تاثیر اسید معده بر دندان به په صورت است؟ پوسیدگی دندانها علل مختلفی دارد که شایع ترین آن عدم رعایت بهداشت حفره دهان و دندان است. اما در برخی موارد مشاهده شده است که با وجود رعایت نکات بهداشتی، افراد همچنان با پوسیدگی دندان و آسیب به دندان های خود درگیر هستند. اسید معده و تاثیر آن بر روی دندان ها از جمله مواردی است که افراد کمی به آن توجه می کنند، در حالی که برای بسیاری از افراد عامل اصلی مشکلات دندانی است.
بیماری های مکرر معده می تواند باعث فرسایش دندان شود که تنها یکی از نتایج این فرسایش یعنی از بین رفتن ظاهر دندان ها است. اسید معده در دفعات محدود و کم آسیب چندانی به دندان وارد نمی کند، اما اگر بارها با دندان تماس پیدا کند، اثرات مخرب گسترده ای بر روی دندان ها می گذارد و هر بار که غذا می جوید و می نوشید، باعث ایجاد عوارض زیادی می شود.
درد برای یک فرد علاوه بر موارد ذکر شده، از بین رفتن ظاهر دندان ها تاثیر زیادی بر عزت نفس افراد می گذارد و باعث می شود کمتر در جامعه دیده شوند. اعتماد به نفس پایین بر روابط روزمره، کاری و عاطفی هر فرد تأثیر می گذارد و مانع پیشرفت او می شود. بنابراین یکی از ملزومات بهبود زندگی هر فردی داشتن لبخند و دندان های سالم است.
رفلاکس یا اسید معده چیست؟
برای درک تاثیر اسید معده بر روی دندان ها و دهان، ابتدا باید مفهوم اسید معده را در بدن درک کنیم. رفلاکس معده زمانی اتفاق میافتد که اسید معده از مری برمیگردد و دریچه تحتانی مری بعد از غذا بسته نمیشود. احساس سوزش در قفسه سینه یا گلو پس از ریفلاکس مکرر اسید طبیعی است. اما این مشکل تنها به احساس سوزش ختم نمی شود و رفلاکس معده می تواند به عاملی جدی در سایش دندان و بوی بد دهان تبدیل شود.
رفلاکس معده یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد از آن رنج می برند. راه هایی برای کاهش اسید معده و جلوگیری از رفلاکس وجود دارد که از تاثیر اسید معده بر روی دندان ها جلوگیری می کند. اما اگر مشکل جدی دارید که با روش های معمولی قابل پیشگیری نیست، حتما به پزشک مراجعه کنید.
علت بروز رفلاکس اسید معده
رفلاکس اسید معده که به عنوان «اسیدها» یا «اسیدهای معده» شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که اسید معده به لوله غذا (مری)، که غذا و نوشیدنی را از دهان به معده میبرد، بازمیگردد. اسید معده از گلو عبور کرده و وارد دهان می شود (به خصوص بعد از وعده های غذایی سنگین) و در نهایت باعث ایجاد احساس سوزش در گلو یا پایین قفسه سینه می شود.
علاوه بر سوزش سر دل، طعم ترش در پشت زبان و اشکال در بلع را نیز می توان از دیگر علائم رفلاکس اسید معده نام برد. سینوزیت، بوی بد دهان، نفخ و ناراحتی معده، خشکی دهان و سکسکه های مداوم می تواند از دیگر علائم رفلاکس اسید باشد.
برخی از علل رایج رفلاکس اسید عبارتند از:
- پرخوری
- اضافه وزن و چاقی
- استرس
- فتق هیاتال یا هیاتوس
- تغذیه نادرست
رفلاکس معده دارای چه علائمی است؟
رفلاکس اسید یکی از بیماری های شایع در بزرگسالان است که باعث درد و سوزش معده می شود. البته این تنها یکی از علائم این بیماری است. علائم رفلاکس معده عبارتند از:
- در ناحیه سر معده و گاهی در قفسه سینه احساس سوزش و درد خواهید کرد.
- ممکن است در بلع مشکل داشته باشید.
- ممکن است سرفه مزمن داشته باشید.
- لثه ها ملتهب می شوند یا حتی پریودنتیت رخ می دهد.
- طعم بد و ترش را در دهان خود احساس می کنید.
- بزاق دهان بدون دلیل افزایش می یابد.
- ورود اسید به ریه می تواند باعث التهاب و عفونت شود.
- گاهی اوقات این باعث گلودرد و خلط می شود.
- تاثیر اسید معده بر دندان ها و ایجاد پوسیدگی
ممکن است پس از خواندن این علائم فکر کنید که از رفلاکس معده رنج می برید، توصیه ما این است که به تنهایی به علائم اکتفا نکنید و به پزشک مراجعه کنید. پس از تعیین تشخیص و شدت آن، پزشک راههایی را برای کاهش رفلاکس معده پیشنهاد میکند.
تاثیر اسید معده بر دندان ها
اسید معده با PH کمتر از ۲ می تواند به مینای دندان آسیب برساند و با از بین بردن این پوشش خارجی باعث ایجاد حفره و پوسیدگی دندان شود که یکی از عوامل تغییر رنگ دندان است.
حفره های پنهان گاهی تا جایی پیش می روند که در موارد خفیف تر، پر کردن دندان و در موارد شدیدتر درمان ریشه یا کشیدن دندان ضروری است.
عوارض رفلاکس معده اغلب مشکلات گوارشی نامیده می شود. اما واقعیت این است که مشکلات معده و تاثیر آن بر روی دندان از جمله عوارضی است که همیشه نادیده گرفته شده است. برای پاسخ به سوالات زیر با ما همراه باشید. چه ارتباطی بین رفلاکس معده و سلامت دندان وجود دارد؟ اسید معده چگونه روی دندان ها تأثیر می گذارد؟ و آیا اسید معده باعث پوسیدگی دندان می شود؟
یکی از مواردی که اثر اسید معده بر روی دندان بسیار قوی است و منجر به آسیب می شود، فرسایش مینای دندان است. اسید معده دارای PH1 یا PH2 است که باعث از بین رفتن مینای دندان (لایه سخت و بیرونی) می شود. در نتیجه، مینای دندان دیگر نمی تواند خود را ترمیم کند. اسید معده حتی رنگ دندان ها را با گذشت زمان تغییر می دهد و شکل و طول آنها را تغییر می دهد.
سایر علائم تأثیر اسید بر معده دندان عبارتند از:
- دندان درد
- لبه های تیز دندان ها
- آلرژی به غذا و نوشیدنی
از دیگر موارد تاثیر اسید معده بر روی دندان ها می توان به حساسیت دندان ها یا پوسیدگی اشاره کرد. مورد دیگر این است که اسید معده باعث التهاب و خونریزی لثه ها می شود و آنها را بسیار تحریک می کند. علاوه بر این، اسید معده با تأثیر گذاشتن بر باکتری های موجود در دهان باعث بیماری لثه می شود.
وقتی اسید معده از مری بالا میآید و به حلق میرسد، باعث آسیب به فضای داخل دهان و گلو میشود که در بلع نیز مشکل ایجاد میکند. همچنین اگر رفلاکس معده بسیار شدید باشد می تواند منجر به سرطان مری شود.
به خاطر داشته باشید که در بسیاری از موارد علت بوی بد دهان و ناراحتی ناشی از اثر اسید معده است. البته راه هایی برای رفع بوی بد دهان وجود دارد و بدون راه حل نیست و با یافتن علت بوی بد دهان می توانید راه حلی برای آن نیز پیدا کنید.
راه های کنترل رفلاکس معده و اجتناب از تأثیرات مخرب آن
بهبود کیفیت خواب و عادات غذایی دو استراتژی اصلی هستند که می توانند تاثیر قابل توجهی در کنترل رفلاکس اسید داشته باشند. در زیر لیستی از راه حل ها برای کنترل اسید معده و جلوگیری از رفلاکس اسید آورده شده است:
- از غذاهایی که ریفلاکس اسید را تحریک می کنند، مانند سیب زمینی، شکلات، قهوه، سیر، پیاز و غیره خودداری کنید.
- وعده های غذایی سبک تر بخورید
- کاهش مصرف الکل یا سیگار؛ مصرف الکل می تواند به طور قابل توجهی بر شدت رفلاکس و سوزش سر دل تأثیر بگذارد.
- از نوشیدن زیاد قهوه خودداری کنید
- پرهیز از خواب بلافاصله بعد از غذا و حفظ فاصله تقریباً ۳ ساعته بین وعده های غذایی و زمان خواب
- کاهش وزن هنگام اضافه وزن؛ به خصوص در ناحیه شکم که می تواند ریفلاکس اسید معده را کاهش دهد، زیرا چربی اطراف شکم باعث فشار مضاعف بر دیواره داخلی شکم می شود.
- مصرف مواد غذایی با کربوهیدرات کمتر مانند ماکارونی، غلات تصفیه شده، چربی های ترانس، غذاهای کاملا فرآوری شده، سبزیجات نشاسته ای، غذاهای شیرین، نان ها و غیره که در نهایت می تواند منجر به کاهش وزن شود.
- شستشوی دهان با محلول بی کربنات سدیم یا جوش شیرین، یک ساعت قبل از مسواک زدن
- استفاده از پاک کننده زبان برای از بین بردن رفلاکس اسید
- استفاده از آدامس بدون قند برای تولید بزاق؛ زیرا بزاق می تواند به تعادل محیط اسیدی و تقویت دندان ها با مواد معدنی کمک کند.
- بلافاصله پس از خوردن غذاهای اسیدی از مسواک زدن خودداری کنید. زیرا اسید موجود در غذاهای چرب مینای دندان را نرم می کند
- برای جلوگیری از اثرات مضر اسیدها یک لیوان شیر یا مقداری پنیر مصرف کنید
- استفاده از داروهای بدون نسخه که بهتر است بعد از غذا مصرف شوند، زیرا احتمال رفلاکس اسید در آن زمان بیشتر است.
- ایجاد شیب در هنگام خواب با بالا نگه داشتن بالاتنه؛ زیرا این وضعیت بدن می تواند اسید معده را به معده برساند و از بازگشت آن به مری و دهان جلوگیری کند.
- استفاده از میوه ها و سبزیجات
عدم کنترل اسید معده می تواند عواقب جبران ناپذیری برای سلامتی انسان به ویژه دندان ها به همراه داشته باشد. تاثیر اسید معده روی دندان ها بسیار زیاد است و مهم ترین عوارض آن زردی و پوسیدگی دندان است. به همین دلیل اگر مشکل اسید معده دارید حتما آن را درمان کنید. زیرا در غیر این صورت باید زمان زیادی را صرف ترمیم و ترمیم دندان کنید.
نکته نهایی در مورد تاثیر اسید معده بر دندان | رفلاکس معده و پوسیدگی دندان
رفلاکس معده باعث ایجاد یک وضعیت دردناک در معده و گلو می شود، اما اثر اسید معده بر روی دندان های شما بدون علامت است. رفلاکس معده می تواند با حرکت اسید معده به سمت مری و داخل دهان به مینای دندان آسیب برساند.
مینای دندان لایه بیرونی قوی است که از دندان ها در برابر اسیدها، مواد شیمیایی و تغییرات شدید دما محافظت می کند. اگرچه این لایه بسیار قوی است، اما می تواند به مرور زمان فرسوده شود. در نتیجه قدرت خود را برای محافظت از دندان در برابر پوسیدگی از دست می دهد.
مقالات پیشنهادی