روکش دندان یک روش درمانی در دندانپزشکی است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است. روکش دندان در واقع جایگزین تاج دندان خواهد شد. تاج دندان قسمت سفید دندانی است که خارج از لثه قرار دارد. زمانی که ترمیم یا پر کردن دندان کمکی نمی کند، دندانپزشک روکش های دندانی را قرار می دهد و شکل، استحکام و زیبایی آن را بازیابی می کند.
مزایای روکش در دندان هایی با عیوب زیاد، مانند دندان های عصب کشی شده که حجم دندان باقی مانده کم است، پوشاندن کل دندان با روکش مهم است تا از شکستگی دندان جلوگیری شود. در برخی موارد می توان از روکش برای بازگرداندن لبخند و زیبایی برخی از دندان ها استفاده کرد.
برخی افراد این درمان را دردناک می دانند، اما لازم به ذکر است که خیر، روکش های دندانی روی دندان های عصب کشی شده قرار می گیرند، بنابراین دردناک نخواهد بود. اگر می خواهید در مورد روکش دندان بیشتر بدانید، مقاله دندانپزشکی نور شهریار را از دست ندهید.
روکش دندان چیست؟
روکش دندان یکی از محبوب ترین انواع خدمات دندانپزشکی است. دندان ها همیشه در معرض آسیب هستند. پوسیدگی، شکستگی یا پیری عواملی هستند که باعث آسیب به دندان می شوند. برای دندان هایی که قابل ترمیم نیستند یا سطح پوسیدگی آن به حدی است که پر نمی شود باید از روکش دندان استفاده کرد. این روکش ها که به آنها فریم، روکش یا کلاهک دندانی نیز می گویند، در واقع نوعی پروتز دندان هستند که جایگزین تاج آسیب دیده دندان شده و به صورت کلاهک کل دندان را می پوشانند و ظاهر و استحکام دندان های آسیب دیده را باز می گرداند.
امروز دندان ها آسیب نخواهند دید و همیشه سالم و براق خواهند ماند. مهم نیست چقدر شیرینی مصرف می کنید، پسته را با دندان بشکنید، نخ دندان نکشید، مرتب مسواک نزنید و… اما امروز دندان ها در معرض انواع آسیب ها خواهند بود. آسیب هایی مانند پوسیدگی دندان و شکستگی دندان نیز می تواند به دلیل نگهداری نادرست یا مثلاً به مرور زمان رخ دهد.
این مشکلات شکل، اندازه و سلامت دندان را تحت تأثیر قرار می دهد، اما روکش یا کلاهک دندان وضعیت را به حالت اولیه باز می گرداند. تاج دندان که گاهی اوقات فریم دندان نیز نامیده می شود، نوعی پروتز دندانی است که به جای تاج دندان آسیب دیده قرار می گیرد. روکش ها به دندان چسبانده می شوند و قسمت در معرض دید را می پوشانند. شما می توانید این روکش ها را به عنوان محافظت از دندان ها، بازیابی شکل و استحکام آنها در نظر بگیرید.
چرا از روکش دندان استفاده میشود؟
یکی از دلایل اصلی نیاز دندان به روکش زمانی است که دندان تحت درمان عصب کشی (کانال ریشه) قرار می گیرد. مطالعات مختلف نشان داده است که قرار ندادن روکش بر روی دندان های عقبی عصب کشی شده (مولرها) خطر شکستگی دندان را تا شش برابر افزایش می دهد. در صورت بروز این شکستگی ها، بسته به نوع و جهت خط شکستگی، دندان ممکن است بدون تکیه گاه شود و دندانپزشک نیاز به کشیدن دندان داشته باشد. با این حال، قضاوت و تشخیص دندانپزشک نقش عمده ای در روکش دندان بعد از درمان ریشه دارد.
از دیگر دلایلی که دندان ها به روکش نیاز دارند، وجود ترمیم های بسیار بزرگ در میان بافت های بسیار نازک و شکننده دندان یا وجود ترک های کوچک در اطراف پرکردگی است. در این موارد بنا به تشخیص دندانپزشک و با هدف حفظ یکپارچگی ساختار دندان، ساخت روکش توصیه می شود.
گاهی لازم است روی دندانی که تاج آن در اثر تخریب کاملاً از بین رفته و بافت سالم و محکمی برای قرار دادن روکش وجود نداشته باشد روکش گذاشت. این دندان ها معمولا تحت درمان ریشه قرار می گیرند و پس از آن مقداری از پرکردگی داخل کانال خالی می شود و میله ای به نام پین در داخل آن قرار می گیرد که باعث چسبندگی روکش به دندان می شود. در بالای این میله قسمتی به نام کور شبیه تاج دندان بازسازی می شود و پس از آن پست و هسته به دندان متصل می شود و مراحل بعدی ساخت روکش به صورت دندان های معمولی ادامه می یابد.
ظاهر دندان هایی که بدشکل هستند، مانند دندان های گوه ای شکل یا دندان هایی که کوچکتر یا نامتناسب با دندان های دیگر هستند یا بدشکلی های مادرزادی یا اکتسابی دارند، می توانند با استفاده از روکش اصلاح شوند.
برای برخی از افرادی که به دنبال لبخندی زیباتر و دندانهای درخشانتر هستند، روکش دندانهای جلویی که میتواند شامل ۶ تا ۱۲ دندان باشد، میتواند به این امر کمک کند. در این موارد معمولاً دندانپزشک با استفاده از روش های مدلسازی، عکاسی و دیجیتال قبل از تراش دندان، فرم دندان ها را با توجه به فرم لب، صورت و لبخند بیمار طراحی می کند و بر اساس آن روکش دندان را برش داده و تهیه می کند.
انواع روکش دندان
روکش های دندان از مواد مختلفی ساخته می شوند. با توجه به نیاز و خواسته های بیمار، نوع آن انتخاب می شود:
روکش تمام فلزی، طلایی
طلا یکی از اولین مواد ترمیم دندان بود و از گذشته برای بازیابی توانایی دندان به عنوان پرکننده یا پوشش استفاده می شد. روکش طلا قوی ترین نوع روکش دندان است و از نظر هزینه به طور کلی گران ترین نوع روکش به حساب می آید. با این روکش ها قسمت داخلی روکش که با بافت دندان در تماس است از طلا و لایه بیرونی آن ها از چینی ساخته شده است.
طلا به دلیل خواص بسیار خوبش بهترین ماده در دندانپزشکی محسوب می شود. هیچ خوردگی یا تغییر رنگ این روکش ها در سمت لثه وجود نخواهد داشت. ترکیب طلا با بافت دندان بسیار خوشایند است و حتی با گذشت زمان با فشار جویدن بهبود می یابد. این روکش ها از نظر دوام عالی هستند.
روکش سرامیکی
پوشش سرامیکی با استفاده از تکنیک های مختلف تولید می شود. یکی از آخرین تکنیکهای تولید روکشهای سرامیکی، استفاده از نوآوری دیجیتال کمکد است که در آن روکش توسط دستگاه طراحی، برش و تولید میشود. شما می توانید این پوشش را به هر رنگی که می خواهید تغییر دهید.
اگرچه ممکن است رنگ آن با توجه به رنگ سایر دندان های بیمار تغییر کند، اما باید بدانید که رنگ آن پس از ساخت و تهیه روکش قابل تغییر نیست. با توجه به ظاهر یک دندان واقعی، روکش سرامیکی بهترین انتخاب است، اما به دلیل ماندگاری، به مدل های دیگر روکش ها نمی رسد.
در مواردی که زیبایی انتخاب اول محسوب می شود، قاب های ساخته شده با یک دست از سرامیک یا چینی زیبایی زیادی ایجاد می کند. روکش ها که تماماً از سرامیک ساخته شده اند، سازگاری عالی با لثه ها را تضمین می کنند. برای این پوشش ها از انواع سرامیک های با مقاومت بالا مانند سیلیکات و زیرکونیوم استفاده می شود. تغییر رنگ یا ته رنگ تیره در کناره های این روکش ها دیده نمی شود. ماندگاری این پوشش ها مطلوب و زیبایی آن ها بسیار بالاست.
روکش سرامیکی فلزی
پوشش فلز سرامیک که به پوشش PFM معروف است برای افزایش دوام پوشش های سرامیکی ساخته شده است. دارای اسکلت فلزی با لایه سرامیکی بر روی آن. بنابراین از نظر زیبایی تقریباً مشابه پوشش تمام سرامیک بوده و از نظر دوام نسبت به روکش سرامیکی دوام بیشتری دارد.
این رایج ترین نوع پوشش است که قسمت داخلی آن فلزی و سطح بیرونی آن از چینی است. با این روکش ها معمولا یک لبه فلزی در انتهای روکش قابل مشاهده است. با گذشت زمان و با برداشتن تدریجی لثه ها، ظاهر یک لبه فلزی امکان پذیر است.
با گذشت زمان، به دلیل خوردگی، لبه های فلزی می توانند سیاه یا آبی شوند و لثه ها ظاهر نامناسبی داشته باشند. به طور کلی رنگ پرسلن در این تکنیک کمتر از شکل واقعی دندان شفاف است. پوشیدن این روکش ها زمانی که بهداشت دهان و دندان بیمار خوب باشد خوب است.
روکش استیل
روکش های استیل عمدتاً برای دندان های شیری کودکان استفاده می شود و به طور موقت استفاده می شود. با این حال، فولاد بسیار قوی است و ویژگی های خوبی دارد. از نظر هزینه، ارزان ترین نوع پوشش فولادی است.
روکش زیرکونیا
یکی از موادی که امروزه در دندانپزشکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، زیرکونیا یا اکسید زیرکونیوم است. زیرکونیوم یک فلز است. اما در اثر اکسیداسیون با اکسیژن و تغییر ماهیت آن، این ماده جزء پوشش های تمام سرامیک نیز طبقه بندی می شود. زیرکونیا به عنوان روکش دندان نیز استفاده می شود.
از مزایای زیرکونیا می توان به موارد زیر اشاره کرد: استحکام و مقاومت بسیار بالا در برابر سایش و شکستگی، نیاز کمتر به تیز کردن دندان ها (سطح تراش مانند آبکاری طلا)، عدم نیاز به اسکلت فلزی، زیبایی و بالا. سازگاری با بافت دهان. روکش زیرکونیوم از یک بلوک خالص زیرکونیوم که در دمای بسیار بالا تهیه شده و سپس به دندان میچسبد حک میشود.
به لطف ساختار مولکولی ویژه زیرکونیا، این ماده دارای حداقل پنج برابر مقاومت و استحکام روکش های پرسلن و فلز-سرامیک (PFM) است، بدون اینکه حجیم به نظر برسد. نکته مهم برای افزایش طول عمر این روکش استفاده از نوع و جنس مناسب زیرکونیوم و تراش صحیح دندان ها می باشد.
بهترین نوع روکش دندان
برای انتخاب بهترین نوع روکش دندان باید مزایا و معایب انواع روکش را بدانید و سپس بسته به کاربرد بهترین نوع روکش دندان را انتخاب کنید. اگر از نظر کاربرد و استحکام بهترین باشد، روکش های فلزی به ویژه طلایی بهترین نوع روکش دندان هستند، البته به دلیل رنگ و هزینه بالا چندان رایج نیستند.
روکش های طلایی نیز از نظر ظاهری خوب هستند، اما بسیار شکننده هستند. با در نظر گرفتن تمامی مزایا و معایب انواع روکش های دندانی و با در نظر گرفتن فاکتورهای هزینه، زیبایی و استحکام، بهترین نوع روکش دندان روکش های فلزی-سرامیکی و تمام سرامیکی هستند.
مراحل روکش کردن دندان
دندان ها به میزان لازم تراشیده می شوند. لازم به ذکر است که اگر دندان پوسیدگی دارد. دندانپزشکان این مشکل را قبل از روکش کردن دندان برطرف می کنند. پس از تراشیدن سطح دندان، گچ گیری از دندان ها تهیه می شود، پس از تشکیل دندان ها، پوشش موقتی برای محافظت و جلوگیری از انحراف و جابجایی دندان روی دندان قرار می گیرد. در جلسه بعد قالب ساخته شده در لابراتوار روی دندان های بیمار قرار می گیرد.
بهداشت و نگهداری روکش دندانی
دندان های پوشیده شده را باید مانند دندان های طبیعی مسواک زد و برای سلامت لثه های اطراف آن، خوب است مراقب باشید و از دهان شویه های ملایم مانند آب نمک یا دهانشویه های توصیه شده توسط دندانپزشک استفاده کنید.
برای تمیز کردن قسمتی از پایان بریج که هیچ دندانی وجود ندارد، باید از نخ دندان مخصوص زیر بریج یا مسواک بین دندانی استفاده کنید و این نواحی را کاملا تمیز کنید. سایر نکات بهداشتی مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و دهانشویه نیز باید روی دندان های دارای روکش و بریج (درست مانند دندان های طبیعی) استفاده شود.
مزایای روکش دندان
روکش دندانی دندان آسیب دیده یا دندانی که با فلز قدیمی پر شده است را ثابت می کند و روی ریشه درمان شده قرار می گیرد و به عنوان ترمیم نهایی به دندان کاشته شده اضافه می شود. استفاده از روکش های دندانی شامل موارد زیر نیز می شود:
- ترمیم دندان های آسیب دیده
- بهبود شکل دندانی که به طور قابل توجهی تغییر رنگ داده است.
- اصلاح دندان های تغییر شکل داده شده
- تحت عنوان نگهدارنده پل دندانی
- تقویت کننده استحکام دندان
چه کسانی باید از روکش دندان استفاده کنند؟
روکش های دندانی برای محافظت از دندان های افرادی با شرایط زیر توصیه می شود، اگرچه تشخیص دندانپزشک مبنی بر اینکه آیا شما گزینه مناسبی برای این خدمات دندانپزشکی هستید یا نه، در درجه اول اهمیت دارد:
- برای افرادی که به دنبال لبخند و دندان های زیبا هستند.
- برای پر کردن دندان خالی که قصد دارید با ایمپلنت دندان پر کنید.
- برای بازگرداندن زیبایی و عملکرد دندان هایی که دارای پوسیدگی گسترده هستند.
- افرادی که دندان های شکسته یا ترک خورده دارند.
- برای محافظت از دندان ها با پر کردن بالا.
چه کسانی نمی توانند از روکش دندان استفاده کنند؟
افرادی که ترک های دندانی آنها عمیق است و به ریشه رسیده است نمی توانند از روکش دندان استفاده کنند. دندان هایی با ریشه های آسیب دیده و پوسیدگی عمیق کاندید مناسبی نیستند.
اگر می خواهید بدانید که آیا این نوع روکش ها برای شما مناسب هستند یا خیر، باید با دندانپزشک مشورت کنید. می توانید از طریق وب سایت دندانپزشکی نور با بهترین پزشکان تماس بگیرید. علاوه بر سیستم رزرو حضوری، امکان مشاوره آنلاین با دندانپزشک نیز وجود دارد.
روکش های دندان چقدر دوام دارند؟
ماندگاری روکش های دندانی حدود ۱۰ تا ۱۵ سال است. البته با رعایت دستورات دندانپزشک و رعایت بهداشت دهان و دندان، در صورت رعایت صحیح دستورالعمل های مراقبتی، دوام و طول عمر تاج دندان افزایش می یابد.
مراقبت های بعد از روکش دندان
مانند قرار دادن لمینت های دندانی و ایمپلنت های دندانی که نیاز به مراقبت های ثانویه دارند، روکش های دندان نیز نیاز به مراقبت دارند:
- از مسواک نرم استفاده کنید
- از آجیل و غذاهای سفت که می توانند به پوشش آسیب برسانند خودداری کنید.
- بلافاصله پس از نوشیدن نوشیدنی های رنگی مانند چای و قهوه، دندان های خود را مسواک بزنید.
- به طور منظم نخ دندان بکشید
- ویزیت سالانه دندانپزشک
نکته نهایی در مورد انواع روکش دندان در شهریار و اندیشه
برخی از افراد بر این باورند که دندانی که روی آن روکش وجود دارد، آسیب نمی بیند و پوسیده نمی شود. اگر شما هم از آن دسته افراد هستید، باید بگویم که کاملا در اشتباه هستید.
دندان روکش شده نیز اگر به درستی قرار نگیرد یا به خوبی از آن مراقبت نکنید، مستعد عفونت است. درد، تورم و حساسیت به گرما و سرما از علائم عفونت دندان است. اگر این علائم را دارید حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید زیرا ممکن است کل دندان را از دست بدهید و نیاز به ایمپلنت دندان داشته باشید.
مقالات پیشنهادی: