فلوراید تراپی دندان کودکان یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودک شما است. نگران نباش! فلورایدی که برای کودک شما در مطب دندانپزشکی استفاده می شود، آسیب فیزیکی به او وارد نمی کند و هیچ ماده مضری را وارد بدن کودک نمی کند. فلوراید تراپی که دندانپزشک اطفال روی کودک شما انجام می دهد به هیچ وجه باعث ایجاد مشکلات روانی، استخوانی یا سایر مشکلات سیستمیک نمی شود.
فلورایدتراپی یک روش پیشگیرانه و درمانی برای حفظ و تقویت سلامت دندان است. فلورایدتراپی شامل استفاده از فلوراید به عنوان یک عنصر مهم برای تقویت مینای دندان برای مبارزه با پوسیدگی است و در کودکان اهمیت بیشتری دارد، زیرا می توان از عوارض نامطلوب دهان و دندان مانند پوسیدگی، التهاب لثه و غیره به بعد جلوگیری کرد.
فلوراید تراپی دندان کودکان
فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که مینای دندان را تقویت کرده و از پوسیدگی آن محافظت می کند. فلوراید کمک زیادی به حفظ سلامت مینای دندان می کند، مینای دندان قوی ترین و سخت ترین ماده در بدن انسان است و لایه بیرونی سطح دندان ما از مینا ساخته شده است.
فلوراید یک ماده طبیعی است که در آب و بسیاری از غذاها یافت می شود که در پوسته زمین و در سراسر طبیعت نیز وجود دارد. امروزه در بسیاری از کشورهای جهان فلوراید به طور مرتب به سیستم آب شهری و خمیردندان ها اضافه می شود تا دندان های کودکان و بزرگسالان به خوبی از پوسیدگی محافظت شود و این یعنی استفاده از آب آشامیدنی حاوی فلوراید تا کاهش می یابد.
فلوراید توانایی منحصر به فردی در تقویت مینای دندان دارد. هنگامی که فلوراید در معرض مینای دندان قرار می گیرد، مینای دندان قوی تر می شود و در برابر حمله اسیدی (پوسیدگی) مقاوم تر می شود. فلورایدتراپی می تواند هم برای دندان های شیری و هم برای دندان های دائمی مفید باشد.
انواع مختلف فلوراید تراپی کدامند؟
- ژل فلوراید
دندانپزشک گارد یا محافظ دهان را که ساختار و ابعاد آن شبیه به فک کودک است را با ژل فلوراید پر می کند. این ژل ها معمولا طعم دار هستند که برای کودکان خوشایند است و به راحتی در دهان آنها قابل تحمل است. حدود ۱۹ دقیقه طول می کشد تا ژل فلوراید روی دندان ها سفت شود و پس از آن دندانپزشک محافظ را از دهان بیمار خارج می کند.
- فوم فلوراید
روش دیگری که برخی از دندانپزشکان برای فلوراید تراپی استفاده می کنند فوم فلوراید است که مستقیماً روی دندان ها اعمال می شود.
- وارنیش فلوراید
وارنیش فلوراید یک فلوراید با غلظت بالا است که به رنگ طلایی و به صورت ژل است و روی سطح دندان اعمال می شود.
فلوراید تراپی در کودکان به چه صورت است؟
مینای دندان که لایه بیرونی تاج دندان را تشکیل می دهد از کریستال های معدنی فشرده تشکیل شده است.باکتری های پلاک باعث از بین رفتن مواد معدنی از مینا یا دمینرالیزه شدن آن می شوند. این باکتری ها از قند موجود در دهان و دندان تغذیه می کنند و اسیدهایی تولید می کنند که کریستال های مینا را حل می کند.
اگر مینای دندان مواد معدنی خود را از دست بدهد و آنها را احیا نکند، پوسیدگی ایجاد می شود. فلوراید به معدنی شدن مجدد مینای دندان کمک می کند و کریستال های آن را مقاوم می کند و در نتیجه مینای دندان در برابر پوسیدگی مقاوم تر می شود.
- ابتدا سطح تمام دندان ها با یک برس مخصوص (چیزی شبیه مسواک برقی) تمیز می شود.
- سطح تمام دندان ها با ژل فلوراید آغشته می شود (گاهی اوقات یک طرف هر دو فک در یک مرحله و نیمه دیگر در مرحله بعد با ژل آغشته می شود).
- ژل فلوراید حدود ۴ دقیقه در نزدیکی دندان قرار می گیرد.
- در تمام مراحل پشت کودک در حالت عمودی قرار دارد، سر کمی به جلو خم شده و مکنده (بزاق) در دهان کودک قرار می گیرد تا از بلع فلوراید جلوگیری شود.
- پس از ۴ دقیقه، ژل اضافی با گاز یا پنبه استریل پاک می شود. در این مرحله کودک کاملاً آب دهان می کند.
- کودک پس از فلوراید تراپی نباید دهان خود را بشوید و تا نیم ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری کند. و در این مدت اگر بزاق در دهان جمع شد آن را خارج کنید.
در صورت مشاهده علائمی مانند درد قلب و حالت تهوع به کودک غذا دهید این وضعیت به ندرت اتفاق می افتد و این زمانی است که کودک مقدار زیادی ژل را می بلعد با استفاده از مکش قوی و کج کردن سر به جلو احتمال مسمومیت به صفر می رسد. برسید - فلورایدتراپی برای کودکان زیر ۳ سال و کودکانی که توانایی تف کردن بزاق را ندارند، تجویز نمی شود.
- فلورایدتراپی به تشخیص دندانپزشک و انجام آن به صورت دوره ای (هر ۶ ماه) بین ۳۰ تا ۶۰ درصد باعث کاهش پوسیدگی می شود.
- فلورایدتراپی را می توان هم روی دندان های شیری و هم روی دندان های دائمی انجام داد، اما اغلب در سن ۶ سالگی، زمانی که اولین دندان دائمی رویش می کند، انجام می شود.
مکانیسم عمل و مزایای آن
- یون فلوراید به مینای دندان نفوذ کرده و آن را در برابر اسیدهای غذا، قندها و باکتری های دهان مقاوم می کند و در نتیجه از پوسیدگی، کاهش حساسیت دندان، توقف پوسیدگی در مراحل اولیه بدون نیاز به پرکردن دندان و محافظت از ریشه در سطح دندان جلوگیری می کند.
مواردی که فلورایدتراپی باید انجام شود
- کودکان زیر ۶ سال: برای محافظت از دندان های شیری و تقویت میکروب دندان های دائمی در برابر پوسیدگی موثر است.
- کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۶ ساله: محافظت از دندان های دائمی در حال رشد به ویژه دندان های آسیاب که بسیار مستعد پوسیدگی هستند.
فلوراید تراپی چه اهمیتی دارد؟
استفاده از فلوراید برای کنترل و پیشگیری از پوسیدگی به ویژه در سطوح بین دندانی اهمیت ویژه ای دارد. فلورایدتراپی به معنای استفاده دوره ای موضعی فلوراید روی دندان ها برای افزایش مقاومت آن ها در برابر پوسیدگی است.
در این روش دندانپزشک کودکان ابتدا دندان ها را با مسواک و خمیر مخصوص تمیز می کند و سپس فلوراید را به صورت ژل یا وارنیش روی دندان ها می مالند. سپس کودک باید چند بار تف کند، اما دهانش را نباید شست و کودک نباید تا نیم ساعت چیزی بخورد و بنوشد.
توصیه می شود که فلورایدتراپی در مطب و بهترین دندانپزشک اطفال در زمانی که تمام دندان های شیری روییده اند (حدود ۳ سال) و تا ۲ سال پس از رویش دندان مولر دوم دائمی (حدود ۱۴ سال) با نظر دندانپزشک شروع شود. ۶- ۳ ماه یکبار ادامه دهید.
همراه با فلوراید تراپی در مطب، دندانپزشک ممکن است برای برخی از کودکان بالای شش سال که در معرض خطر بالای پوسیدگی دندان هستند، استفاده از دهانشویه فلوراید در خانه را تجویز کند. فیشور سیلانت مبتنی بر رزین از پوسیدگی سطحی دندان جلوگیری می کند. ایجاد شیار روی دندان در کودکان و نوجوانان با آب بندی مینای دندان موثر است.
نگهداری سیلانت یک عامل حیاتی در اثربخشی درزگیرهای رزینی است و این نگهداری معیاری برای عملکرد درزگیر است. میزان نگهداری سیلانت با گذشت زمان کاهش می یابد. اثر پیشگیرانه پوسیدگی درزگیر با جایگزینی درزگیر تحت الشعاع قرار می گیرد و خطر پوسیدگی را تا حد زیادی کاهش می دهد. سیلانتها مبتنی بر رزین اولین انتخاب برای درزگیرهای مینا هستند.
چرا کودکان نیاز به فلوراید دارند؟
فلوراید یک ماده معدنی مفید و مفید برای همه کودکان است، زیرا فعالیت های اسیدی در دهان کودک باعث پوسیدگی دندان می شود و فلوراید از این آسیب دندان ها محافظت و مراقبت می کند.وقتی کودکان نوشیدنی های شیرین مصرف می کنند، باکتری های موجود در دهان، نتیجه این می شود. ترکیبی از اسیدهای مصری که به سطح خارجی دندان که بسیار سخت و محکم است آسیب می رساند.
به این ترتیب که به طور منظم و روزانه فرآیند مواد معدنی مورد نیاز خود بدن طی یک فرآیند طبیعی در بدن به نام کانی زدائی و بازیابی مواد کانی در اختیار مینای دندان قرار می گیرد. مواد معدنی مینای دندان توسط اسیدهای مضر (مواد معدنی) خورده می شود. کانی زدایی و همراه با نوشیدن و خوردن وارد بدن می شود و در طی مراحل بهبودی دوباره بازسازی می شود و به مینای دندان باز می گردد و دندان ها را محکم و مقاوم می کند.
پوسیدگی دندان زمانی رخ می دهد که بخش زیادی از مواد معدنی موجود در مینای دندان در فرآیند کانی زدایی از بین رفته و این مواد معدنی به مقدار کافی از طریق فرآیند معدنی سازی مجدد در دسترس دندان قرار نگیرند.
آیا فلورایدتراپی برای همه کودکان ضروری است؟
بله، فلوراید موضعی در مطب دندانپزشکی برای همه کودکان و نوجوانان توصیه می شود، زیرا حتی اگر دندان های پوسیده نداشته باشند، فلوراید موضعی که در فلورایدتراپی در مطب دندانپزشکی کودکان استفاده می شود، وسیله ای برای افزایش میزان فلوراید در دندانپزشکی کودکان است. مینای دندان تازه روییده و افزایش مقاومت این دندان ها در برابر پوسیدگی توصیه می شود.
استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید برای کودکان
کودکان بالای ۶ سال می توانند برای رفع و کنترل مشکل پوسیدگی شدید دندان و جلوگیری از پوسیدگی احتمالی در آینده از دهانشویه های حاوی فلوراید استفاده کنند و همچنین در صورت صلاحدید دندانپزشک ژل ها و آب هایی را برای دهان تجویز می کند که حاوی فلوراید و بیشتر باشد. فلوراید بیشتری به مینای دندان می دهد.
فواید و مزایای فلوراید درمانی کودکان
این به بدن کمک می کند تا بهتر از موادی مانند کلسیم و فسفات استفاده کند. دندان ها می توانند این مواد معدنی را دوباره جذب کرده و نقاط ضعف ایجاد شده در مینای دندان را ترمیم کنند.فلوراید وارد ساختار دندان شده و مینای دندان را تقویت می کند. در نتیجه دندان کمتر در برابر باکتری آسیب پذیر می شود.
فلوراید روند ایجاد حفره را کند یا حتی خنثی می کند و با جلوگیری از رشد باکتری ها از عفونت لثه نیز جلوگیری می کند و احتمال دندان درد و از دست دادن زودرس دندان را کاهش می دهد.
فاصله زمانی فلوراید تراپی در کودکان
فاصله زمانی فلورایدتراپی بسته به شرایط دهان و دندان کودک متفاوت است. علاوه بر وضعیت دهان و دندان کودک، پارامترهایی مانند:
- نوع دندان کودک
- سن کودک
محل سکونت کودک (به موقعیت جغرافیایی اشاره می کند، زیرا از این طریق می توان میزان فلوراید آب آشامیدنی کودک را تعیین کرد.) - عوامل ارثی
- نوع غذایی که کودک مصرف می کند
- نوع بزاق
- الگوی تنفس کودک (تنفس دهانی، تنفس بینی)
- بیماری های عمده کودک (به عنوان مثال، کودکی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرد، به دلیل خشکی حفره دهان ناشی از عوارض جانبی داروهای مصرفی، به شدت مستعد پوسیدگی است و نیاز به فلوراید تراپی بیشتری دارد).
این موارد تاثیر بسزایی در تعیین فاصله زمانی مناسب برای فلورایدتراپی در کودکان دارند.
هزینه و قیمت فلوراید تراپی کودکان
در واقع هزینه فلورایدتراپی برای کودکان نسبتاً کمتر از درمان های ترمیمی ناشی از پوسیدگی است، زیرا بر روی پوسیدگی های فعلی تأثیر می گذارد و باعث کندی و توقف رشد آنها و همچنین با تقویت و تقویت مینای دندان می شود. به طور قابل توجهی از پوسیدگی در آینده جلوگیری می کند.
مقالات پیشنهادی