مصنوعی به چه مراقبت هایی نیاز دارد؟
حتی اگر از پروتزهای کامل استفاده می کنید، باز هم باید بهداشت دندان را به خوبی رعایت کنید. هر روز قبل از نصب دندان مصنوعی، لثه، زبان و کام خود را با یک مسواک نرم تمیز کنید. تحریک خون، حذف پلاک و جلوگیری از بوی بد دهان.
دندان های مصنوعی شما باید مانند دندان های طبیعی روزانه مسواک زده شوند تا ذرات غذا و پلاک (پلاک لایه ای بی رنگ است که حاوی باکتری است و در سرتاسر دهان رسوب می کند و باعث آسیب، پوسیدگی و بوی بد دهان می شود) از آنها پاک شود.
مسواک زدن همچنین می تواند از لک شدن و تغییر رنگ پروتزها جلوگیری کند. برای مسواک زدن ملایم، تمام سطوح دندان مصنوعی را با یک مسواک نرم و پاک کننده های غیر ساینده تمیز کنید تا از خراشیدن دندان مصنوعی خود جلوگیری کنید.
برای تمیز کردن دندان مصنوعی از خمیر دندان معمولی، مسواک برقی با آب داغ یا محصولات سفیدکننده استفاده نکنید. قبل از رفتن به رختخواب، دندان مصنوعی را از دهان خود خارج کرده و در یک کاسه آب تمیز قرار دهید.
برداشتن آن به لثه ها استراحت می دهد و همچنین از خطر خفگی تصادفی (که معمولاً با دندان مصنوعی جزئی اتفاق می افتد) جلوگیری می کند. هنگامی که از دندان مصنوعی خود استفاده نمی کنید، آنها را در مکانی امن و در ظرفی پر از آب نگهداری کنید تا تکان نخورند.
هزینه دندان مصنوعی
تخمین هزینه دندان مصنوعی قبل از مراجعه به دندانپزشک دشوار است. هر بیمار نیازها، خواسته ها و بودجه متفاوتی دارد. هزینه پروتز معمولاً به نوع و نوع پروتز مورد نیاز، تعداد دندان هایی که از دست داده اید، شهری که دندان مصنوعی شما در آن نصب می شود، پوشش بیمه ای و دندانپزشک شما بستگی دارد. هزینه پروتز پارسیل کمتر از هزینه پروتز کامل است. پروتزهای دندانی با گیره یا ایمپلنت (مانند All-on-4) ممکن است هزینه بیشتری داشته باشند زیرا نیاز به ایمپلنت دارند. در زیر به برخی از عوامل موثر بر هزینه دندان مصنوعی اشاره می کنیم:
- پیچیدگی مورد: هزینه پروتز می تواند تحت تاثیر پیچیدگی وضعیت دهان و تعداد دندان های از دست رفته یا آسیب دیده برای جایگزینی باشد. هرچه شرایط فرد پیچیده تر باشد، هزینه پروتز دندان بیشتر می شود.
- مواد مورد استفاده: نوع موادی که برای ترمیم دندان های شما استفاده می شود نیز می تواند بر هزینه دندان مصنوعی تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، ایمپلنتهای دندانی معمولاً از تیتانیوم ساخته میشوند که مادهای باکیفیت اما گرانتر است.
- الزامات جراحی: الزامات جراحی و روش های مورد نیاز برای تکمیل درمان شما نیز می تواند بر هزینه دندان مصنوعی تاثیر بگذارد. این شامل روش کاشت ایمپلنت، معاینات پس از عمل و قرار دادن دندان های نهایی شما به سفارش است.
- کیفیت مواد: کیفیت مواد به کار رفته در دندان مصنوعی نیز می تواند بر قیمت تمام شده دندان مصنوعی تاثیر بگذارد. ایمپلنت ها می توانند از زیرکونیوم، تیتانیوم یا مواد دیگر ساخته شوند.
- شهرت و سطح تجربه دندانپزشک: پروتزهای با تجربه با سطح صلاحیت بالاتر هزینه بیشتری دارند.
- هزینه های اضافی: ممکن است هزینه های اضافی برای هر کار مقدماتی ضروری مانند پیوند استخوان، کشیدن دندان یا سی تی اسکن وجود داشته باشد.
- نوع جایگزین: نوع جایگزین (مثلاً پروتزهای مصنوعی، روکش ها، بریج ها) نیز می تواند بر هزینه دندان مصنوعی تأثیر بگذارد.
نکته نهایی در مورد دندان مصنوعی
نبود دندان روی لثه علاوه بر تاثیرات منفی بر زیبایی و عزت نفس و ایجاد اختلال در کارهای روزمره مانند صحبت کردن و غذا خوردن، تاثیرات منفی زیادی بر سلامت استخوان فک و بافت لثه خواهد داشت، استفاده از دندان مصنوعی بسیار عالی است.
امروزه مدل های مختلفی از پروتزهای ثابت و متحرک تولید می شود که می توانید با توجه به تعداد دندان های از دست رفته و مشاوره با دندانپزشک بهترین دندان مصنوعی را انتخاب کنید تا از مشکلات داشتن خلاص شوید. دندان ها و زندگی راحت تری با دندان مصنوعی خواهید داشت.
مقالات پیشنهادی: