علت اصلی سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان چیست؟

سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان |دلایل و راه درمان سیاهی لثه

سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان به چه علت است؟ لثه ها معمولاً صورتی روشن هستند و به همین دلیل تیره شدن لثه برای بسیاری از افراد مشکل ساز است. این تغییر رنگ می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. اما در برخی موارد چندان خطرناک نیستند و در برخی موارد نشان دهنده وضعیت جدی و خطرناکی است. دانستن شایع ترین علل سیاه شدن لثه به شما کمک می کند به پزشک مراجعه کنید یا منتظر بهبودی باشید. بنابراین، در زیر به شما خواهیم گفت که چرا تغییر رنگ لثه رخ می دهد.

هر کسی می‌تواند لثه‌های خود را مانند هر قسمت دیگری از بدنش آسیب ببیند یا کبود کند. افتادن از ارتفاع، برخورد با جسم تیز و یا حتی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با شدت زیاد مواردی هستند که باعث کبودی و تغییر رنگ لثه می شوند. این کبودی معمولا قرمز تیره یا بنفش است، اما به سیاه شدن لثه ها نیز کمک می کند. در این شرایط علاوه بر کبودی، احتمال خونریزی و درد خفیف نیز وجود دارد.

کبودی و تغییر رنگ بدون درمان دارویی بهبود می یابد. اگر احتمال کبودی جدید وجود نداشته باشد یا عواملی که باعث کبودی می شوند را کنترل کنید، به مرور زمان تغییر رنگ لثه شما از بین می رود و لثه های طبیعی خود را خواهید داشت.

اما در برخی موارد، وضعیت فرد می تواند مربوط به ترومبوسیتوپنی باشد که در اثر لخته شدن خون در زیر لثه ایجاد می شود. این مورد باید با متخصص لثه در میان گذاشته شود تا از سیاه شدن لثه و التهاب لثه جلوگیری شود.

سیاه شدن لثه نشانه چیست؟

سیاه شدن لثه به زمانی اطلاق می شود که رنگ بافت لثه از حالت طبیعی خارج شده و به رنگ قرمز تیره، خاکستری تیره یا روشن و … تبدیل می شود. گاهی اوقات سیاه شدن لثه با عوارض دیگری همراه است که نشانه مشکلی در بافت لثه است و نیاز به درمان دارد.

در بیشتر مواقع سیاه شدن لثه با علائم دیگری مانند بوی بد دهان، لکه یا لکه های قهوه ای روی لثه، افزایش حساسیت بافت لثه و … همراه است، مهم ترین علائم سیاه شدن لثه بررسی می شود، لثه مربوط به همه این علائم و می توانید با این عارضه مواجه شوید، اما هیچ علامت دیگری در بافت لثه مشاهده نمی کنید.

گاهی به دلایل مختلف مانند سیگار کشیدن، عوارض دارویی، مشکلات دهان و دندان و… در بیش از ۹۵ درصد موارد، جای نگرانی در مورد سیاهی لثه وجود ندارد، زیرا این عارضه خطری شما را تهدید نمی کند و حتی نیازی به درمان ندارد. به طور خلاصه مشکل سیاهی لثه به سرعت حل می شود.

علت اصلی سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان چیست؟

علت اصلی سیاه شدن لثه در کودکان و بزرگسالان

بیماری لثه برای هر فردی متفاوت است. لثه سیاه و دیگر تغییر رنگ لثه می تواند ناشی از بیماری، داروها، سیگار کشیدن یا سایر عوامل سبک زندگی باشد. لثه ها بافت های سختی هستند که دندان ها را در جای خود نگه می دارند. آنها می توانند قرمز یا صورتی، قهوه ای یا سیاه باشند.

سلامت دهان و دندان برای سلامت کلی ضروری است. تغییر رنگ لثه می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی در سلامت بدن باشد، بنابراین فرد باید برای اطلاع از علت آن به پزشک مراجعه کند، زیرا تیره شدن لثه سلامت را تهدید می کند. متاسفانه لثه های سیاه بسیار شایع هستند و نیاز به درمان دارند. بنابراین در این قسمت به علل و درمان سیاهی لثه می پردازیم.

  • کبودی

لثه ها می توانند مانند هر قسمت دیگری از بدن شما آسیب ببینند. زمین خوردن، خوردن غذاهای تند و حتی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نادرست می تواند لثه ها را خراش دهد. کبودی روی لثه معمولا قرمز یا بنفش و گاهی قهوه ای تیره یا سیاه است. کبودی ممکن است با خونریزی و درد خفیف همراه باشد.

کبودی ها معمولا خود به خود بدون درمان دارویی بهبود می یابند. لثه های کبود می توانند به دلیل شرایطی به نام ترومبوسیتوپنی ایجاد شوند، وضعیتی که باعث لخته شدن خون می شود. خونریزی از بینی و لثه نیز می تواند منجر به کبودی لثه شود. برای تعیین علت و درمان مناسب باید به پزشک مراجعه کنید.

  • کیست خون آبه

با رشد دندان کیست پر از مایع ایجاد می شود. گاهی اوقات ترکیب خون با مایع باعث می شود که بنفش یا سیاه به نظر برسد. در اثر ضربه یا افتادن، کیست می ترکد و خون آبکی موجود در آن به بیرون می ریزد.

ترکیدن کیست ها و غدد در کودکان هم در دندان های شیری و هم در دندان های دائمی رخ می دهد. معمولاً پس از رشد دندان ها ثابت می شوند. اگر دندان به خودی خود رشد نکند، دندانپزشک ممکن است کیست را با جراحی باز کند تا دندان را خارج کند.

  • پرکردن دندان با مواد فلزی

هنگام پر کردن دندان، رسوبات فلزی می توانند لثه ها را لکه دار کنند. آمالگام یک ماده فلزی است که برای پر کردن دندان استفاده می شود. گاهی اوقات این ذرات در اطراف دندان پر شده می نشینند و باعث ایجاد لکه هایی در بافت نرم لثه می شوند. پزشکان معمولاً با مشاهده لثه لکه های آمالگام را پیدا می کنند.

این مواد غیر قابل تعویض بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. از دندانپزشک خود بخواهید دفعه بعد از یک مانع لاستیکی برای جلوگیری از سیاه شدن لثه استفاده کند. در طول درمان، دندان های شما را از لثه جدا می کند.

  • خال گوشتی آبی رنگ

خال گوشتی آبی معمولاً بی ضرر و گرد یا صاف است. خال های گوشتی می توانند سیاه یا آبی به نظر برسند و مانند کک و مک روی لثه به نظر برسند. علت خال های آبی ناشناخته است، اما اغلب در دوران کودکی و نوجوانی ظاهر می شوند و در زنان بیشتر دیده می شود.

مانند پرکردن دندان، پزشک معمولاً می تواند خال گوشتی آبی را فقط با نگاه کردن به آن تشخیص دهد. آنها معمولاً نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر شکل، رنگ یا اندازه آن شروع به تغییر کند، پزشک نمونه برداری می کند و برای سرطان آزمایش می کند.

  • لک سیاه

خال های سیاه شبیه مانند لکه ها، کک و مک بی ضرر هستند و هیچ خطری ندارند. آنها می توانند در قسمت های مختلف بدن شما از جمله لثه ظاهر شوند. لکه های سیاه معمولاً بین ۱ تا ۸ میلی متر قطر دارند و علائم دیگری ندارند.

پزشکان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث آن می شود، زیرا برخی از افراد با آن متولد می شوند و برخی دیگر در مراحل بعدی زندگی به آن مبتلا می شوند. آنها همچنین می توانند نشانه بیماری دیگری مانند بیماری آدیسون یا سندرم روده تحریک پذیر باشند. لکه های سیاه نیازی به درمان ندارند، اما اگر شکل، رنگ یا اندازه آنها تغییر کند، پزشک ممکن است از بیوپسی برای تشخیص سرطان استفاده کند.

  • آکانتوما دهانی

تومور سیاه، آکانتوما دهان یک بیماری نادر است که باعث ایجاد لکه های تیره در قسمت های مختلف دهان از جمله لثه می شود. این خال ها بی ضرر هستند و بیشتر در جوانان یافت می شوند. علت آن نامشخص است. اما احتمالاً مربوط به زخم های ناشی از جویدن یا مالش در دهان است. این خال ها نیازی به درمان ندارند.

  • سرطان دهان

سرطان دهان نیز می تواند باعث سیاه شدن لثه ها شود. سایر علائم مرتبط با سرطان دهان شامل زخم های باز، خونریزی غیر معمول و تورم دهان است. همچنین ممکن است گلودرد مزمن یا تغییر در صدای خود داشته باشید. برای تشخیص سرطان دهان، پزشک از بافت لثه نمونه برداری می کند. آنها همچنین ممکن است از تکنیک های مختلف تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا اسکن PET استفاده کنند تا ببینند آیا سرطان پیشرفت کرده است یا خیر.

اگر این خال یا خال سرطانی باشد، پزشک می تواند آن را با جراحی از بین ببرد و در صورت گسترش، سلول های سرطانی را با پرتودرمانی و شیمی درمانی از بین می برد و با آن مبارزه می کند. مصرف دخانیات یکی از مهم ترین عوامل خطر سرطان دهان است، بنابراین از آن اجتناب کنید.

۱۵ علامت رایج سیاهی لثه

  1. بوی بد دهان
  2. نمایان شدن لکه‌های تیره
  3. خال‌های سیاه روی لثه
  4. خاکستری شدن بافت لثه
  5. افتادن دندان‌ها
  6. ایجاد جرم روی دندان
  7. افزایش حساسیت لثه
  8. رنگ قرمز تیره لثه
  9. ورم بافت لثه
  10. خونریزی لثه
  11. طعم بد دهان
  12. التهاب بافت لثه
  13. لق شدن دندان‌ها
  14. جدا شدن بافت لثه از دندان
  15. ایجاد هاله سیاه در اتصال لثه و دندان

چگونه از سیاه شدن لثه‌ها پیشگیری کنیم؟

چگونه از سیاه شدن لثه‌ها پیشگیری کنیم؟

البته سیاه شدن لثه ها علاوه بر عوارض ناخوشایندی که ایجاد خواهند کرد، اثرات منفی قابل توجهی بر زیبایی و اعتماد به نفس خواهند داشت، اما به راحتی می توانید با انجام اقدامات ساده و ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی، خطر تیرگی لثه را کاهش دهید.

  1. استفاده منظم از نخ دندان
  2. مسواک زدن بعد از اتمام هر وعده غذایی
  3. توجه به شیوه درست مسواک زدن
  4. مراجعه مرتب به دندانپزشک برای چکاپ
  5. ترک دخانیات مثل سیگار، قلیون و ….
  6. عدم استفاده از نوشیدنی‌های الکلی
  7. توجه مستمر به نظافت کامل دهان و دندان
  8. تعویض مسواک هر ۳ ماه یک‌بار
  9. شستشوی مرتب دهان با دهانشویه درمانی
  10. استفاده از خمیر دندان فلورایددار

روش‌های درمان سیاه شدن لثه

همانطور که قبلاً گفتیم، در بیشتر موارد لکه های سیاه روی لثه دلیل مهمی ندارند و نیازی به درمان آنها نیست، اما اگر لکه های سیاه روی لثه تاثیر منفی بر زیبایی لبخند شما داشته باشد یا دندانپزشک تصمیم گرفت که بهتر است لثه های تیره را از بین ببرد، می توانید از روش های شرح داده شده در لثه استفاده کنید او گفت که از آن برای بازگرداندن رنگ طبیعی و درمان سیاهی لثه استفاده کرده است.

  • اسکالپل

در روش درمان چاقوی جراحی برای برداشتن لثه سیاه، بافت سیاه لثه با جراحی برداشته می شود. چاقوی جراحی یک روش سریع و راحت برای درمان سیاهی لثه است، اما پس از این عمل، لثه ها دوباره تیره می شوند.

  • کرایوسرجری

کرایوسرجری یا سرما درمانی یکی از روش های نوین پزشکی است که دندانپزشکان نیز از آن استفاده می کنند. در این روش درمانی از سرمای شدید برای انجماد بافت لثه استفاده می شود.

  • دپیگمانتاسیون

دپیگمانتاسیون یک روش درمانی معمولی برای رفع سیاهی لثه است، در این روش درمانی از لیزر مخصوص دندانپزشکی برای از بین بردن کامل سلول های تولید کننده ملانین در لثه استفاده می شود.

  • پیوند لثه

در روش درمان پیوند لثه دیگر سیاهی لثه برطرف نمی شود بلکه جراح دندان بخشی از بافت کام را برمی دارد و سیاهی لثه را با آن می پوشاند.

  • سفید کردن

بلیچینگ یکی از روش های درمان تیرگی لثه است که کمتر توسط دندانپزشکان توصیه می شود. با این روش بافت لثه رنگ روشن تری به خود می گیرد و تیرگی آن ها به طور کامل از بین می رود و در صورت عدم تجربه دندانپزشک احتمال آسیب به لثه ها وجود دارد.

نکته نهایی در مورد سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان

سیاه شدن لثه یکی از مشکلات رایج در دندانپزشکی است که به دلایل مختلفی ایجاد می شود. به طور کلی مشاهده لکه های سیاه روی لثه جای نگرانی ندارد اما گاهی به دلیل غیر طبیعی بودن سیاهی لثه اقدامات درمانی انجام می شود.

البته با انجام اقدامات پیشگیرانه ساده ای که در این مقاله به آن پرداخته شده است، به راحتی می توانید از سیاهی لثه جلوگیری کنید و در مشکلات درمان تیرگی لثه مداخله کنید.

 

 

مقالات پیشنهادی:

کشیدن دندان شیری کودکان در چه شرایطی لازم است؟

شبکه اجتماعی پزشکان

ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام می شود؟

دندان لمینت شده را چگونه می توان عصب کشی کرد؟

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *