ارتودنسی پیشگیری در کودکان چیست و چه مزایایی دارد؟

ارتودنسی پیشگیری در کودکان چیست و چه مزایایی دارد؟

ارتودنسی پیشگیری در کودکان چگونه انجام می شود؟ نحوه رشد فک و صورت تاثیر زیادی بر وضعیت آینده دندان ها و فک ها دارد. اگر در هر یک از مراحل رشد فک و صورت مشکلی وجود داشته باشد می تواند در آینده منجر به به هم ریختگی و به هم ریختن شکل طبیعی دندان ها شود. اما با کمک ارتودنسی پیشگیرانه اطمینان حاصل می کنیم که این موارد در آینده اتفاق نمی افتد.

با ارتودنسی پیشگیرانه دیگر نیازی نیست نگران از دست دادن زودهنگام مولرهای کوچک کودک خود باشید. با ارتودنسی پیشگیرانه در کودکان، احتمال ناهنجاری های دندانی در سنین بالاتر را به حداقل می رسانید.

ارتودنسی پیشگیرانه در کودکان با معاینه دهان و دندان در سنین پایین می تواند از مشکلات دندانی در سنین بالاتر جلوگیری کند هنگامی که کودک دارای مشکلات جزئی و به ظاهر ساده دهان و دندان مانند مکیدن انگشت، دندان قروچه، ناهنجاری های فک و … باشد. در این روزها که چیزهای مرتبط با دهان و دندان با قیمت های بالا ساخته می شوند، بنابراین مراقبت از دندان به ویژه از دوران کودکی ضروری است.

ارتودنسی پیشگیری چیست؟

ژنتیک و عوامل محیطی در ایجاد مشکلات ارتودنسی نقش دارند. اگرچه ژنتیک نقش مهمی در رشد صورت، دهان و دندان ها دارد، اما کنترل یا پیشگیری از برخی عوامل محیطی می تواند به پیشگیری یا کاهش شدت مشکلات ارتودنسی کمک کند. توصیه می شود کودکان در حدود هفت تا هشت سالگی به پزشک متخصص مراجعه کنند. فکر نکنید که این بدان معناست که کودک در این سن قطعا نیاز به درمان دارد.

گزارش شده است که تنها ۱۰ درصد از کودکان واقعاً قبل از سنین نوجوانی به ارتودنسی اولیه نیاز دارند. اما برای این درصد اندک، درمان به موقع ارتودنسی می تواند واقعا مفید باشد و فواید زیادی داشته باشد. این روش از بسیاری از بیماری های دندانی در بزرگسالی جلوگیری می کند. همانطور که کودک در سنین پایین رشد می کند، ارتودنسی می تواند در حرکت دندان ها و سرعت بخشیدن به این کار موثر باشد.

متخصص ارتودنسی با انجام این اقدامات پیشگیرانه از ریزش دندان های دائمی در آینده جلوگیری می کند و یا حداقل از شدت آنها می کاهد. انجام روش های ارتودنسی پیشگیرانه هزینه درمان صافی را در آینده به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و یا از آنجایی که مشکل قبلاً به موقع برطرف شده است، فرد اصلاً نیازی به هزینه ندارد.

ارتودنسی پیشگیری چیست؟

روش‌ های ارتودنسی پیشگیری

روش های ارتودنسی پیشگیرانه عبارتند از:

  • رویش هدایت شده

اگر درمان همزمان با شروع رویش دندان های جلویی انجام شود که معمولاً از شش سالگی شروع می شود، می توان از شلوغی جلوگیری کرد یا آن را به حداقل رساند. این کار معمولاً با ایجاد فضای اضافی برای دندان ها انجام می شود. روشی که به دندان ها اجازه می دهد به طور طبیعی روی هم قرار گیرند.

  • کشیدن زود هنگام دندان‌ ها

گاهی دندان شیری به موقع نمی افتد و در موارد دیگر اصلاً نمی افتد. در چنین مواقعی چون دندان شیری هنوز نیفتاده است، دندان دائمی در وضعیت نامناسبی رشد می کند. اگر این اتفاق بیفتد، دکتر علیرضا خدوی توصیه می کند که دندان کشیده شود تا دندان دائمی فضای کافی برای رشد مناسب داشته باشد.

  • مکیدن شست

مکیدن شست می تواند باعث رشد فک یا نوک دندان های بالا به سمت جلو شود. این وضعیت می تواند باعث اوربایت شدید شود که نیاز به درمان ارتودنسی دارد. وسایل خاصی که استفاده می کنیم باعث می شود کودک تمایل خود را به این عادت از دست بدهد و نیازی به انجام درمان های ارتودنسی پرهزینه در آینده و متحمل شدن هزینه های ارتودنسی پیشگیرانه نباشد.

  • هدگیرهای ارتودنسی

کلاهک های ارتودنسی وسیله ای پیشگیرانه است که برای اصلاح نحوه انطباق دندان های آسیاب بالا و پایین با یکدیگر استفاده می شود. همچنین می توان از این دستگاه برای ایجاد فضای اضافی برای دندان های دائمی استفاده کرد. این کلاه معمولا در خانه و شب هنگام خواب استفاده می شود.

  • دستگاه فانکشنال ثابت

این دستگاه معمولاً به دندان های آسیاب بالا و پایین چسبانده می شود و نمی توان آن را از دهان خارج کرد. با حمایت از فک به سمت جلو، دستگاه کاربردی تداخل دندان ها را در طول رشد به حداقل می رساند و آنها را در کنار هم نگه می دارد.

  • وسیع کننده کام

منبسط کننده کام دستگاهی است که به ردیف بالای دندان های کودک شما متصل می شود. این دستگاه روی کام قرار می گیرد و با تنظیم آن می توان قوس ردیف بالایی را باز کرد و در نتیجه آندربایت را ثابت کرد و از شلوغی دندان ها جلوگیری کرد.

  • فورسوز

فورسوز یک سیستم فنری پیستون مانند است که به دندان های بالا و پایین متصل می شود. این فنرها به کمک دو قسمت فلزی قوس ها را می کشند و فشار می دهند. با عقب کشیدن فک بالا و فشار دادن فک پایین به بیرون، فک ها را در نقطه ای عالی به هم می رسانند.

  • فضا نگهدار

اسپیسرها یا فضانگهدارها بخش مهمی از ارتودنسی پیشگیرانه هستند. حفظ فرم فک هنگام افتادن دندان های شیری بسیار مهم است. اسپیس ریتینرها علاوه بر اینکه فک کودک را در وضعیت صحیح قرار می دهد، فضای مورد نیاز برای رشد دندان های جدید را نیز حفظ می کند. در مواردی که دندان های شیری کودک به دلیل بیماری یا تصادف می افتد، نگهدارنده می تواند مفید باشد. صرفه جویی در فضا، اگرچه ساده است، اما می تواند در زمان و هزینه شما و فرزندتان صرفه جویی کند.

هدف از ارتودنسی پیشگیری چیست؟

اگر ارتودنسی قبل از رویش دندان های دائمی و در کودکان انجام شود، احتمال جابجایی دندان ها و ناهنجاری های فک در سنین بالاتر به صفر درصد می رسد. زیرا این نوع ارتودنسی دندان کودکان برای شناسایی، پیشگیری و درمان مشکلات و اختلالات ظریف دندان و فک کودکان انجام می شود که به آن ارتودنسی پیشگیرانه می گویند.

درمان اولیه ارتودنسی معمولاً از سن ۸ تا ۹ سالگی شروع می شود و مرحله دوم درمان در سن ۱۱ سالگی یا بالاتر انجام می شود. هدف از درمان اولیه ارتودنسی اصلاح رشد فک و برخی ناهنجاری ها مانند کراس بایت است. متخصص ارتودنسی به کمک درمان اولیه به دندان های دائمی کودک شما کمک می کند تا به درستی رشد کنند و موقعیت صحیح خود را بگیرند.

بهترین سن برای شروع ارتودنسی پیشگیرانه

به نظر می رسد بهترین سن برای ارتودنسی کودکان ۷ سالگی باشد. اما تا حدی بهترین زمان برای این نوع ارتودنسی بستگی به شرایط کودک شما و نوع مشکلات دارد. ممکن است در معاینات ارتودنسی پیشگیرانه، متخصص قضاوت کند که کودک شما در حال حاضر مشکلی ندارد و خودش او را ارزیابی کند. در واقع این بازدیدها نوعی غربالگری محسوب می شود.

کدام کودکان نیاز به درمان پیشگیرانه ارتودنسی دارند؟

لزوماً همه کودکان به درمان ارتودنسی پیشگیرانه نیاز ندارند، اما در صورت وجود مشکلات زیر بنا به تشخیص متخصص ارتودنسی، این نوع درمان ضروری است:

  • افتادن زود هنگام دندان های شیری
  • افتادن دندان های شیری دیرتر از موعد
  • اختلال در جویدن غذا
  • کراس بایت
  • تنفس از راه دهان
  • فشار دادن دندان ها روی هم
  • تکرار عادات غلط مانند مکیدن انگشت
  • اختلالات تکلمی
  • دندان های جلو زده و بیرون زده
  • عدم تقارن صورت
  • جلوزدگی فک پایین

اهمیت ارتودنسی پیشگیرانه چیست؟

اکثر کودکان تا سن ۱۳ سالگی تمام دندان های شیری خود را از دست می دهند. وقتی به پایان نوجوانی می رسند، استخوان های فک آنها سفت می شود و رشدشان متوقف می شود. اگر مشکلات ارتودنسی قبل از این سن شناسایی و درمان شود، همه چیز به بهترین شکل ممکن حل می شود، اما اگر تا این سن به فکر ارتودنسی نباشید، برای حل آن مشکل کمی خواهید داشت.

روش های ارتودنسی در بزرگسالان بیشتر طول می کشد و ممکن است شامل جراحی دهان باشد. بنابراین بسیار مهم است که کودکان از سنین پایین برای ارتودنسی پیشگیرانه به متخصص نشان داده شود تا درمان با کمترین هزینه و زمان کامل شود.

مزایای ارتودنسی پیشگیرانه در کودکان چیست؟

مزایای ارتودنسی پیشگیرانه در کودکان چیست؟

  • پیشگیری از ناهنجاری های دندانی و فکی در بزرگسالی
  • برای لذت بردن از دندان های زیبا و سالم در بزرگسالی
  • رشد مناسب دندان ها و فک ها
  • کاهش احتمال انعکاس دندان های دائمی در فک
  • گسترش فضای فکین
  • بهبود ظاهر دهان و صورت
  • بهبود گفتار و بلع
  • کوتاه شدن دوره درمان در بزرگسالی
  • کاهش اختلالات تنفسی مانند خروپف
  • احتمال آسیب یا پوسیدگی دندان های دائمی کاهش می یابد

پرکاربردترین دستگاه ارتودنسی پیشگیرانه

اگر دندان های شیری کودک شما بر اثر تصادف، عدم رعایت بهداشت مناسب، بیماری های حفره دهان و دندان ها و یا نیاز به مداخله زودهنگام می افتد، در این صورت متخصص ارتودنسی پیشگیرانه از (حفظ فضا) برای درمان استفاده می کند.

(صرفه جویی در فضا) ارتودنسی ثابت فضای دندان افتاده را حفظ می کند و دندان های جانبی به سمت فضای دندان افتاده حرکت نمی کنند و بنابراین ارتودنسی پیشگیرانه از پراکنده شدن و فشرده شدن دندان های دائمی پس از رویش جلوگیری می کند، درمان ارتودنسی باید انجام شود.

تشخیص مشکلات ارتودنسی در کودکان توسط پزشک

ما این کار را با همان ابزارهای تشخیصی مورد استفاده در سایر درمان های ارتودنسی خود (یعنی دستگاه های مدل سازی و اسکن ارتودنسی سه بعدی) انجام می دهیم. این دستگاه ها که از پیشرفته ترین دستگاه های ارتودنسی هستند به ما این امکان را می دهند که تصویر واضح و دقیقی از دندان ها و ساختار استخوان فک کودک شما به دست آوریم. دانستن محل دقیق دندان ها، نحوه رشد آنها و هرگونه عارضه ناشی از شکل استخوان یا فک به ما این امکان را می دهد که روند رشد دهان و دندان بیماران را تغییر دهیم.

نکته نهایی در مورد ارتودنسی پیشگیری در کودکان

برای دستیابی به بهترین نتیجه، توصیه می کنیم فرزندانتان از سن ۷ سالگی تحت ارتودنسی قرار گیرند، البته ما درمان های پیشگیرانه را نیز برای بیماران ۵ ساله انجام داده ایم. اولین معاینه کودک شما با معاینه دهانی شروع می شود تا مشخص شود آیا فضای کافی برای تمام دندان های دائمی وجود دارد یا خیر. همچنین شکل و اندازه قوس‌های دندانی کودک شما را بررسی می‌کنیم تا مطمئن شویم اندازه آن‌ها مناسب است و در حین رشد مشکلی برای او ایجاد نمی‌کند. پس از گرفتن عکس از استخوان ها و دندان های فرزندتان، متخصص ارتودنسی با شما در مورد گزینه های درمانی مناسب صحبت خواهد کرد.

 

مقالات پیشنهادی:

کشیدن دندان شیری کودکان در چه شرایطی لازم است؟

شبکه اجتماعی پزشکان

ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام می شود؟

دندان لمینت شده را چگونه می توان عصب کشی کرد؟

علت اصلی سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان چیست؟

 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *