ایمپلنت دندان چیست؟ ایمپلنت های دندانی جایگزینی ایده آل برای افرادی است که دندان های خود را از دست داده اند. در گذشته دندان های از دست رفته را با دندان های مصنوعی پر می کردند، دندان های مصنوعی هرگز نمی توانستند جایگزین دندان های طبیعی شوند و عملکردی مشابه دندان های طبیعی دارند.
اما امروزه ایمپلنت ها جایگزین مناسبی برای دندان های از دست رفته هستند. ایمپلنت های دندانی مانند دندان های طبیعی عمل می کنند. پایه ایمپلنت مانند ریشه دندان طبیعی در استخوان فک ثابت می شود. با انجام عمل ایمپلنت دندان افراد مشکلی با غذا خوردن ندارند و احساس نمی کنند که این دندان طبیعی نیست.
ایمپلنت دندان با ایجاد یک پایه محکم در استخوان فک و تاج دندان، دندان را درست مانند یک دندان واقعی شبیه سازی می کند. از آنجایی که ایمپلنت دندان بر خلاف سایر روشهای جایگزینی بدون دندان، از پیچهایی در داخل فک استفاده میکند، در نتیجه استحکام بسیار بیشتری خواهد داشت.
ایمپلنت دندان چیست؟
در واقع ایمپلنت نام قطعه و روش درمانی است که در آن جراح لثه و متخصص ایمپلنت از فیکسچرهای تیتانیومی برای جایگزینی ریشه دندان و پایه ای برای نصب روکش استفاده می کنند. سپس روی آن روکش می گذارند و می توانند کل دندان را بازسازی کنند. استفاده از این روش امروزه برای بازگرداندن قدرت جویدن و زیبایی لبخند بسیار کاربردی است.
ایمپلنت دندان جایگزینی برای دندان های از دست رفته است. دندان کاشته شده درست مانند دندان های طبیعی عمل می کند، بنابراین فرد تفاوتی با دندان های طبیعی احساس نمی کند. به طور کلی می توان گفت که جراحی ایمپلنت توسط متخصص ایمپلنت بهترین راه برای جایگزینی دندان های افتاده و از دست رفته است.
یکی از جنبه های مثبت و قابل توجه ایمپلنت دندان پایداری آن است و دیگر نیازی به برداشتن آن مانند دندان مصنوعی از دهان نیست. در گذشته که از روش های دیگری برای پرکردن فضای خالی دندان ها استفاده می شد، افراد با غذا خوردن دچار مشکل می شدند، اما امروزه با ایمپلنت های دندانی دیگر مشکلی برای غذا خوردن وجود ندارد و احساس دندان مصنوعی برای فرد ایجاد نمی شود.
ایمپلنت دندان از تیتانیوم خالص ساخته شده است که با بدن انسان سازگار است. شکل آن یک میله باریک است که به استخوان فک وارد می شود. امروزه گفته می شود که ایمپلنت دندان بهترین جایگزین برای دندان های از دست رفته است. نکته قابل توجه در مورد آن این است که اگر پس از قرار دادن در فک به درستی نگهداری شود، عمر بسیار طولانی خواهد داشت.
علیرغم پیشرفت های صورت گرفته در حوزه دندانپزشکی، میلیون ها ایرانی از دندان درد رنج می برند که عمدتاً به دلیل پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال یا آسیب است. برای سالها، تنها گزینههای درمانی برای افرادی که دندانهای خود را از دست داده بودند، بریج و دندان مصنوعی بود. اما امروزه ایمپلنت های دندانی در دسترس هستند. در ادامه بهتر است بدانید انواع ایمپلنت های دندانی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ از نظر تاریخی، دو نوع مختلف وجود داشته است:
- اندوستیال (endosteal)
- سابپریوستیال (subperiosteal)
ایمپلنت اندوستئال ایمپلنتی است که در داخل استخوان قرار می گیرد، اما ایمپلنت ساب پریوستئال ایمپلنتی است که در بالای استخوان فک و زیر بافت لثه قرار می گیرد. امروزه دیگر از ایمپلنت های ساب پریوستال استفاده نمی شود زیرا در مقایسه با ایمپلنت های اندوستئال نتایج ضعیف تری دارند و در دراز مدت قدرت کمتری دارند.
مزایای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان از دو قسمت مهم تشکیل شده است که به عملکرد صحیح ایمپلنت کمک زیادی می کند، قسمت اول پیچ فلزی یا پایه ایمپلنت است که به جای ریشه در داخل لثه قرار می گیرد و قسمت دوم متصل می شود. به تاج ایمپلنت که به شکل دندان مصنوعی اما طبیعی و زیباست و روی پیچ ثابت می شود.
- بهبود وضعیت گفتار
- طبیعی بودن
- حفظ بافت استخوانی
- جلوگیری از تحلیل لثه
- جویدن راحتتر غذا
- جوانتر نشان دادن چهره
- افزایش اعتماد به نفس
- قیمت مناسب
- جلوگیری از رشد باکتری ها
- محافظ از لثه در برابر عفونت
- مراقبت های اسان بعد جراحی
- ثابت بودن ایمپلنت
- مراقبت از سایر دندان ها
- عدم نیاز به تعویض دوره ای
- سرعت کوتاه درمان
- عمر طوانی
- عدم نیاز به چسب
ایمپلنت های دندانی مزایای زیادی نسبت به روش های دیگر دارند. مهمترین مزیت سلامتی آن این است که نه تنها سلامت دندان های مجاور را به خطر نمی اندازد، بلکه از تحلیل رفتن استخوان فک نیز جلوگیری می کند. همچنین جویدن غذا و صحبت کردن برای بیمار آسان تر می شود و می تواند مانند زمانی که از دندان های طبیعی و سالم خود استفاده می کرد از ایمپلنت های دندانی استفاده کند.
برخلاف دندان های مصنوعی، بیمار دیگر نگران جابه جایی و افتادن دندان ها نخواهد بود. بنابراین اعتماد به نفس او در حضور جمع و ارتباط با دیگران تضعیف نمی شود. از نظر ظاهری، دندان کاشته شده بسیار شبیه به دندان واقعی است و هیچکس متوجه تفاوت آن نخواهد شد.
اجزای ایمپلنت
در مورد اجزای ایمپلنت باید گفت، ایمپلنت دندان از سه قسمت تشکیل شده است. این اجزا عبارتند از:
پایه ایمپلنت یا فیکسچر: فیکسچر ایمپلنت جایگزین ریشه دندان می شود و با ایجاد سوراخی در لثه، به استخوان فک وارد می شود تا با استخوان فک جوش بخورد و پایه محکمی برای چسباندن روکش ایجاد کند.
اباتمنت: این قسمت میانی است که می تواند از تیتانیوم، زیرکونیوم و طلا ساخته شود و وظیفه ایجاد یک اتصال قوی بین کلاهک و پایه ایمپلنت را دارد.
کلاهک: کلاهک یا دندان مصنوعی قسمت انتهایی و قسمت بالایی است که روی اباتمنت و نگهدارنده قرار می گیرد و ثابت می شود.
مراحل جراحی کاشت دندان
۱. بررسی وضعیت حفره دهان و دندان ها: ابتدا وضعیت و سلامت دهان شما بررسی می شود و عکس های لازم گرفته می شود. کیفیت و حجم استخوان در این مرحله به دقت بررسی می شود تا مشخص شود که آیا ایمپلنت از حمایت کافی برخوردار است یا خیر.
۲. برنامه ریزی و قرار ملاقات: سپس برنامه ریزی درمان انجام می شود و زمان عمل برای شما تعیین می شود.
۳. بیهوشی: قبل از شروع کار، تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی خواهید بود. گاهی در کنار بیهوشی به داروهای آرامبخش نیز نیاز است.
۴. برداشتن دندان قبلی: اگر دندان آسیب دیده هنوز کشیده نشده باشد، ابتدا با دقت و احتیاط کشیده می شود تا به استخوان و بافت های نرم آسیبی وارد نشود.
پیوند استخوان فک معمولا در این مرحله انجام می شود و مواد پیوند استخوان در داخل استخوان حفره خالی دندان قرار می گیرد. در این حالت دندانپزشک دو تا شش ماه صبر می کند تا استخوان به طور کامل بهبود یابد و برای جراحی آماده شود. اگر ایمپلنت در فک بالا در پشت دهان قرار داده شود، گاهی به دلیل ارتفاع کم استخوان فک در این ناحیه و احتمال سوراخ شدن سینوس ها، عمل سینوس لیفت انجام می شود که در آن کف سینوس ها بلند شده است. حفره بلند می شود و مواد پیوند به زیر آن اضافه می شود.
۵. سوراخ کردن استخوان: اگر نیازی به تقویت استخوان نباشد، مرحله بعدی پس از کشیدن دندان، سوراخ کردن استخوان است. با مته دندانی، استخوان به اندازه دلخواه دریل می شود و ایمپلنت داخل آن قرار می گیرد. سپس دهانه ایمپلنت با بخشی به نام کلاهک پیچ بسته می شود.
۶. گذاشتن ایمپلنت و بخیه زدن لثه: مرحله بعدی بخیه زدن لثه است. دندانپزشک می تواند لثه اطراف ایمپلنت را بخیه بزند و سر ایمپلنت را بیرون بگذارد یا لثه را روی ایمپلنت بکشد و برای محافظت بیشتر از ایمپلنت بخیه بزند. در حالت دوم باید بعداً یک عمل ساده برای نصب روکش دندان انجام شود تا لثه بر روی ایمپلنت بریده و باز شود.
۷. زمان انتظار برای پیوند استخوان و ایمپلنت: پس از قرار دادن ایمپلنت، بسته به شرایط و کیفیت استخوان، مدت زمان انتظار از دو ماه تا شش ماه متغیر است. در این مدت نباید به ایمپلنت فشار وارد شود. باید اجازه دهید استخوان رشد کند و به تدریج به ایمپلنت پیوند بزنید تا ثبات ثانویه در ایمپلنت ایجاد شود.
۸. قرار دادن اباتمنت: هنگامی که استخوان و ایمپلنت به یکدیگر جوش داده شدند، مرحله بعدی فرا می رسد. دندانپزشک درپوش ایمپلنت را باز می کند و قطعه ای به نام اباتمنت را روی ایمپلنت می پیچد. اباتمنت به عنوان یک دندان تراشیده شده عمل می کند که قرار است روکش روی آن قرار گیرد و پایه ای برای محکم کردن روکش است.
۹. قالب گیری برای ساخت روکش: بنابراین ایمپلنتی که اباتمنت روی آن نصب شده است، قالب گیری می شود تا بر اساس آن روکش دندان ساخته شود.
۱۰. اتصال کاور به پایه: پس از آماده شدن کاور، برای اتصال آن به سراغ ایمپلنت می روید. اتصال روکش به ایمپلنت می تواند با پیچ یا چسب مخصوص باشد.
نوع مواد ایمپلنت
بیشتر ایمپلنت های دندانی از تیتانیوم ساخته شده اند، اما ایمپلنت های دندانی زیرکونیا نیز وجود دارند. هر دو تیتانیوم و زیرکونیا موادی هستند که بدن با آنها سازگار است و آنها را مهاجم خارجی نمی داند، بنابراین واکنشی نشان نمی دهد. در حال حاضر احتمال موفقیت ایمپلنت دندان نزدیک به ۹۸ درصد است که به این معنی است که یکی از موفق ترین درمان ها محسوب می شود.
چه زمانی میتوان برای ایمپلنت دندان اقدام کرد؟
همانطور که قبلا ذکر شد، ایمپلنت دندان روشی برای جایگزینی دندان از دست رفته است. در واقع، یک فرد ممکن است یک یا چند دندان را به دلایل مختلفی از جمله ضربه و ضربه، عفونت شدید، بیماری یا کشیدن دندان از دست داده باشد. در بیشتر موارد لازم است بیمار چند ماه صبر کند تا وضعیت این ناحیه بهبود یابد و سپس اقدام به کاشت دندان کند.
اما در برخی موارد اگر وضعیت لثه و استخوان فک مورد قبول متخصص ایمپلنت باشد، می توان ایمپلنت دندان را در همان جلسه کشیدن دندان قرار داد. به این فرآیند کاشت دندان، ایمپلنت فوری می گویند.
ایمپلنت دندان چگونه کار می کند؟
ایمپلنت دندان درست مانند یک دندان طبیعی عمل می کند تا جایی که فرد بعد از کاشت دندان متوجه تفاوت دندان های طبیعی خود نمی شود. ایمپلنت، درمانی ایمن و سالم است. تا زمانی که ایمپلنت ها حفظ می شوند و استخوان های فک در شرایط خوبی قرار دارند، این درمان یک درمان دائمی برای دندان های از دست رفته خواهد بود.
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
به طور کلی عمر ایمپلنت دندان طولانی است و این روش درمانی یکی از درمان های تقریبا دائمی محسوب می شود. مهم ترین عامل در افزایش دوام و ماندگاری ایمپلنت مراقبت مناسب و رعایت بهداشت حفره دهان و دندان است.
البته علاوه بر سطح مراقبت شخصی، نوع ایمپلنت و تجربه متخصص ایمپلنت نیز بسیار موثر است. هرچه ایمپلنت قوی تر باشد، احتمال شکستگی آن کمتر است. بنابراین توجه داشته باشید که مراجعه به پزشک متخصص و کلینیک مجهز یکی از مهم ترین مواردی است که باید برای درمان ایمپلنت خود انتخاب کنید.
کاشت دندان در چه مواردی انجام می شود؟
۱. زمانی که یک دندان یا چند دندان به دلیل عوامل مختلف از بین رفته باشد، برای جایگزینی دندان از دست رفته از ایمپلنت استفاده می شود. در چنین مواردی جابجایی دندان های مجاور می تواند فضای نامناسبی ایجاد کند.
۲. گاهی برخی از دندان ها در بدو تولد رشد نمی کنند. از ایمپلنت های دندانی برای پرکردن فضای خالی این دندان ها استفاده می شود.
۳. زمانی که دندان های از دست رفته تاثیر نامناسبی بر ظاهر فرد می گذارد، کاشت دندان باید برای بازگرداندن زیبایی لبخند انجام شود.
چه افرادی برای کاشت ایمپلنت دندان مناسب نیستند؟
ایمپلنت دندان به این معناست که یک جسم خارجی باید در لثه و استخوان فک به عنوان پایه ایمپلنت قرار گیرد. بنابراین فرد باید شرایط لازم برای انجام این درمان را داشته باشد. در برخی موارد به دلیل برخی بیماری ها و موارد دیگر ممکن است بیمار نتواند دندان کاشت کند.
- افراد جوان (زیر ۲۰ سال) به دلیل عدم رشد کامل فک باید برای دریافت ایمپلنت دندان تا رشد کامل فک صبر کنند. در غیر این صورت درمان آنها موفقیت آمیز نخواهد بود.
- افرادی که معتاد به سیگار هستند، معمولا کاشت دندان برای آنها موفقیت آمیز نخواهد بود.
- افرادی که سابقه شیمی درمانی دارند یا از بیماری هایی مانند دیابت یا پوکی استخوان رنج می برند، ایمپلنت های دندانی نیز ممکن است برای آنها شکست بخورد.
مدت زمان لازم برای درمان با ایمپلنت دندان چقدر است؟
معمولاً بین زمان کاشت ایمپلنت و زمانی که می توانید از دندان ایمپلنت شده خود استفاده کنید چندین ماه فاصله وجود دارد. زیرا پس از کاشت ایمپلنت، باید اجازه دهید استخوان رشد کند و با سطح ایمپلنت جوش بخورد تا ایمپلنت از ثبات کافی برای تحمل فشار فک برخوردار باشد. این روند سه تا شش ماه طول می کشد. پس از آن باندینگ اباتمنت و کلاهک دندان انجام می شود و شما صاحب دندان می شوید.
اگر قبل از کاشت ایمپلنت نیاز به پیوند استخوان دارید، باید چندین ماه را برای جوش خوردن پیوند و آماده شدن استخوان برای کاشت ایمپلنت در نظر بگیرید. اما گاهی اوقات، زمانی که استخوان در وضعیت نسبتاً خوبی قرار دارد، می توان ایمپلنت را همزمان با پیوند استخوان قرار داد.
در مواردی که بیمار شرایط مناسبی برای کاشت فوری ایمپلنت داشته باشد، تمامی این مراحل ظرف یک روز انجام می شود، یعنی در همان روز کاشت ایمپلنت، پوسته دندانی به آن متصل می شود تا فضای دندانی در دهان نمی کند خالی است این کار در درجه اول زیبایی است و نمی توانید از این دندان برای جویدن استفاده کنید.
اگر می خواهید بدانید می توانید ایمپلنت فوری انجام دهید یا خیر، باید با متخصص ایمپلنت صحبت کنید، زیرا تجویز کلی در این زمینه به شدت اشتباه است و به سلامت دهان و دندان و توانایی های فیزیکی شما بستگی دارد.
هزینه ایمپلنت چقدر است؟
هزینه درمان ایمپلنت برای افراد مختلف می تواند متفاوت باشد. زیرا هزینه کاشت ایمپلنت دندان مجموع هزینه هایی است که در مراحل مختلف درمان انجام می شود. عواملی که هزینه درمان با ایمپلنت دندان را تعیین می کنند عبارتند از:
- تعداد ایمپلنت های دندانی
- مواد ایمپلنت، اباتمنت و روکش دندان
- جراحی کاشت دندان دو مرحله ای یا یک مرحله ای
- درمان های جانبی مانند درمان عفونت لثه، پوسیدگی دندان و غیره
- نیاز یا عدم نیاز به پیوند استخوان و نوع ماده پیوند
- دفعات مراجعه به متخصص ایمپلنت
- هزینه های مربوط به عکاسی و سایر آزمایشات
- دندانپزشک تخصصی
- هزینه های داروها و امکانات بالینی
- فن آوری ها و تجهیزات مورد استفاده
مقالات پیشنهادی:
2 پاسخ
مطلب عالیییی و کاربردی موفق باشید.