کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟ کامپوزیت روکش لایه نازکی است که از مواد ترمیمی ساخته شده و روی دندان قرار می گیرد. به همین دلیل برای محافظت از دندان های آسیب دیده و ظاهری زیباتر به دندان ها از روکش استفاده می کنیم. به طور عمده از دو نوع کامپوزیت و مواد چینی دندانی می توان برای ساخت روکش استفاده کرد.
ونیرهای کامپوزیت به بهبود بافت، شکل، رنگ و اندازه دندان ها کمک می کند و از نظر ظاهر زیبایی زیادی به آن ها می بخشد. همچنین این پوشش ها ترک ها و شکستگی های کوچک را پوشش می دهند.
ونیرهای کامپوزیت با استفاده از مواد کامپوزیت روی سطح دندان ساخته میشوند، بنابراین این مواد با خراشیده میشوند تا شکل دلخواه را به دست آورند. ساخت ونیرهای کامپوزیت به مهارت و تجربه زیادی نیاز دارد و کار آسانی نیست.
کامپوزیت دندان چیست؟
همانطور که گفته شد پر کردن روشی است که اغلب در درمان دندان های پوسیده استفاده می شود. علاوه بر این، فرآیند پر کردن دندان برای ترمیم دندان های شکسته و آسیب دیده ترجیح داده می شود. برای فرآیند پر کردن، قسمت پوسیده دندان برداشته می شود و قسمت خالی با مواد پرکننده ترجیحی پر می شود. به این ترتیب پوسیدگی درمان شده و از ایجاد آن جلوگیری می شود و حفره تشکیل شده در ناحیه تمیز شده با مواد مناسب پر می شود.
بنابراین، هیچ مشکلی در جویدن، گفتار و زیبایی شناسی وجود ندارد. برای پر کردن دندان از دو ماده مختلف استفاده می شود که شامل آمالگام و کامپوزیت می شود. پرکننده های آمالگام به رنگ خاکستری و پرکننده های کامپوزیت سفید هستند. از آنجایی که آمالگام ماده بسیار سختی است، نمی تواند در دراز مدت با دندان سازگار شود و می تواند باعث ایجاد ترک های کوچک در مینای دندان شود. علاوه بر این، پر کردن آمالگام خاکستری می تواند ظاهری نامطلوب از نظر زیبایی ایجاد کند. به همین دلیل امروزه به جای پرکردن آمالگام، پرکننده های کامپوزیتی مناسب همرنگ دندان ترجیح داده می شوند.
انواع مواد پرکردن دندان
کامپوزیت
پرکننده های کامپوزیت بسیار محبوب هستند زیرا می توان آنها را به گونه ای ساخت که دقیقاً با رنگ دندان های دیگر مطابقت داشته باشد. پرکننده های کامپوزیتی که می توانند با انواع رزین ها و پرکننده ها مانند شیشه و کوارتز ساخته شوند، بادوام و تا حد زیادی نامرئی هستند. بیشتر و بیشتر افراد پرکننده های کامپوزیت را انتخاب می کنند و دلیل خوبی هم دارد.
آنها را می توان رنگ کرد تا کاملاً با دندان های موجود مطابقت داشته باشد. آنها همچنین به دلیل پیوند شیمیایی با دندان ها شناخته شده اند که به آنها استحکام و طول عمر بیشتری می بخشد. علاوه بر این، پرکننده های کامپوزیت نسبت به سایر گزینه ها انعطاف پذیرتر هستند. می توان از آنها برای پر کردن فضاهای کوچکتر با شکل عجیب و غریب استفاده کرد، بنابراین نیاز به آماده سازی کمتری دارند.
سرامیک
پرکردگی های سرامیکی را می توان دقیقاً شبیه دندانی که می پوشاند درست کرد و همچنین در برابر تغییر رنگ مقاوم است.
پر کردن موقت
پر کردن موقت معمولاً از مواد ارزانتری ساخته میشود، زیرا انتظار میرود که فقط یک یا دو هفته دوام داشته باشند. آنها در فرآیندهایی استفاده می شوند که در آن راه حل های دائمی انتظار می رود. همچنین برای پر کردن حفره ایجاد شده در دندان بلافاصله پس از درمان ریشه استفاده می شود. اگر تحت درمان اورژانسی دندانپزشکی هستید، ممکن است تا زمان درمان بعدی، یک پر کردن موقت برای شما تعبیه شود.
چه کسانی می توانند کامپوزیت کنند؟
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که آیا کامپوزیت دندان انتخاب مناسبی برای دندان های شماست؟ اولین گزینه ای که برای اصلاح، ترمیم، بازسازی و تجدید لبخند به ذهن می رسد کامپوزیت دندان است. تقریباً هر کسی می تواند دندان های کامپوزیت داشته باشد. به جز کسانی که بیماری های دهان و دندان مانند بیماری لثه یا پوسیدگی دندان دارند. این افراد پس از رفع مشکل می توانند دندان های خود را کامپوزیت کنند. همچنین افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند از کامپوزیت دندان خودداری کنند.
روکش های دندانی می توانند عیوب دندانی را بپوشانند و لبخندی یکنواخت و درخشان به شما هدیه کنند. عیوب می تواند شامل دندان های کج یا بد شکل، بریدگی، لکه دار شدن یا تغییر رنگ باشد، یا ممکن است مینای دندان شما ساییده شود. روکشها بخشی از دندانهای شما را میپوشانند، اما با روکشهایی که در واقع ضخیمتر هستند و کل دندانهای جلو و عقب را میپوشانند، تفاوت دارند.
روکش ها همچنین به برش بیشتر دندان نیاز دارند که ممکن است به روکش نیاز نداشته باشید. اگر دندانهای شما در وضعیت نسبتاً خوبی هستند و به سادگی میخواهید ظاهر آنها از جمله شکل یا رنگ را تغییر دهید، ونیرهای کامپوزیت دندان میتوانند انتخاب خوبی باشند. روکش ها معمولا فقط برای دندان های آسیب دیده تر استفاده می شوند.
مزایای کامپوزیت دندان
- مواد رزین کامپوزیت تطبیق رنگ دندان های موجود را آسان تر می کند
- ونیر کامپوزیت را می توان در یک جلسه انجام داد
- کامپوزیت دندان معمولا در مطب انجام می شود و نیازی به انجام آن در لابراتوار دندانپزشکی نیست
- هزینه کامپوزیت دندان مقرون به صرفه تر است.
- کامپوزیت یک روش غیر تهاجمی است و ساختار دندان در طول روش کامپوزیت ونیر دستکاری نمی شود.
- برای مشکلاتی مانند تغییر رنگ، رنگ پریدگی لب ها و غیره، ترمیم کامپوزیت دندان به راحتی انجام می شود.
- کامپوزیت دندان کم خطرترین گزینه دندانپزشکی زیبایی برای جوانان است.
بهترین سن برای انجام کامپوزیت دندان چه سنی است؟
برای این کار محدودیت سنی وجود ندارد و حتی افراد مسن نیز در صورت سالم بودن لثه ها و دندان هایشان می توانند طرح لبخند داشته باشند. قرار دادن کامپوزیت ونیرهای دندانی برای اصلاح طرح لبخند بدون سوهان کشیدن دندان یا با حداقل تراش ممکن انجام می شود، بنابراین ممکن است برای افراد در سنین پایین ترجیه به روکش های لمینت شود.
برخی از افراد با دندان های تغییر شکل به دنیا می آیند و می خواهند این مشکل را در اسرع وقت حل کنند. با ادامه رشد استخوان در نوجوانان، امکان رشد و تغییر شکل دندان نیز امکان پذیر است. بنابراین بهترین سن برای ونیرهای کامپوزیت بعد از هجده سالگی است.
کامپوزیت برای چه افرادی مناسب نیست؟
اگرچه کامپوزیت را می توان برای اکثر افراد استفاده کرد، اما افرادی که دارای شرایط زیر هستند ممکن است در صورت استفاده از آن با موفقیت درمان نشوند:
- افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمی کنند
حفظ بهداشت دهان و دندان به اندازه حفظ سلامت دهان و دندان اهمیت دارد، مراقبت از کامپوزیت ها و هر پوشش یا جسم خارجی که برای انجام عمل های زیبایی و ترمیمی در دهان قرار می گیرد بسیار مهم است. برخی از بیماران بر این باورند که کامپوزیت ونیرها تا حدودی از دندان ها محافظت می کنند، اما اینطور نیست و نمی توان این نوع روکش ها را یک لایه محافظ در نظر گرفت.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دو بار در روز کارهای بسیار ساده ای است که افراد می توانند برای اطمینان از سلامت دهان و دندان های خود و همچنین کامپوزیت های آنها انجام دهند. اگر به آنها توجه نکنید، این می تواند منجر به عواقب جدی مانند از دست دادن دندان شود. به همین دلیل است که نه تنها کامپوزیت دندان، بلکه سایر روش های ترمیم و درمان دندان برای افرادی که به بهداشت دهان و دندان خود اهمیتی نمی دهند توصیه نمی شود.
- افرادی که از سلامت دهان و دندان کافی برخوردار نیستند
سلامت کامل حفره دهان و دندان ها یکی دیگر از شرایط مهم استفاده از این درمان است. وجود حفره ها یا بیماری های لثه، از جمله عفونت لثه، از مواردی است که فرد را به کاندیدای نامناسب برای کامپوزیت دندان تبدیل می کند.
لازم به ذکر است که ابتلا به این بیماری ها نمی تواند مانعی برای کامپوزیت ها باشد، چرا که دندانپزشک قبل از شروع مراحل نصب کامپوزیت ها و پس از اطمینان از فراهم شدن شرایط صحیح و لازم برای دهان و دندان، طی نوبت های ملاقات به درمان این مشکلات می پردازد.
بنابراین افرادی که از سلامت دهان و دندان کافی برخوردار نیستند، نمی توانند از این روش درمانی برای اصلاح ظاهر دندان های خود استفاده کنند و تنها زمانی که دندان ها و بیماری های لثه را به طور کامل درمان کرده باشند، می توانند از آن استفاده کنند و ساخته می شوند.
- افرادی که دندان هایشان به شدت آسیب دیده است
استفاده از کامپوزیت برای رفع مشکلاتی مانند ترک، فاصله بین دندان ها، پرکردن لب، تغییر رنگ، شکستگی و انحنای جزئی دندان است. اگر هر یک از موارد ذکر شده شدید باشد، بیمار نمی تواند از این روش برای رفع آنها استفاده کند. اگرچه کامپوزیت روش بسیار مناسبی برای رفع این گونه مشکلات دندانی است، اما در موارد شدید نمی تواند پوشش مناسبی ایجاد کند و عیوب دندانی زیر آن دیده می شود. بنابراین اگر از دسته افرادی هستید که مشکلات ظاهری دندان آنها بسیار شدید است، کامپوزیت دندان به شما توصیه نمی شود و بهتر است پس از مشورت با دندانپزشک، روش های دیگری مانند کامپوزیت را برای ترمیم دندان انتخاب کنید.
- کسانی که دندان هایشان ساختار ضعیفی دارد
قرار دادن کامپوزیت روی دندان ها و ایجاد پیوند قوی بین آن ها مستلزم ساختار محکم دندان و همچنین وجود مینای کافی دندان است. افرادی که ساختار دندانهایشان ضعیف است یا مینای ناکافی دارند، زیرا دندان نمیتواند کامپوزیت را نگه دارد و احتمال افتادن آن وجود دارد، کاندیدای مناسبی برای استفاده از این روش نیستند. به این افراد توصیه می شود که با دندانپزشک خود مشورت کنند تا روش مناسبی برای ترمیم دندان های خود را پیشنهاد دهد.
افرادی که عادات بد دهانی دارند.
داشتن عادات نامناسب دهانی مانند جویدن یخ، گاز گرفتن نوک مداد یا باز کردن درب بطری با دندان مواردی هستند که نه تنها به دندان های فرد آسیب می رسانند، بلکه به هر جسم خارجی که برای ترمیم دندان استفاده می شود نیز آسیب می رساند. به آسیب و شکستگی. بنابراین افرادی که عادات بد دهانی دارند کاندیدای مناسبی برای استفاده از این نوع ترمیم نیستند و اگر می خواهند از این روش یا سایر روش های ترمیم دندان استفاده کنند، ابتدا باید عادات خود را تغییر دهند.
- کسانی که از دندان قروچه رنج می برند
دندان قروچه مشکلی است که باعث می شود افراد به طور ناخودآگاه دندان های خود را هنگام خواب یا حتی بیداری به هم فشار دهند و باعث فرسودگی آن ها شود. این امر نه تنها به دندان ها، بلکه به هر نوع پوشش دیگری که روی آنها قرار می گیرد از جمله کامپوزیت ها نیز آسیب می رساند. افرادی که از این بیماری رنج می برند در صورتی که ابتدا مشکل دندان قروچه خود را درمان کنند یا از محافظ شب (نوعی محافظ دهانی که برای محافظت از دندان ها و انواع روکش هایی که روی آنها قرار می گیرد استفاده می شود) می توانند از این درمان استفاده کنند.
نگهداری از روکشهای کامپوزیت
نگهداری از روکش های کامپوزیت تقریباً ساده است. در اینجا چند پیشنهاد برای نگهداری بهتر ونیرهای کامپوزیت وجود دارد:
- لطفاً مانند دندان های طبیعی خودتان مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا از مشکلات سلامت دهان و دندان جلوگیری کنید. اگر عادات مراقبتی خوبی دارید، این روکش ها چندین سال دوام خواهند داشت.
- حساسیت جزئی به سرما و گرما پس از پوشاندن روکش ها احساس می شود. کمی حساسیت کاملا طبیعی است اما این حساسیت بعد از یکی دو هفته از بین می رود. اگر این آلرژی ها ادامه یافت یا شما را آزار می دهد، لطفا با پزشک خود تماس بگیرید.
- روکش های کامپوزیت بسیار قوی هستند و می توانند نیروی جویدن مواد غذایی موجود در رژیم غذایی معمولی شما را تحمل کنند. اما باز کردن آجیل و پسته با دندان، جویدن استخوان و سیب کارامل کار خوبی نیست و مانند هر چیز دیگری بهتر است عاقل باشید.
- اگر به دندان قروچه یا محکم فشار دادن دندان های خود معروف هستید، لطفا قبل از گرفتن روکش به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک شما احتمالا یک محافظ شب نرم تجویز می کند که می توانید از آن برای کاهش فشار روی دندان ها استفاده کنید.
- مانند هر چیز دیگری، کامپوزیت ها در دهان فرسوده و تجزیه می شوند. گاهی اوقات این روکش ها شکسته می شوند، اما در بیشتر موارد می توان آنها را به راحتی تعویض کرد. بعید است که در ۵ سال اول اتفاقی برای آنها بیفتد مگر اینکه شما مشکلات جدی سنگ زنی داشته باشید.
- اگر تغییرات قابل توجهی در شکل دندان ها ایجاد شود، گاهی اوقات بیمار ممکن است حدود یک هفته لکنت زبان داشته باشد یا با نوک زبان صحبت کند. در بیشتر موارد این مشکل خود به خود برطرف می شود، اما اگر برطرف نشد، دندانپزشک با انجام اقداماتی به رفع این مشکل کمک می کند.
کامپوزیت ونیر برای چه افرادی نمی تواند گزینه مناسبی باشد؟
همانطور که گفتیم روش ونیر کامپوزیت برای همه توصیه نمی شود و برای همه مناسب نیست. دندانپزشکی شهریار کامپوزیت ونیر را برای مراجعینی که یکی از شرایط زیر را دارند توصیه نمی کند:
- بین دندان ها فضای زیادی وجود دارد
- فقدان برنامه منظم بهداشت دهان و دندان
- بیماری شدید لثه
- عادات بدی مثل دندان قروچه دارید
- کج شدن بیش از حد یا نامرتبی دندان ها
- نازک شدن بیش از حد مینای دندان
اگر به فکر ونیر کامپوزیت هستید، ابتدا باید مشخص کنید که چه مشکل زیبایی را می خواهید با این روش حل کنید. در مرکز تخصصی دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی ما در دندانپزشکی شهریار به عنوان دندانپزشک زیبایی پس از معاینه دهان و دندان و مشاوره با بیمار بهترین گزینه را با توجه به شرایط موجود تجویز می کند.
نکته نهایی در مورد کامپوزیت برای چه کسانی مناسب است
همانطور که می دانیم هر روکشی دارای مزایا و معایبی می باشد ونیر کامپوزیت را می توان تنها در یک جلسه ساخت و باعث صرفه جویی در وقت شما و بدون نیاز به خراش یا آسیب به مینای دندان شود. هزینه کامپوزیت نصف ونیرهای لمینت است. با این حال، اگر پوشش لمینت شکسته شود، کل پوشش باید تعویض شود، اما پوشش های کامپوزیت این کار را نمی کنند.
با وجود تمام مزایای ذکر شده پوشش های کامپوزیت، نمی توان آنها را با پوشش های لمینت مقایسه کرد. لمینت ماده ای قوی است که ۱۰ تا ۲۰ سال ماندگاری دارد و لمینت سرامیکی زیباتر و طبیعی تر از ونیرهای کامپوزیت به نظر می رسد و شباهت زیادی به مینای دندان دارد و می تواند ساییدگی جزئی مینای دندان را بپوشاند و بسیار هم هستند.
در برابر تغییر رنگ مقاوم است و نیازی نیست رژیم غذایی خود را تغییر دهید و از خوردن غذاهای رنگ دهنده خودداری کنید. همانطور که گفته شد لمینت از کامپوزیت گرانتر است زیرا طول عمر بیشتری دارد.
با این حال، این به شما و تصمیم شما بستگی دارد که کدام درمان می تواند به شما کمک کند و البته باید با یک دندانپزشک مجرب و مجرب مشورت کنید تا به شما در تصمیم گیری صحیح کمک کند.
مقالات پیشنهادی