متخصص درمان ریشه یا اندودنتیست کیست؟ اندودنتیست یا متخصص دندانپزشکی ریشه دندان است که مشکلات خاص و پیچیده دندانی را که نیاز به استخراج عصب پیچیده و دشوار دارد را درمان می کند. این مشکلات عمدتا بر روی پالپ دندان تاثیر می گذارد. پالپ دندان از اعصاب، عروق خونی و سایر بافت های داخل دندان تشکیل شده است.
ریشه قسمتی از دندان است که زیر خط لثه کشیده شده و دندان را در جای خود نگه می دارد. متخصص اندودنتیست روی تسکین درد در دندان ها یا دهان و در عین حال حفظ دندان طبیعی شما در صورت امکان تمرکز می کند. با ما تا انتها همراه باشید تا با این تخصص و کارهایی که انجام می دهند آشنا شوید.
متخصص اندودنتیست چه کاری انجام می دهد؟
همه دندانپزشکان متخصص در تشخیص و درمان کانال های ریشه هستند. اما هنوز هم تشخیص و درمان برخی از مشکلات دندانی بسیار دشوار است. به همین دلیل است که ممکن است شما را به متخصص ریشه ارجاع دهند. علاوه بر دانشکده دندانپزشکی، اندودنتیست ها چندین سال آموزش پیشرفته در این زمینه دریافت می کنند.
آنها در تکنیک ها و روش های مختلف کانال ریشه برای تشخیص و درمان مشکلات پیچیده دندانی آموزش دیده اند. متخصصان ریشه دندان در تشخیص و درمان علل پیچیده دندان درد تخصص دارند. آنها برای تسکین درد و در عین حال حفظ دندان طبیعی کار می کنند. به همین دلیل بسیاری از دندانپزشکان ترجیح می دهند بیماران خود را به متخصص ریشه ارجاع دهند.
درمان کانال ریشه یا اندودنتیک چیست؟
درمان ریشه دندان یک روش دندانپزشکی است که برای درمان عفونت در مرکز دندان استفاده می شود. درمان ریشه دردناک نیست و می تواند دندان را از آسیب هایی که در غیر این صورت به طور کامل برداشته می شود محافظت کند و باید در زمانی که خالی است انجام شود. در عوض از ایمپلنت های دندانی یا سایر روش های جایگزین استفاده کرد.
عفونت در مرکز دندان (کانال ریشه) توسط باکتری هایی ایجاد می شود که در دهان زندگی می کنند و به دندان حمله می کنند که می تواند بعد از:
- پوسیدگی
- پر کردن نامناسب دندان
- آسیب به دندان ها در اثر ضربه (مانند زمین خوردن)
- ساختار نامناسب دندان
دندان از ۲ قسمت تشکیل شده است. ۱. تاج: قسمت بالایی دندان که در دهان قابل مشاهده است. ۲. ریشه: تا استخوان فک امتداد می یابد و دندان را در موقعیت خود ثابت می کند.
بررسی ساختار دندان و ریشه دندان
قبل از بررسی علت درمان عصب و ریشه دندان، بهتر است نگاهی کلی به ساختار و ریشه دندان داشته باشیم. دندان یک ساختار تشریحی پیچیده است که از چندین لایه مجزا تشکیل شده است که در بیرونی ترین سطح مینای دندان (بافت سخت و معدنی) قرار دارند که از دندان در برابر سایش محافظت می کند. و در زیر مینای دندان عاج وجود دارد، بافت متراکمی که بیشتر دندان را تشکیل می دهد و پالپ و ریشه دندان را احاطه کرده است.
محفظه پالپ دندان که در هسته دندان قرار دارد، حاوی اجزای حیاتی مانند اعصاب، رگ های خونی و بافت همبند است که برای تغذیه دندان در طول رشد آن عمل می کنند. ریشه دندان از خط لثه تا استخوان فک امتداد دارد و دندان را محکم در جای خود محکم می کند. این بافت توسط یک بافت کلسیفیه به نام سمنتوم پوشیده شده است که دندان را از طریق شبکه ای از رباط های پریودنتال به استخوان اطراف متصل می کند. این ساختار پیچیده دندان و سیستم ریشه آن عملکرد آن را در جویدن تضمین می کند، در حالی که بافت های مختلف با هم کار می کنند تا سلامت و حساسیت دندان را حفظ کنند.
درمان ریشه دندان چیست؟
اعصاب و رگهای خونی مشترک دندان در بافت نرم جایی که کانالهای ریشه قرار دارند قرار دارند. این بافت نرم پالپ نامیده می شود و زمانی که مشکلات رایجی مانند عفونت وجود دارد، باید آن را درمان کنید. در چنین مواقعی است که توصیه پزشک این است که از روش درمان ریشه کمک بگیرید.
می توان گفت وقتی دندانی تحت تاثیر عفونت پوسیدگی قرار می گیرد، تنها راه کمک، درمان ریشه آن است. این نوع درمان به این صورت انجام می شود که ابتدا دندانپزشک بافت آسیب دیده را از ریشه دندان خارج می کند. پس از آن باید کانال های ریشه دندان تمیز شده و حفره های ایجاد شده با مواد مخصوص پر شود.
معمولاً عفونت ایجاد شده در پالپ دندان ناشی از مواردی مانند آسیب، ترک و شکستگی و پوسیدگی عمیق است. از علائم این عفونت ها می توان به حساسیت دندان ها به دمای مایعات، پوسیدگی قابل مشاهده، تورم در ناحیه فک و لثه، درد و … اشاره کرد که با دیدن آنها باید ریشه دندان را درمان کرد. برای درمان از بی حسی موضعی استفاده می شود و میزان موفقیت این روش درمانی بالای ۹۰ درصد است.
انواع روش های درمان ریشه
روش های مختلفی برای درمان ریشه دندان بسته به وضعیت دندان و وضعیت عفونت استفاده می شود که شامل موارد زیر می شود:
- جراحی اپیکو
- عصب کشی یا اندو
- درمان ریشه مجدد یا ری اندو
با مشاهده علائم آسیب و عفونت در پالپ ریشه دندان باید به متخصص ریشه دندان مراجعه کنید تا روند درمان شما با یکی از این روش ها تکمیل شود.
روش های مختلف درمان ریشه دندان توسط اندودنتیست
متخصص درمان ریشه گاهی اوقات اندودنتیست نامیده می شوند، در حالی که دندانپزشکان عمومی و اندودنتیست ها درمان ریشه را انجام می دهند. اما اندودنتیست ها این کار را بهتر انجام می دهند زیرا آموزش های اضافی و حجم بیشتر درمان به این معنی است که اندودنتیست ها در انجام درمان ریشه تخصص بیشتری دارند. انواع درمان های مربوط به ریشه دندان که متخصصین ریشه دندان در آن تخصص دارند شامل موارد زیر است:
روت کانال
در روش ریشه، متخصص اندودنتیست پالپ دندان آسیب دیده یا عفونی را خارج می کند. سپس برای جلوگیری از عفونت مجدد، دندان را دوباره مهر و موم می کند.
درمان مجدد ریشه ها
اگر از درمان ریشه برای دندان آسیب دیده استفاده شد، اما دندان به خوبی بهبود نیافت، یا درمان کافی بود اما درد ادامه داشت، درمان باید تکرار شود. در این حالت، متخصص ریشه مواردی از درمان ریشه قبلی را که به درستی انجام نشده است، تکرار می کند.
اگرچه نادر است، گاهی اوقات دندان در ابتدا به درمان ریشه پاسخ می دهد اما ماه ها یا سال ها بعد درد یا دردناک می شود. هنگامی که هر یک از این شرایط رخ می دهد، اغلب می توان دندان را با درمان ریشه نجات داد.
جراحی ریشه
جراحی کانال ریشه یک جراحی تخصصی است. به عنوان مثال می توان به عمل آپیککتومی اشاره کرد که در آن نوک یا انتهای ریشه دندان برداشته می شود.
جراحی اورژانسی دندان
گاهی اوقات دندان دارای عفونت بسیار شدید یا آسیب های پیچیده است. در این صورت متخصص ریشه می تواند جراحی اورژانسی دندان را بسیار بهتر از دندانپزشک عمومی انجام دهد.
جراحی کشیدن دندان
بنابراین کشیدن دندان یک کار پیچیده است که می تواند آسیب زیادی به بافت های اطراف وارد کند. اندودنتیست می تواند دندان را با کمترین آسیب به بافت های دیگر بکشد.
جراحی ایمپلنت دندان
متخصص اندودنتیست می تواند از ایمپلنت برای حمایت از پروتزهای مصنوعی مانند بریج استفاده کند و ظاهر و عملکرد دندان را پس از کشیدن آن بازگرداند. تمام اندودنتیست ها همچنین می توانند همان روش های دندانپزشکی عمومی، از جمله تمیز کردن، سفید کردن، قرار دادن تاج، بریج و غیره را انجام دهند.
تشخیص و درمان درد
دردی مانند ترک خوردگی یا شکستگی دندان اغلب به سختی قابل تشخیص است. به دلیل شبکه گسترده اعصاب در دهان، درد ناشی از یک دندان آسیب دیده یا بیمار اغلب در دندان دیگری یا در سر، گردن و گوش احساس می شود. متخصص اندودنتیست در تشخیص و درمان این نوع دردهای غیرقابل توضیح تخصص دارد.
درمان آسیب های تروماتیک
آسیب به پالپ گاهی اوقات در اثر ضربه به دهان ایجاد می شود و متخصص ریشه در درمان این آسیب های تروماتیک تخصص دارد. به عنوان مثال، ضربه زدن به دندان دائمی کودک که به طور کامل رشد نکرده است می تواند باعث توقف رشد ریشه شود. روشی به نام آپکسیفیکاسیون وجود دارد که رسوب استخوان را در انتهای ریشه تحریک می کند. با استفاده از این روش، اندودنتیست امکان نجات دندان را از طریق روش ریشه فراهم می کند. یک متخصص ریشه برای کاشت مجدد دندان هایی که از حفره بیرون کشیده شده اند، آموزش دیده است.
ویزیت مجدد
پس از درمان ریشه، دندان های شما باید به طور دوره ای و معمولا هر ۶ تا ۱۲ ماه یکبار معاینه شوند. با مراجعه مجدد از هزینه های گزاف در آینده و آسیب های جبران ناپذیر به دندان ها و ریشه ها جلوگیری خواهید کرد.
مراقبت های بعد از درمان ریشه
درست است که پس از درمان درد دندان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد، اما این بدان معنا نیست که شما باید نسبت به وضعیت دندان درمان شده کاملا بی تفاوت باشید. حتی باید اشاره کنیم که مراقبت بعد از درمان ریشه به اندازه خود درمان مهم است و بهبود کامل لثه و دندان را تضمین می کند. نکاتی که در مراقبت های بعدی باید به آن توجه کرد شامل موارد زیر است:
- تا زمانی که دندان را به طور کامل پر نکرده اید، غذاها و میوه های جامد نخورید.
- مصرف کامل و منظم داروهای تجویز شده توسط پزشک پس از درمان.
- استفاده از مسکن های تجویز شده توسط پزشک برای تسکین درد ریشه دندان پس از درمان.
- مسواک زدن بعد از درمان امکان پذیر است، اما نباید از نخ دندان استفاده کنید. زیرا این امر می تواند مشکلاتی را در هنگام پردازش ریشه دندان ایجاد کند.
چه زمانی باید به متخصص درمان ریشه یا اندودنتیست مراجعه کنیم؟
هر گونه درد در ریشه دندان نیازی به مراجعه به متخصص ندارد. در بسیاری از موارد ابتدا باید توسط دندانپزشک عمومی ویزیت شوید و معاینات اولیه آغاز می شود. اگر امکان درمان دندان درد با روش های معمول وجود داشت، مشکل شما حل می شود، اما زمانی که پس از تصویربرداری مشخص شد که میزان عفونت بالا است و درمان دندان درد نیاز به درمان جدی و اساسی در ناحیه پالپ و ریشه دندان وجود دارد، به شما اطلاع می دهد که برای ادامه درمان به متخصص مربوطه مراجعه کنید و ادامه درمان را به طور جدی پیگیری کنید.
نکته نهایی در مورد متخصص درمان ریشه یا اندودنتیست در شهریار
اندودنتیست ها متخصصین دندانپزشکی هستند که می توانند علل پیچیده دندان درد را تشخیص داده و درمان کنند. اگر دندان یا دهان درد مداوم دارید، برای کمک به متخصص ریشه مراجعه کنید. آنها می توانند به تعیین علت مشکل کمک کنند. آنها همچنین ممکن است از روش هایی برای تسکین درد یا ناراحتی استفاده کنند. اکثر این درمان ها با حفظ دندان طبیعی شما علائم را تسکین می دهند. مهم است که دندان درد را جدی بگیرید و به متخصص اندودنتیست مراجعه کرد.
مقالات پیشنهادی:
کشیدن دندان شیری کودکان در چه شرایطی لازم است؟