کاشت دندان یک روش جراحی برای دندان های از دست رفته با نصب پایه تیتانیومی به عنوان ریشه دندان است. در این مقاله درباره نکات مهم بعد از کاشت ایمپلنت و راه های مراقبت از آن می پردازیم که قبل از کاشت دندان باید بدانید.
در قرار دادن ایمپلنت دندان، دندانپزشک شما از بی حسی موضعی استفاده می کند تا اطمینان حاصل شود که در طول عمل دردی احساس نمی کنید. برای روش های متداول ایمپلنت دندان، بی حسی موضعی برای حفظ راحتی کافی است.
برای موارد پیچیده ای که شامل روش های پیوند سینوس یا افزایش استخوان است، دندانپزشک شما ممکن است ارجاع به جراح دهان یا پریودنتیست را توصیه کند که برای این روش آرام بخش ارائه می دهد. در زیر راهنمایی در مورد انتظارات و نحوه مراقبت از محل جراحی پس از جراحی آورده شده است.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان جایگزین ریشه دندان می شود. ایمپلنت ها پایه ای قوی برای دندان های دائمی (ثابت) یا متحرکی که با دندان های طبیعی شما سازگار هستند، فراهم می کنند. ایمپلنت دندان از تیتانیوم خالص ساخته شده است که با بدن انسان سازگار است.
شکل آن یک میله باریک است که به استخوان فک وارد می شود. امروزه گفته می شود که ایمپلنت دندان بهترین جایگزین برای دندان های از دست رفته است. نکته قابل توجه در مورد آن این است که اگر پس از قرار دادن در فک به درستی نگهداری شود، عمر بسیار طولانی خواهد داشت.
علیرغم پیشرفت های صورت گرفته در حوزه دندانپزشکی، میلیون ها ایرانی از دندان درد رنج می برند که عمدتاً به دلیل پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال یا آسیب است. برای سالها، تنها گزینههای درمانی برای افرادی که دندانهای خود را از دست داده بودند، بریج و دندان مصنوعی بود.
اما امروزه ایمپلنت های دندانی در دسترس هستند. در ادامه بهتر است بدانید انواع ایمپلنت های دندانی چیست و چه کاربردی دارد؟ از نظر تاریخی، دو نوع مختلف وجود داشته است:
- اندوستیال (endosteal)
- سابپریوستیال (subperiosteal)
ایمپلنت اندوستئال ایمپلنتی است که در داخل استخوان قرار می گیرد، اما ایمپلنت ساب پریوستئال ایمپلنتی است که در بالای استخوان فک و زیر بافت لثه قرار می گیرد. امروزه دیگر از ایمپلنت های ساب پریوستال استفاده نمی شود زیرا در مقایسه با ایمپلنت های اندوستئال نتایج ضعیف تری دارند و در دراز مدت قدرت کمتری دارند.
ایمپلنت دندانی یک میله کوچک به شکل پیچ است که در حین جراحی به استخوان فک وارد می شود تا به استخوان اطراف جوش داده شود و آماده نگه داشتن تاج دندان مصنوعی شود. در واقع پایه ایمپلنت به عنوان ریشه دندان و تاج دندان به عنوان تاج دندان عمل می کند. بنابراین، ایمپلنت نیازی به تکیه بر دندان های اطراف ندارد و در داخل استخوان فک ثابت می ماند. فرآیند جوش خوردن استخوان با ایمپلنت را osseointegration می نامند.
آشنایی با روش های کاشت دندان افتاده
همه ما می دانیم که مراقبت از دندان می تواند در حفظ زیبایی بسیار موثر باشد. برای مراقبت از دندان ها علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان باید از رژیم غذایی سالم نیز استفاده کرد.
اما با تمام توصیه هایی که در این زمینه در مورد استفاده از مسواک و نخ دندان و پرهیز از برخی مواد غذایی وجود دارد، بیشتر بزرگسالان جامعه دچار دندان درد یا از دست دادن دندان می شوند و نیاز به کاشت دندان دارند. علاوه بر بهداشت نامناسب دهان و دندان، مواردی مانند اسیدیته غذا، دندان قروچه، ورزش، علل ژنتیکی، سیگار کشیدن و استفاده از غذاهای کافئین دار می تواند در از دست دادن دندان موثر باشد.
علاوه بر این موارد، عدم انجام معاینات سالانه دندانپزشکی، اختلالات فشار خون، دیابت و بیماری های لثه و حفره دهان می تواند بر نیاز به ایمپلنت دندان تأثیر بگذارد.
از دست دادن دندان علاوه بر اینکه از نظر زیبایی نامناسب است، می تواند هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن مشکل ایجاد کند. ایمپلنت های دندانی این مشکلات را حل می کنند و از افتادن دندان های سالم باقی مانده جلوگیری می کنند و همچنین از بیماری لثه در محل از دست دادن دندان محافظت می کنند.
امروزه با توجه به نیازهای نوظهور در زمینه کاشت دندان، دندانپزشکان این کار را با کمک روش های پذیرفته شده انجام می دهند. استفاده از تک دندان مصنوعی، بریج و ایمپلنت را می توان از جمله روش های کاربردی متعددی که برای پرکردن فضاهای خالی دندان ها وجود دارد نام برد.
انواع ایمپلنت دندان
سه نوع متداول ایمپلنت دندان وجود دارد: آندوستال، زیر پریوستال و زایگوماتیک
که می توانید یکی از این سه مورد را برای ایمپلنت دندان خود انتخاب کنید. ایمپلنت آندوستال ایمن ترین و رایج ترین ایمپلنت دندانی است و به دنبال آن ایمپلنت زیر پریوستال و آخرین و پیچیده ترین آن که به ندرت استفاده می شود، زایگوماتیک است.
ایمپلنت اندوستئال
ایمپلنت های اندوستال رایج ترین نوع ایمپلنت دندان هستند. آنها برای اکثر بیماران مناسب هستند اما نیاز به یک فک خوب و قوی برای اتصال به پایه ایمپلنت دارند. ایمپلنت های اندوستال پین های پیچی شکلی هستند. آنها در فکی که دندان های مصنوعی روی آن قرار می گیرند قرار می گیرند.
پس از این روش، مدتی طول می کشد تا بیمار به طور کامل بهبود یابد، زیرا زمان می برد تا آنها به یکدیگر جوش بخورند و ایمپلنت با استخوان فک جوش بخورد. پس از بهبودی، پروتز را می توان روی پایه قرار داد تا با دندان های اطراف مطابقت داشته باشد.
ایمپلنت ساب پریوستئال
نوع دیگری از ایمپلنت دندان، ایمپلنت ساب پریوستئال است که جایگزین اصلی ایمپلنت اندوستال است. ایمپلنت های ساب پریوستال به جای اینکه در استخوان فک ثابت شوند، در بالای استخوان قرار می گیرند اما همچنان زیر خط لثه قرار می گیرند.
این روش تنها در صورتی استفاده می شود که بیمار فک کافی برای قرار دادن ایمپلنت نداشته باشد یا اینکه فرد مورد نظر مایل به انجام عمل جراحی بزرگ دهان برای افزودن یا پیوند استخوان به ناحیه مورد نظر نباشد.
ایمپلنت های زایگوماتیک
ایمپلنت زایگوماتیک نادرترین نوع ایمپلنت دندان است و عموماً توسط بیماران و دندانپزشکان توصیه نمی شود. این پیچیده ترین روش است و فقط در صورتی باید انجام شود که فک کافی برای ایمپلنت اندوستال نداشته باشید. در این روش ایمپلنت به جای استخوان فک در استخوان گونه بیمار قرار می گیرد.
دلایل استفاده از ایمپلنت دندان
- جایگزینی دندان شکسته یا کشیده شده
- ایمپلنت های دندانی برای محافظت از دندان هایی که در اثر پوسیدگی یا آسیب مستعد افتادن هستند استفاده می شود.
- از واشرهای بزرگ محافظت می کند و از افتادن آنها جلوگیری می کند.
به طور کلی، ایمپلنت در موارد زیر به بیمار توصیه می شود:
- یک یا چند دندان از دست رفته است
- رشد استخوان فک کامل شده است
- استخوان کافی برای قرار دادن ایمپلنت یا پیوند استخوان وجود دارد
- بافت دهان در سلامت کامل است
- بدون شرایط پزشکی
نکته قابل ذکر این است که درمان با ایمپلنت یک پروسه چند ماهه است و افرادی که قصد انجام این روش را دارند باید به این موضوع توجه کنند.
روش جدید کاشت دندان آسیاب با ایمپلنت
یکی از جدیدترین فناوری های کاشت دندان، ایمپلنت است. زمانی که دندان پوسیده می شود، معمولا ریشه آن از بین می رود. در چنین شرایطی، وقتی ریشه از بین می رود، چیزی برای نگه داشتن دندان جدید وجود ندارد.
بنابراین نیاز به پایه نگهدارنده در ایمپلنت های دندانی وجود دارد. ایمپلنت ها این کار را در ایمپلنت های دندانی انجام می دهند. ایمپلنت ها معمولاً از تیتانیوم و به صورت پیچی هستند که روی استخوان فک ثابت می شوند و نقش ریشه را ایفا می کنند.
هنگامی که ایمپلنت روی استخوان فک قرار می گیرد، پس از مدتی با استخوان فک جوش می خورد و ارتباط بین آن دو برقرار می شود. به همین دلیل ایمپلنت مانند ریشه دندان را ثابت نگه می دارد و امکان کاشت دندان را فراهم می کند.
ایمپلنت ها معمولا عمر طولانی دارند و در صورت رعایت بهداشت حفره دهان و دندان ها می توان از آنها برای مدت طولانی استفاده کرد. طبیعی است که در صورت ضربه، عدم رعایت بهداشت دندان یا بیماری لثه، ایمپلنت نیز مانند دندان طبیعی آسیب می بیند.
بنابراین رعایت این نکات بسیار مهم است. زمانی که دندان کاشته می شود، ابتدا در استخوان فک قرار می گیرد و پس از ۳ تا ۶ ماه که ایمپلنت به استخوان متصل می شود، تاج روی آن قرار می گیرد.
فرآیند جراحی ایمپلنت دندان
مدت زمان عمل بستگی به تعداد و پیچیدگی شرایط عملیات دارد. چندین ایمپلنت دندان را می توان در یک عمل قرار داد که در این صورت زمان عمل طولانی تر خواهد بود.
این عمل معمولاً با بی حسی موضعی انجام می شود که در این صورت درد دهان به طور کامل از بین می رود و می توانید در حین عمل بیدار بمانید. شما ممکن است از یک آرام بخش برای کاهش اضطراب خود در طول عمل و کمک به آرامش استفاده کنید.
بعد از اینکه لثه بی حس شد. دندانپزشک یک برش در لثه شما ایجاد می کند و یک سوراخ کوچک در استخوان فک شما ایجاد می کند و در آن سوراخ قرار می گیرد.
در شرایط خاصی امکان کشیدن دندان آسیب دیده و قرار دادن ایمپلنت در یک جلسه جراحی وجود دارد که به آن روش ایمپلنت فوری یک جلسه ای می گویند و همیشه نمی توان این کار را انجام داد و همانطور که قبلا ذکر شد می توان تحت عنوان ” شرایط خاص”.
اگر این شرایط امکان پذیر نباشد، دندانپزشک چندین ماه (فک بالا ۳-۶ ماه و فک پایین ۲-۴ ماه) پس از کشیدن دندان ایمپلنت را قرار می دهد تا استخوان فک زمان کافی برای بهبودی داشته باشد، این وضعیت عبارت است از “ایمپلنت تاخیری” نامیده می شود.
در موارد نادری ممکن است نیاز به انجام عمل با بیهوشی باشد که در این صورت باید در مراکز مخصوصی که تجهیزات مخصوص برای شما در نظر گرفته شده است انجام شود، در این صورت در حین عمل کاملا آرام می شوید و در خواب خواهید بود.
نکات مهم درباره ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یک جراحی نسبتا ساده استخوان فک است که می تواند جایگزین هر دندان از دست رفته باشد. ایمپلنت ها بر اساس نوع و جنس پوشش آن طبقه بندی می شوند و مراجعه کننده با دندانپزشک خود مشورت می کند و با توجه به شرایط خود بهترین نوع ایمپلنت و عمل را انتخاب می کند.
ایمپلنت های دندانی در سال های اخیر پیشرفت کرده اند. نوع مواد مورد استفاده برای ساخت پایه ایمپلنت بهبود یافته است. مواد دیگری برای کاهش عوارض جانبی که تیتانیوم می تواند ایجاد کند استفاده می شود. علاوه بر این، نوع کاشت ایمپلنت نیز به گونه ای تغییر کرده است که فشار را در قسمت های مختلف فک توزیع می کند.
مزایای ایمپلنت دندان
افراد با از دست دادن دندان دچار کمبود اعتماد به نفس و ناراحتی دائمی می شوند. با ایمپلنت های دندانی، می توانید اعتماد به نفس خود را نسبت به لبخند، نحوه غذا خوردن و زمان صحبت کردن خود بازیابی کنید.
یکی از دلایلی که افراد ایمپلنت را انتخاب می کنند این است که این ایمپلنت گزینه ای دائمی تر از دندان مصنوعی است. تا زمانی که از ایمپلنت های خود به درستی مراقبت کنید، می توانند به اندازه دندان های طبیعی دوام بیاورند.
پروتزهای مصنوعی معمولا بین ۵ تا ۱۰ سال دوام می آورند و از آنجایی که به صورت سفارشی و متناسب با دهان شما ساخته می شوند، با تغییر شکل دهان در طول زمان احساس راحتی بیشتری خواهید داشت. اگر می خواهید از آسیب به سایر دندان های طبیعی خود جلوگیری کنید، ایمپلنت گزینه ارجح است.
نکات مهم قبل از کاشت ایمپلنت دندان
بسیاری از افراد به دلایل مختلف دندان های خود را از دست می دهند. یکی از بهترین راههای جایگزینی دندانهای طبیعی، ایمپلنتهای دندانی است. ایمپلنت ساختاری کاملا غیر زنده دارد اما جایگزین مناسبی برای ریشه دندان است.
در این روش دندانپزشک و متخصص ایمپلنت با تجهیزات لازم سوراخی در استخوان فک ایجاد کرده و ایمپلنت را داخل آن قرار می دهند. برای بررسی مراحل کاشت ایمپلنت قبل از دندان می توانید به کلینیک دندانپزشکی نور که یکی از پزشکان مجرب در کاشت ایمپلنت در تهران، شرق و غرب تهران و شهریار می باشد مراجعه کنید.
ایمپلنت ها نیز مانند دندان های طبیعی نیاز به مراقبت دارند. با مراقبت از ایمپلنت می توانید دوام آن را افزایش دهید. حال می خواهیم شما را با مراقبت از ایمپلنت که باید قبل از عمل انجام دهید آشنا کنیم.
قبل از کاشت دندان، با پزشک خود در مورد دارو، بیماری و حساسیت های خود مشورت کنید و مطمئن شوید که خوب خوابیده اید و شب قبل یک وعده غذایی سالم خورده اید.
- علاوه بر مصرف داروهای رقیق کننده خون، از مصرف آن به مدت سه تا پنج روز اجتناب کنید.
- حتما یک ساعت قبل از جراحی ایمپلنت از مسکن بسیار قوی استفاده کنید.
- همچنین باید سه روز قبل از جراحی ایمپلنت از دهانشویه استفاده کنید.
- اگر احساس نیاز می کنید، حق دارید قبل از عمل از آنتی بیوتیک استفاده کنید.
- شب قبل از روز جراحی باید استراحت کافی داشته باشید.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان
پس از کاشت دندان، ممکن است نیاز به استراحت داشته باشید تا بی حسی به طور کامل از بین برود. ممکن است برای کاهش ناراحتی ناشی از بیهوشی به داروهای مسکن نیاز داشته باشید.
معمولاً بعد از عمل می توانید به خانه بروید، اما اگر بیهوشی عمومی انجام داده اید، نیاز به همراهی دارید و در ۲۴ ساعت اول بهتر است یک دوست یا آشنا داشته باشید که از شما مراقبت کند.
خوردن غذاهای نرم در چند روز پس از کاشت که در حال استراحت هستید بسیار مهم است. مراقب باشید تا زمانی که بیحسی به طور کامل از دهانتان خارج نشود، غذاها یا نوشیدنیهای داغ نخورید. در غیر این صورت ممکن است بدون اینکه متوجه شوید خود را بسوزانید.
تمیز نگه داشتن دهان مانند همیشه با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بسیار مهم است. ممکن است برای تمیز کردن راحتتر بین دندانهایتان به یک مسواک مخصوص نیاز داشته باشید.
رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از ایمپلنت دندان
- پس از برداشتن نخ بخیه، پس از گذشت حداقل سه روز، باید تمام نواحی اطراف ایمپلنت را مسواک بزنید
- پس از نوشیدن و خوردن، باید از دهانشویه استفاده کنید تا از تجمع میکروب ها و زباله ها در نواحی کاشت جلوگیری شود.
- مراقب باشید برای تمیز کردن در نواحی ایمپلنت باید از استفاده از خلال دندان خودداری کنید و از ابزارهای تیز برای تمیز کردن دندان ها استفاده نکنید.
- به یاد داشته باشید که ۲۴ ساعت پس از کاشت ایمپلنت ۳ بار در روز دهان خود را بشویید.
- اگر برای شما تجویز نشده یا به دهانشویه دسترسی نداشتید، می توانید پس از کاشت از آب نمک استفاده کنید. شستشو با آب نمک بعد از کاشت می تواند از عفونت جلوگیری کرده و تورم را کاهش دهد برای تهیه آب نمک پس از کاشت، از محلول نمک رقیق شده استفاده کنید و یک تا دو قاشق غذاخوری نمک را به یک لیوان آب اضافه کنید. همچنین مطمئن شوید که آب نمک استفاده شده ولرم باشد.
رعایت تغذیه و عادت های روزانه بعد از ایمپلنت دندان
- برای مدتی تا پایان دوران نقاهت سیگار را فراموش کنید.
- قندها دشمن ایمپلنت شما هستند، سعی کنید بلافاصله پس از مصرف، قندهای باقی مانده را از نواحی کاشته شده پاک کنید.
- یک روز بعد از عمل باید غذای سرد و نرم بخورید. استفاده از غذای گرم به مدت ۲۴ ساعت ممنوع است.
- از تمام داروهای تجویز شده توسط پزشک تا انتها استفاده کنید و مصرف دارو را روی سر خود قطع نکنید. داروها معمولا به مدت یک هفته تجویز می شوند.
از کیسه یخ بعد از اییمپلنت استفاده کنید
پس از جراحی ایمپلنت بهتر است از کیسه یخ برای التهاب و تورم محل جراحی استفاده شود. این معمولا ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از جراحی اتفاق می افتد. آرامش خود را حفظ کنید و فقط از کمپرس یخ استفاده کنید.
مراقب باشید، ممکن است پس از عمل مقداری خون در دهان شما جمع شود. لطفاً دستمال کاغذی را جلوی دهان خود بگیرید و به آرامی آن را بردارید زیرا ترشح بیش از حد بزاق باعث خونریزی و فشار به دندان ها می شود.
گازی که پزشک روی دندان شما گذاشته است را تا دو ساعت پس از ایمپلنت با فشار ملایم نگه دارید و سپس دور بیندازید. اطمینان حاصل کنید که گاز در محل صحیح قرار گرفته است.بعد از دو ساعت هر ۴۵ دقیقه گاز را تعویض کرده و گاز جدید را در محل کاشت قرار دهید.
چند ساعت بعد از گذاشتن ایمپلنت میشود غذا خورد؟
پس از عمل کاشت ایمپلنت دندان، یک گاز استریل در محل عمل قرار می گیرد. حتما صبر کنید تا خونریزی به طور کامل متوقف شود و سپس آن را بردارید. ایمپلنت در کمتر از ۴۵ دقیقه خونریزی را متوقف می کند و سپس می توانید شروع به خوردن کنید.
در ساعات اولیه پس از جراحی حتما از غذاهای گرم و نرم استفاده کنید و سعی کنید غذاهایی را انتخاب کنید که کمتر بین دندان ها و لثه ها گیر کنند.
چگونه تورم بعد از ایمپلنت دندان را کنترل کنیم؟
بهتر است پس از ایمپلنت دندان از مسکن های تجویز شده توسط پزشک به موقع و به مقدار لازم استفاده شود و برای کاهش و کنترل تورم صورت از کمپرس یخ یا آب سرد استفاده شود.
بهتر است آن را به صورت تکه تکه روی صورت خود بگذارید و این کمپرس را روی صورت خود بگذارید تا زمانی که احساس ناراحتی کنید. این روند را چند بار در روز تکرار کنید.
البته هنگام انجام این فرآیند درمانی بهتر است سر خود را کمی بالا نگه دارید تا خونریزی و تورم پس از کاشت کاهش یابد و باعث درد و ناراحتی شما نشود.
یکی از کم اهمیت ترین و شایع ترین عوارض بعد از ایمپلنت دندان تورم صورت است که با کمی استراحت و رعایت نکاتی که گفتیم می توانید تا حد زیادی آن را کاهش دهید. استراحت کافی همچنین می تواند زخم های ناشی از جراحی ایمپلنت را کاهش دهد.
چه عواملی بر تورم بعد از کاشت اثر می گذارد؟
عوامل مختلفی می توانند بر میزان تورم و کبودی پس از کاشت اثر بگذارند. یکی از مهم ترین عوامل اندازه ناحیه ایمپلنت است که هر چه اندازه بزرگتر باشد تورم و کبودی بیشتر می شود.
دومین عامل تاثیرگذار سن بیمار است که در افراد مسن به دلیل قوام ضعیف تر بافت های صورت و گردن باعث افزایش تورم و کبودی و گاهی پیشروی به سمت زیر چشم می شود.
خدمات ایمپلنت دندان شهریار
کلینیک های زیادی در شهر وجود دارند که خدمات کاشت ایمپلنت را ارائه می دهند، اما برای انتخاب کلینیک مناسب باید مراقب باشید. کلینیک دندانپزشکی نور یکی از کلینیک های ارائه دهنده خدمات ایمپلنت در شهریار می باشد که تجربه چندین ساله در این زمینه دارد.
مقالات پیشنهادی: