علت لقی دندان در بزرگسالان چیست؟ لق شدن دندان غیر معمول نیست. شرایط مختلف زندگی، مشکلات سلامتی و سایر عوامل می توانند باعث لق شدن دندان در بزرگسالی یا افزایش خطر بروز آن شوند. لق شدن دندان ها بر الگوی جویدن تأثیر می گذارد و باعث تحلیل لثه و از دست دادن عزت نفس می شود.
لق شدن دندان های دائمی می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. علل اصلی این عارضه انواع بیماری های لثه، دندان قروچه، پوکی استخوان، داروها و بیماری های زمینه ای مانند دیابت است. لق شدن دندان ها در اثر ضربه های ناشی از تصادف و آسیب های ورزشی یکی دیگر از علل این مشکل است که با جراحی، برداشتن جرم، پیوند استخوان و آنتی بیوتیک های مختلف قابل درمان است.
علل لق شدن دندان های دائمی چیست؟
همه افراد با افزایش سن دندان های اصلی خود را که به عنوان دندان های شیری شناخته می شوند از دست می دهند. سپس این دندان ها با ۳۲ دندان شیری و دائمی جایگزین می شوند. دلایلی که باعث می شود ما نیز دندان های دائمی را از دست بدهیم یا ممکن است لق شوند عبارتند از:
- ژنتیک
در برخی موارد دندان های ثانویه به دلیل ناهنجاری های ارثی تشکیل نمی شوند. علاوه بر این، به دلیل برخی بیماری های مادرزادی، دندان ها شروع به لرزیدن می کنند. به این نوع دندان های لق، آژنزیس می گویند. بنابراین توصیه می کنیم کودک خود را از سنین پایین نزد دندانپزشک اطفال ببرید تا سلامت دندان های او را بررسی کند.
- بیماری لثه
یکی دیگر از علل شایع از دست دادن دندان دائمی، بیماری لثه است که بین لثه و دندان فاصله ایجاد می کند. این شکاف پاکت نامیده می شود و به مرور زمان می تواند عواقبی مانند پوسیدگی دندان، جمع شدن بافت و لق شدن دندان اصلی را به همراه داشته باشد. سایر علائم بیماری لثه عبارتند از:
- لثه هایی که حساس، قرمز، دردناک یا متورم هستند.
- خونریزی لثه هنگام مسواک زدن.
- رکود لثه
- تغییر در نحوه قرار گرفتن دندان ها روی هم
- لق شدن دندان در اثر ضربه
لرزش مداوم دندان ها در اثر ضربه یکی از شایع ترین علل از دست دادن دندان در بزرگسالی است. آسیب های ورزشی مختلف، زمین خوردن، تصادفات رانندگی و انواع دیگر ضربه ها می توانند باعث لق شدن دندان ها شوند. اگر کودک شما چنین حوادثی را تجربه کرده است، فورا به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید.
- بارداری
افزایش استروژن و پروژسترون در دوران بارداری بر استخوان ها و بافت های دهان تاثیر می گذارد. افزایش سطح این هورمون ها باعث تغییر پریودنتیم می شود که مجموعه ای از استخوان ها و رباط ها هستند که از دندان ها محافظت می کنند و آنها را در جای خود نگه می دارند. هنگامی که پریودنتیم تحت تأثیر قرار می گیرد، یک یا چند دندان ممکن است لق شوند.
سایر عوامل موثر بر لق شدن دندان عبارتند از پوسیدگی دندان، رژیم غذایی نامناسب، سیگار کشیدن، عدم دسترسی به خدمات دندانپزشکی و بهداشت نامناسب دندان است.
چگونه از لق شدن دندان های دائمی جلوگیری کنیم؟
یکی از راه حل های درمان لق شدن دندان در بزرگسالان رعایت اصول بهداشتی مسواک زدن در طول روز است. تجمع بیش از حد باکتری های دندانی روی لثه باعث التهاب لثه و به مرور زمان کاهش و از بین رفتن استخوان لثه می شود که یکی از دلایل لق شدن دندان در بزرگسالان است.
علاوه بر این وجود لق شدن دندان در خانواده هشداری جدی برای رعایت بیشتر بهداشت دهان و دندان است. حتی اگر از دندان های سالم مراقبت نشود، احتمال لق شدن آنها وجود دارد. در اینجا چند راه برای کاهش خطر از دست دادن دندان های دائمی وجود دارد:
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید تا از سلامت بهتر دندان در طول زندگی خود اطمینان حاصل کنید
- برای معاینات منظم و تمیز کردن حرفه ای دندان ها به دندانپزشک خود مراجعه کنید
- هنگام خواب (برای جلوگیری از دندان قروچه) یا ورزش (برای جلوگیری از آسیب) از محافظ دهان استفاده کنید.
- سطح قند خون را کنترل کنید.
- از کشیدن سیگار یا جویدن تنباکو خودداری کنید. زیرا می تواند باعث بیماری لثه شود.
پیشگیری از لق شدن دندان
افراد همیشه نمی توانند از لق شدن دندان ها جلوگیری کنند، اما می توان اقداماتی را برای کاهش خطر انجام داد. شامل:
- دندان های خود را دو بار در روز به طور کامل مسواک بزنید
- روزی یکبار نخ دندان بکشید
- از کشیدن سیگار خودداری کنید
- مراجعه به دندانپزشک برای معاینه و تارتار در فواصل زمانی کوتاه
- استفاده از محافظ دهان مناسب در حین ورزش
- در صورت بروز مشکل در دندان قروچه یا فشردن دندان هنگام خواب از محافظ دهان استفاده کنید.
- برای کمک به پیشگیری از پوکی استخوان و سلامت دندان ها به دندانپزشک آنلاین مراجعه کنید و با یک متخصص مشورت کنید تا از مکمل های کلسیم و ویتامین D استفاده کنید.
- آشنایی با داروهای موثر بر سلامت و پیشگیری از پوسیدگی.
روشهای درمان لقی دندان
یکی از اولین سوالاتی که در ذهن افرادی که دندان های لق دارند یا هنگام غذا خوردن و مسواک زدن احساس لق شدن می کنند این است که آیا لق شدن دندان ها درمانی دارد؟ مشکل لق شدن دندان می تواند به قدری نگران کننده باشد که بسیاری از افراد ممکن است بارها رویای لق شدن دندان را دیده باشند. اکنون، به لطف سایر درمان های دندانپزشکی، ضرب المثل “باید یک دندان لق را بکشید” را فراموش کنید. زیرا دندان های لق نیاز به درمان دارند.
درمان لق شدن دندان های جلویی یا سایر دندان ها با تشخیص دندانپزشک متفاوت خواهد بود و بر این اساس هزینه درمان لق شدن دندان ها نیز متفاوت خواهد بود. درمان لق شدن دندان به ۲ روش; درمان های جراحی و غیر جراحی از هم جدا می شوند. در زیر چند درمان موثر برای مشکل لق شدن دندان های دائمی آورده شده است:
۱. درمان غیر جراحی دندان های لق
قبل از انجام درمان های تهاجمی می توان از روش های ساده تری که نیازی به جراحی ندارند استفاده کرد. این روش ها عبارتند از:
- آنتی بیوتیک ها یا دهانشویه های ضد عفونی کننده
آنتی بیوتیک ها به درمان لثه های عفونی کمک می کنند و در عین حال باکتری های موجود در دهان را از بین می برند. دهانشویه برای مبارزه با پوسیدگی و تقویت مینای دندان نیز بسیار مفید است. به همین ترتیب، ما نمی توانیم اثرات شگفت انگیز دهانشویه بر سلامت دهان و دندان را نادیده بگیریم. زیرا در بسیاری از موارد درمان موثر دندان های لق دائمی خواهد بود.
- مقیاس بندی و برنامه ریزی مسیر
جرم گیری عمیق روشی است که برای تمیز کردن و از بین بردن پلاک و جرم استفاده می شود. زمانی که لق شدن دندان های دائمی با بیماری لثه همراه باشد، جرمگیری می تواند موثر باشد.
۲) درمان جراحی دندان های لق
زمانی که مشکلات مربوط به لثه ها باشد و درمان های غیر تهاجمی موثر نباشد، باید از روش های زیر استفاده کرد:
- جراحی دهان
جراحی دهان شامل برداشتن بافت ملتهب و آسیب دیده و چسباندن مجدد لثه ها برای قرار گرفتن در اطراف دندان است.
- پیوند استخوان
ژنژیویت شدید باعث می شود در برخی موارد پیوند استخوان انجام شود. علاوه بر درمان ایمپلنت، پیوند استخوان در درمان دندان های لق نیز استفاده می شود و شامل برداشتن تکه های استخوان از قسمتی از بدن و پیوند آنها به فک برای بازیابی استخوان از دست رفته است.
- پیوند لثه
پیوند لثه؛ این شامل برداشتن بافت نرم و کاشت آن در مکانهایی است که لثهها به دلیل بیماری لثه عقبنشینی کرده یا پوسیده شدهاند.
عواقب بی توجهی به از دست دادن دندان های دائمی
برخی افراد با وجود اینکه می دانند یک یا چند دندانشان لق شده است، ممکن است بنا به دلایلی آن را درمان نکنند و فکر کنند که لق شدن دندان خود به خود خوب می شود. در زیر با هم عواقب بی توجهی به این مشکل را بررسی خواهیم کرد:
- بوی بد دهان به دلیل تجمع باکتری ها
- التهاب و کبودی لثه
- خونریزی از لثه
- از دست رفتن زمان طلایی برای نجات دندان دائمی توسط دندانپزشک
- ایجاد تورم، التهاب و قرمزی اطراف دهان لق شده
- ایجاد گیر غذایی
- تحلیل لثه
کلینیک دندانپزشکی نور شهریار پاسخگوی سوالات دندانی شما
به لطف فناوری های جدید، پاسخ به این سوال که آیا دندان لق درست می شود؟ قطعا بله، زیرا دندانپزشکان با روش های جدید می توانند دندان دائمی لق شده را نجات دهند. هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید، شانس بیشتری برای نجات دندان دارید.
از دست دادن دندان دائمی بیشتر از آنچه فکر می کنید اتفاق می افتد و اغلب با اضطراب زیادی همراه است. علاوه بر دندان دائمی، لق شدن دندان های عصب کشی و لق شدن ایمپلنت نیز ممکن است رخ دهد که در این صورت مراجعه به متخصص ریشه برای انجام درمان مورد نظر ضروری است.
نکته نهایی در مورد لقی دندان در بزرگسالان
اگرچه لق شدن دندان ها بسیار رایج است، اما نه تنها بر عزت نفس فرد تأثیر می گذارد، بلکه باعث مشکلات سلامتی قابل توجهی نیز می شود. دندان قروچه دائماً می تواند ناشی از اختلالات ژنتیکی، ضربه یا آسیب، بیماری لثه، پوسیدگی دندان و بهداشت نامناسب دندان باشد.
بنابراین مراقب سلامت دندان های خود باشید و سعی کنید با مسواک زدن و استفاده صحیح از نخ دندان و دهانشویه محیط دهان را تمیز نگه دارید.
مقالات پیشنهادی