درمان ریشه دندان یکی از درمان های مهم در دندانپزشکی است. دندان از بافت سختی تشکیل شده است که بافت نرمی را احاطه کرده است که به آن قسمت نرم مرکزی یا پالپ محاوره ای می گویند که شامل سلول ها، رگ های خونی و اعصاب می شود.
در صورت عدم درمان پوسیدگی پس از تخریب مینای دندان و عاج به پالپ می رسد و باعث التهاب و ناراحتی می شود. درمان بیماری ها و آسیب های ریشه و بافت های اطراف آن را اندو یا اندودنتیکس می گویند.
درمان ریشه دندان چیست و چرا انجام میشود؟
درمان ریشه یک روش درمانی در دندانپزشکی است که شامل برداشتن و تخلیه عفونت داخل دندان می شود. درمان ریشه نیز می تواند احتمال عفونت های داخل دندانی آینده را تا حد زیادی کاهش دهد. از آنجایی که این روش مربوط به پالپ نرم یا پالپ دندان است و این قسمت نیز بخشی از ریشه دندان است، به این روش درمان ریشه دندان می گویند.
قسمتی از دندان در استخوان فک قرار می گیرد که ریشه نام دارد و از سه قسمت پالپ، عاج و سمنتوم تشکیل شده است. با رفتن به سمت دندان های عقبی تعداد ریشه ها بیشتر می شود و به همین دلیل است که دندان های پشتی استحکام بسیار بالایی دارند و به راحتی از داخل استخوان فک جدا نمی شوند. تعداد ریشه های دندان های عقبی گاهی به ۴ یا ۵ عدد می رسد در برخی موارد در یک ریشه دو کانال وجود دارد.
اگر دندان به شدت پوسیدگی داشته باشد و درد شدیدی ایجاد کرده باشد، برای رفع مشکل و ترمیم دندان پوسیده، درمان ریشه انجام می شود که به آن عصب کشی می گویند. هنگامی که عصب دندان به دلایل مختلف آسیب می بیند، به مرور زمان شروع به تکثیر می کند و به مرور زمان دندان پوسیده می شود.
تکثیر باکتری ها به مرور زمان منجر به عفونت دندان می شود و آبسه های دندانی در انتهای ریشه ایجاد می شود که بسیار ناخوشایند است. به همین دلیل رعایت توصیه های بهداشتی دندان بسیار مهم است.
انواع روش های درمان ریشه دندان
در قسمت تاج دندان پوسیدگی و عفونت برداشته می شود، طول کانال های ریشه مشخص می شود، داخل آن با ابزار مخصوص تمیز و تخلیه می شود و در نهایت کانال ها با موادی که ریشه گیاه دارند و از گیاه تهیه می شود پر می شود و بانداژ اعمال می شود. در حالی که مراحل درمان تمام شده و پانسمان روی دندان است، باید غذاهای نرم بخورید و در مسواک زدن مراقب باشید تا پانسمان کنده نشود. در طول درمان با کمک آمپول های بی حس کننده، بیمار دردی را احساس نمی کند. انواع درمان ریشه دندان عبارتند از:
- جراحی اپیکو
- عصب کشی یا اندو
- درمان ریشه مجدد یا ری اندو
عصب دندان در مرکز دندان همراه با رگ های خونی قرار دارد. پوسیدگی عمیق، ضربه به دندان یا ترک های موجود در آن نیاز به درمان ریشه دارد. احساس درد هنگام خوردن غذا یا نوشیدنی سرد یا گرم، نشانه وجود مشکل در ریشه دندان است.
مراحل درمان ریشه دندان
- معاینه بالینی دندان و رادیوگرافی آن
- تسکین درد و رفع کامل پوسیدگی دندان و دسترسی به دهانه کانال های ریشه
- برداشتن پالپ عفونی و تمیز کردن و شکل دادن به کانال های ریشه به صورت مکانیکی و با وسایل مخصوص به نام فایل و همچنین شیمیایی و شستشوی مکرر کانال ها با محلول های مخصوص.
- پر کردن کانال ها با ماده لاستیکی به نام گوتاپرکا که کاملاً با بدن سازگار است. برای آب بندی و آب بندی بهتر کانال ریشه، دیواره های کانال ریشه و همچنین گوتاپرکا را با چسب مخصوصی به نام سیلر آغشته می کنند.
- گذاشتن پانسمان موقت روی تاج دندان
معمولا تمام این مراحل در یک تا دو جلسه انجام می شود و در جلسه سوم بازسازی دندان ها انجام می شود.
چه هنگام باید درمان ریشه برای دندان انجام شود ؟
در پوسیدگی ابتدا مینای دندان تحت تأثیر قرار می گیرد. با انبساط آن، عاج دندان نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. اگر پوسیدگی برداشته نشود و درمان ترمیمی انجام نشود، پوسیدگی به گسترش خود ادامه می دهد و به پالپ دندان حمله می کند و باعث التهاب و بیماری پالپ می شود.
هنگامی که پالپ دندان یا اعصاب و عروق خونی دندان آسیب می بیند و نکروز می شود، باکتری ها در کانال ریشه شروع به تکثیر کرده و بافت عفونی ایجاد می کنند. در آن زمان باید بافت عفونی داخل ریشه برداشته شود و دندان تحت درمان ریشه قرار گیرد.
علائم نیاز به درمان ریشه دندان
اگر پالپ یا بافت نرم داخل کانال ریشه به دلایل متعددی مانند پوسیدگی عمیق و شکستگی دندان آسیب دیده و متورم شده باشد، درمان ریشه ضروری است. گاهی اوقات دندان آسیب شدیدی دریافت می کند که از بیرون مشخص نیست اما به پالپ دندان آسیب می رساند که در صورت عدم درمان باعث درد شدید و آبسه دهان می شود. به طور کلی، برخی از علائم زیر ممکن است نشان دهنده نیاز به درمان ریشه باشد:
- ایجاد جوش چرکی (فیستول) روی لثه
- دندان های ترک خورده یا شکسته
- التهاب و حساسیت لثه ها
- سیاه شدن لثه یا پوسیدگی شدید
- لق شدن دندان ها
درد مداوم، به خصوص درد شبانه، درد در شب بدتر است زیرا فشار خون داخل پالپ دندان هنگام دراز کشیدن بیشتر است. - درد خود به خود و درد ضربان دار
- دردهای محرکی که پس از مصرف غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم ایجاد می شود و ادامه می یابد.
هنگامی که عفونت علاوه بر کانال ریشه به بافت های اطراف دندان نیز سرایت کرده است:
- ترشح چرک از دندان آسیب دیده
- تشکیل آبسه یا تورم داخل یا خارج دهان
پالپ دندان چگونه آلوده میشود؟
همانطور که گفته شد، عفونت ریشه، عفونت پالپ دندان نامیده می شود و نیاز به درمان فوری دارد. درمان این مشکل تمیز کردن و از بین بردن حیات موجود در داخل ریشه دندان است. باکتری های مفید و مضر زیادی در دهان وجود دارد که در شرایط عادی به ما آسیبی نمی رساند.
اما اگر فردی در دندان خود حفره عمیقی داشته باشد یا ترک خورده، شکسته و لق شده باشد، بهترین فضا برای عمل و تخریب باکتری ها ایجاد می شود. باکتری ها از این شرایط استفاده می کنند و برای آلوده کردن آن به پالپ نرم و ریشه دندان راه پیدا می کنند. در نهایت باکتری ها خمیر را از بین می برند.
اگر باکتری ها بتوانند به عمق بیشتری نفوذ کنند، می توانند باعث عفونت در استخوان فک شوند که بسیار جدی تر است. زیرا عفونت باعث ضعف استخوان و تحلیل رفتن استخوان می شود. در نهایت عفونت باعث تورم رباط های اطراف دندان و لق شدن دندان می شود.
مزایای درمان ریشه دندان
درمان ریشه معمولاً بسته به نوع دندان و وضعیت بیمار فواید زیادی دارد. هر یک از موارد زیر ممکن است برای هر بیمار یک مزیت در نظر گرفته شود:
- جلوگیری از رشد بیشتر باکتری ها
- از تحلیل استخوان جلوگیری می کند
- پیشگیری از بیماری لثه در نتیجه گسترش التهاب پالپ
- جلوگیری از لق شدن و آسیب به دندان های دیگر
- بیهوش کردن بیمار و حفظ دندان ها
چه عواملی باعث آسیب به پالپ دندان و نیاز به درمان ریشه می شود؟
- پوسیدگی عمیقی که ضخامت مینا و عاج را می پوشاند و به داخل پالپ دندان پخش می شود.
- انجام چندین درمان دندانپزشکی روی یک دندان (مثلا انجام چندین ترمیم)
- آسیب های تروماتیک، به عنوان مثال، شکستگی هایی که بر پالپ دندان تأثیر می گذارد.
- شکاف های عمیقی که از ضخامت مینا عبور کرده و به عمق عاج کشیده می شوند.
- سایش وسیع دندان، علاوه بر مینا، مقدار زیادی عاج نیز ساییده می شود.
- گاهی وجود بیماری پریودنتال می تواند احتمال مشکلات پالپ و نیاز به درمان ریشه را افزایش دهد.
مراقبت های بعد از درمان ریشه دندان
اگر درمان ریشه انجام داده اید، باید نکات و مراقبت های لازم بعد از درمان ریشه را در نظر داشته باشید که در ادامه به آن ها می پردازیم:
- پس از درمان ریشه، برای کاهش درد، مسکن های تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف کنید. اگر درد با کمک دارو کاهش نیافت، باید به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
- پس از درمان ریشه از خوردن غذاهای سفت و چسبنده تا چند روز خودداری کنید.
- هنگام مسواک زدن مراقب باشید که به ریشه دندان درمان شده فشار وارد نشود.
- به دلیل حساسیت دندان درمان شده به سرما و گرما از مصرف غذاها و نوشیدنی های بسیار گرم و بسیار سرد خودداری کنید.
- سعی کنید هر ۶ ماه تا ۱ سال یکبار برای معاینه دندان های خود به مطب دندانپزشک مراجعه کنید.
- بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید و آن را به درستی انجام دهید.
بیماریهایی که می توانند بر روند درمان ریشه تأثیر بگذارند کدامند؟
- دیابت: دیابت یکی از مهم ترین بیماری های مزمن است که مردم را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. به طور کلی، وجود ضایعات انتهای ریشه با شیوع بالاتر در افراد دیابتی مشاهده شد. بهبود ضایعات باقیمانده به میزان قابل توجهی با سطح قند در بیماران دیابتی مرتبط است، بنابراین افرادی که سطح قند بالاتری دارند و عفونت دندانی قبلی دارند، بهبودی کندتری دارند. اما در درازمدت، پیامدهای طولانی مدت درمان به طور کلی تفاوتی بین دیابتی ها و افراد غیر دیابتی نشان نمی دهد.
- افزایش فشار خون: به نظر می رسد افزایش فشار خون با کاهش طول عمر دندان های درمان شده با ریشه مرتبط است، به این معنی که این بیماران شانس کمتری برای نگه داشتن دندان های درمان شده با ریشه برای مدت طولانی در دهان خود دارند.
- سیگار کشیدن: مشکلات سلامت دهان و دندان افراد سیگاری به خوبی ثبت شده است، از جمله افزایش بیماری پریودنتال، ضایعات پیش بدخیم و بدخیم دهان. اخیراً به رابطه بین سیگار کشیدن و بیماری های پالپ توجه شده است. سیگار کشیدن نیز با شیوع بالای ضایعات در اطراف ریشه دندان همراه است. نیاز به درمان ریشه با افزایش مدت مصرف سیگار افزایش یافت و در افرادی که بیش از ۹ سال قبل از زمان ارزیابی سیگار را ترک کرده بودند، کاهش یافت. سیگار همچنین باعث افزایش بروز درد یا تورم پس از جراحی ریشه می شود.
سخن نهایی در مورد درمان ریشه دندان
درمان ریشه برای درمان و حذف پوسیدگی که در صورت عدم درمان باعث درد شدید و آبسه دندان می شود. انجام خواهد شد. از آنجایی که این روش درمانی بسیار مهم است و اگر درمان به درستی انجام نشود برای فرد مشکل ایجاد می کند، باید برای انجام آن به بهترین دندانپزشک و مجرب ترین متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
مقالات پیشنهادی: