دندان درد در بارداری چه علتی دارد و چگونه درمان می شود؟ بارداری یکی از حساس ترین و عجیب ترین دوران زندگی هر زنی است که خود را برای پذیرش مادری آماده می کند. این زمان، با تمام لذتی که وجود دارد، می تواند دوران سخت و دشواری نیز باشد. زیرا در این سن مادران چالش های متفاوتی را تجربه می کنند. یکی از مشکلاتی که اکثر خانم های باردار با آن مواجه هستند، دندان درد در دوران بارداری است.
در برخی موارد، این درد می تواند کاملاً خفیف و قابل تحمل باشد. اما گاهی این درد بسیار شدید و غیر قابل تحمل است. اگر شما نیز در دوران بارداری با دندان درد دست و پنجه نرم می کنید، بهتر است با روش های مراقبت از دندان و تسکین درد آشنا شوید. به همین منظور در زیر قصد داریم شما را با روش های مراقبت از دندان در این دوران، دندان درد در دوران بارداری، دلایل روش های درمان آن آشنا کنیم.
دندان درد در بارداری، از پیشگیری و علل تا درمان
بارداری یکی از حساس ترین مراحل زندگی یک زن محسوب می شود. در این دوران تعادل هورمون ها در بدن به هم می خورد و وضعیت جسمی و روحی مادر به طور کلی تغییر می کند. همچنین افزایش نیاز مادر به مواد مغذی باعث می شود که مشکلات جدیدی را تجربه کند. به همین ترتیب، حتی ممکن است مادر به بیماری های جدید مبتلا شود. یکی از مشکلاتی که اکثر مادران باردار با آن مواجه هستند، دندان درد در دوران بارداری است.
دندان درد در بارداری نشانه چیست؟
این جمله را همیشه به خاطر داشته باشید که تغییرات هورمونی (مثلاً افزایش هورمون پروژسترون در دوران بارداری) علت اصلی و واقعی تمام اختلالات و مشکلات احتمالی در دوران بارداری است. در کنار تمام اختلالات گوارشی، جسمی و غیره که بارداری ایجاد می کند، بارداری می تواند مشکلاتی برای دندان ها و لثه ها نیز ایجاد کند. دلیل آن عدم تعادل هورمونی، نیاز جنین به کلسیم و سایر عوامل مشابه است.
اگر مقادیر کافی کلسیم مصرف کنید، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، می توانید از این مشکلات جلوگیری کنید. البته این نکته مهم را فراموش نکنید که قبل از اقدام به بارداری از سلامت حفره دهان و دندان های خود مطمئن شوید و معاینه دندانپزشکی را در کنار سایر معاینات بارداری قرار دهید.
هورمون های بارداری برخی از زنان را مستعد ابتلا به مشکلات لثه از جمله التهاب لثه می کند. این مشکل اغلب در سه ماهه دوم بارداری رخ می دهد. تورم و خونریزی لثه، به ویژه هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، از علائم التهاب لثه است.
بارداری همچنین می تواند عفونت مزمن لثه ناشی از ژنژیویت درمان نشده را بدتر کند. این وضعیت می تواند منجر به از دست دادن دندان شود. علاوه بر این، آپولیس یا گرانولوم پیوژنیک حاملگی یا بزرگ شدن کانونی لثه می تواند به راحتی منجر به خونریزی شود. این شرایط نیاز به تمیز کردن و تخلیه حرفه ای دارد.
علت رایج دندان درد در دوران بارداری
دلایل مختلفی برای دندان درد در دوران بارداری وجود دارد که در ادامه به طور کلی و جزئی به آن ها می پردازیم که هورمون های شما به خصوص استروژن در دوران بارداری افزایش می یابد که می تواند باعث تهوع و استفراغ شود. تهوع صبحگاهی یکی از دلایل مشکلات دندانی شما در دوران بارداری است. هنگامی که دندان های شما به طور مکرر با اسید معده تماس پیدا می کند، می تواند باعث حساسیت دندان یا حفره هایی شود که باعث دندان درد می شود.
اگر مادر باردار لبنیات یا محصولات قندی بیشتری مصرف کند، احتمال ابتلا به مشکلات دندانی را افزایش می دهد. نیاز به کلسیم در دوران بارداری افزایش می یابد، زیرا باید کلسیم مورد نیاز جنین در حال رشد را تسهیل کند. با این حال، عدم مصرف کلسیم کافی در دوران بارداری می تواند به راحتی منجر به تخریب مینای دندان و ایجاد دندان درد و درد شود.
گاهی اوقات بارداری می تواند لثه ها و دندان های شما را حساس کند، که می تواند منجر به مسواک زدن نامناسب مکرر شود. در نتیجه، مشکلات دندانی ممکن است رخ دهد که باعث دندان درد در دوران بارداری می شود.
- تغییرات هورمونی: بارداری باعث نوسانات قابل توجهی در هورمون های بدن زنان می شود. افزایش سطح پروژسترون و استروژن می تواند باعث تغییراتی در سلامت دهان و دندان شود و زنان را بیشتر مستعد دندان درد کند. این تغییرات هورمونی می تواند باعث التهاب و افزایش گردش خون در لثه ها شود و منجر به حساسیت، تورم یا درد شود.
- افزایش گردش خون: در دوران بارداری شاهد افزایش گردش خون در سراسر بدن از جمله لثه و بافت لثه هستیم. این افزایش گردش خون می تواند باعث التهاب لثه شود که در نهایت باعث دندان درد می شود. علاوه بر این، افزایش حجم خون می تواند مشکلات دندانی مانند پوسیدگی دندان یا بیماری لثه را بدتر کند و باعث درد دندان در دوران بارداری شود.
- تغییر در عادات بهداشت دهان و دندان: بارداری معمولاً منجر به تغییراتی در عادات بهداشتی دندان می شود که می تواند منجر به دندان درد شود. به عنوان مثال، برخی از زنان باردار ممکن است دچار تهوع صبحگاهی یا افزایش حساسیت به طعم ها و بوهای خاص شوند که همه اینها می تواند منجر به بهداشت نامناسب دهان شود. بی توجهی به مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و معاینه به موقع خطر پوسیدگی دندان و لثه را افزایش می دهد.
- کمبود مواد مغذی: بارداری باعث افزایش خواسته ها و نیازهای بدن زنان و افزایش تقاضا برای جذب مواد مغذی می شود. اگرچه برخی از زنان ممکن است کمبود مواد مغذی، به ویژه کلسیم و ویتامین D را تجربه میکنند. این کمبودها می تواند مینای دندان را ضعیف کرده و خطر مشکلات دندانی مانند حفره و دندان درد در دوران بارداری را افزایش دهد.
- التهاب لثه: بیماری لثه یا التهاب لثه یکی از بیماری های شایع در دوران بارداری است. تغییرات هورمونی و افزایش گردش خون می تواند باعث التهاب لثه یا خونریزی لثه شود. اگر این مشکلات درمان نشوند، التهاب لثه می تواند به پریودنتیت تبدیل شود که در نهایت منجر به دندان درد و حتی از دست دادن دندان می شود.
پیشگیری از دندان درد در دوران بارداری
تا زمانی که تمام آلودگی ها از دهان خارج شود و احتمال پوسیدگی، پوسته پوسته شدن یا ضعیف شدن مینای دندان از بین برود. یکی از مشکلات مسواک زدن این است که نباید همیشه از خمیردندان های حاوی سفید کننده استفاده کنید. زیرا این خمیرها به مینای دندان نیز آسیب می رسانند. بهتر است بیشتر از خمیر دندان معمولی استفاده شود. حتی گاهی اوقات می توانید از خمیر دندان استفاده نکنید و فقط دندان ها و دهان خود را با مسواک مسواک بزنید.
اگر نمی توانید دندان های خود را مسواک بزنید، می توانید دهان خود را با آب بشویید. این کار همچنین به حذف مواد غذایی از روی دندان و کاهش احتمال پوسیدگی دندان کمک زیادی می کند. همچنین از آنجایی که دهان مادر در دوران بارداری اسیدی تر می شود، شستشو با آب به جلوگیری از ضعیف شدن مینای دندان کمک می کند.
بعد از رعایت بهداشت نوبت به تغذیه سالم می رسد. رژیم غذایی سالم از دو جهت به سلامت دندان کمک می کند. اولاً به دندان ها آسیب نمی رساند و ثانیاً با تأمین کلسیم نیازهای ارگانیسم مادر را برطرف می کند و از دندان درد محافظت می کند.
در نهایت بهتر است مشکلات دهان و دندان خود را قبل از بارداری حل کنید تا در دوران بارداری دچار دندان درد نشوید. مشکلات دهان و دندان و مشکلات لثه در دوران بارداری جدی تر است.
درمان دندان درد در دوران بارداری
شرایط خاصی که مادر در دوران بارداری تجربه می کند باعث می شود نتوانند هیچ دارویی مصرف کنند. پس از دندان درد، بسیاری از مادران به این فکر می کنند که در دوران بارداری چه دارویی برای دندان درد مصرف کنند. به طور کلی، دندان درد به سه روش درمان می شود. درمان های خانگی، داروها، درمان های دندانپزشکی.
۱. درمان های خانگی برای دندان درد در دوران بارداری
درمان های خانگی دندان درد در دوران بارداری با درمان های خانگی رایج دندان درد متفاوت است. زیرا مصرف برخی از گیاهان دارویی در دوران بارداری ممنوع است و ممکن است باعث آسیب به جنین شود. به همین دلیل، توصیه می شود قبل از استفاده از هر گونه درمان خانگی برای دندان درد، وضعیت خود و کودکتان را بررسی کنید. همچنین بهتر است در مصرف این مواد زیاده روی نکنید. برخی از مهم ترین درمان های خانگی به شرح زیر است:
- میخک: یکی از بهترین و موثرترین درمان های خانگی برای دندان درد میخک است. میخک با ضد عفونی کردن دهان و دندان به کاهش درد کمک می کند. می توانید گیاه میخک را مستقیماً روی دندان های خود قرار دهید یا از ترکیب روغن میخک و آب به عنوان دهان شویه استفاده کنید.
- سیر: یکی از معروف ترین درمان های خانگی برای دندان درد، سیر است. سیر حاوی آنتی بیوتیک های طبیعی است و می تواند تاثیر بسزایی در کاهش دندان درد در دوران بارداری داشته باشد. می توانید سیر را رنده کرده و با مقداری روغن مخلوط کنید و روی لثه و دندان های خود بمالید.
- کمپرس سرد یا گرم: استفاده از کیسه یخ اعصاب دندان را تا حدی بی حس می کند و درد شما را تسکین می دهد. علاوه بر این، حوله و حوله گرم می تواند تا حدودی درد را کاهش دهد.
- آب نمک: از ترکیب آب ولرم و نمک به عنوان دهانشویه استفاده کنید. نمک خاصیت ضد باکتریایی دارد و برای شستشوی دهان و دندان مناسب است. سعی کنید تا یک ساعت پس از مصرف این ترکیب از خوردن غذا خودداری کنید.
- نعنا: یکی از مواد اصلی در اکثر خمیردندان ها نعنا است. جویدن برگ های تازه نعناع می تواند به تسکین دندان درد کمک کند. همچنین اگر به نعناع تازه دسترسی ندارید می توانید از آب نعناع استفاده کنید. برای استفاده از قابلمه نعناع بهتر است از فرم غلیظ آن مانند دهان شویه استفاده شود تا تاثیر بیشتری داشته باشد.
۲. درمان دارویی دندان درد در دوران بارداری
در برخی موارد فراوانی عفونت دندان به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و چاره ای جز مصرف مسکن وجود ندارد. استامینوفن و ایبوپروفن دو تا از مهم ترین مسکن هایی هستند که اکثر ما با آنها آشنا هستیم. امروزه استامینوفن اغلب بدون نسخه استفاده می شود و اکثر مردم آن را بی خطر می دانند. اما در بارداری شرایط مختلفی وجود دارد و این داروها بدون مشورت با پزشک متخصص قابل استفاده نیستند.
همچنین پمادهای حاوی بنزوکائین از جمله بی حس کننده های موضعی مورد استفاده برای دندان درد هستند. تحقیقات نشان می دهد که این پماد برای درمان دندان درد در دوران بارداری بی خطر است اما بهتر است قبل از استفاده از این پماد با پزشک متخصص مشورت کنید.
پاراستامول و آنتی بیوتیک هایی مانند پنی سیلین و سفالوسپورین از دیگر داروهایی هستند که پزشکان برای مادران باردار تجویز می کنند. توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه این داروها می تواند عواقب جبران ناپذیری برای جنین داشته باشد. دارو با توجه به وضعیت جسمانی مادر، وضعیت جنین، سن جنین و حساسیت مادر و جنین توسط پزشک تجویز می شود. برای حفظ سلامت خود و فرزندتان بهتر است به توصیه های پزشک عمل کنید.
۳. درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری
در برخی موارد، جرم گیری، که یک درمان بسیار ساده است، به تسکین دندان درد کمک می کند. اما در برخی موارد به درمان جدی تری مانند برداشتن عصب نیاز خواهید داشت. برای شروع درمان دندانپزشکی، احتمالاً به عکس برداری با اشعه ایکس نیاز خواهید داشت. این عکس با اشعه ایکس گرفته شده است و برای حفظ سلامت جنین بهتر است از لباس های محافظ استفاده کنید. پس از آن، اکثر روش های دندانپزشکی نیاز به بیهوشی دارند. بی حسی موضعی بر سلامت جنین تاثیری ندارد و می توانید بدون نگرانی از آن استفاده کنید.
نکته نهایی در مورد دندان درد در بارداری
برای درمان فوری دندان درد در دوران بارداری از داروهای معرفی شده توسط داروخانه ها بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. به عنوان مثال، استفاده از Dentafort باید تحت نظر پزشک باشد. برای استفاده از روش های سنتی و گیاهی برای کاهش و از بین بردن دندان درد در دوران بارداری، پزشک زنان خود را مطلع نکنید. به خاطر داشته باشید که شما باردار هستید و باید بیش از هر زمان دیگری مراقب سلامتی خود باشید تا جنین سالم بماند و خطری برای او نباشد.
مقالات پیشنهادی:
کشیدن دندان شیری کودکان در چه شرایطی لازم است؟