علت بیرون آمدن استخوان فک چیست؟ بیرون زدگی استخوان فک می تواند در اثر عوامل مختلفی از جمله عفونت، ضربه، استرس مکرر، تومور یا بیماری هایی مانند سندرم شیخوک یا فیبروماتوز ایجاد شود. تشخیص دقیق استخوان فک برآمده معمولاً به معاینه پزشکی و تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) نیاز دارد.
در برخی موارد، نمونه بافت شناسی نیز برای تشخیص بیماری گرفته می شود. درمان بیرون زدگی استخوان فک به علت زمینه ای این بیماری بستگی دارد. در برخی موارد، جراحی ممکن است ضروری باشد، در حالی که در برخی دیگر درمان دارویی مانند آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد التهاب کافی است. بهتر است معاینه دندانپزشکی انجام دهید و با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین درمان را برای شما تعیین کند.
علت بیرون آمدن استخوان فک چیست؟
کشیدن دندان می تواند برای برخی افراد راه حلی برای رفع مشکلات دندان های آسیب دیده، شکسته یا آسیب دیده باشد. اگرچه بهتر است دندان های کشیده شده را با وسایلی مانند ایمپلنت جایگزین کنید، اما ممکن است برخی افراد تمایلی به این کار نداشته باشند.
اما مشکلاتی مانند برآمدگی استخوان فک پس از کشیدن دندان می تواند منجر به نیاز به جایگزینی دندان از دست رفته با استفاده از روش هایی مانند ایمپلنت شود که در دنیای دندانپزشکی به عنوان استئونکروز یا ONJ شناخته می شود و در صورت بدتر شدن باعث عفونت استخوان فک می شود.
onj برای چه کسی اتفاق می افتد؟
ONJ یا استئونکروز فک بیماری است که در آن بافت استخوانی فک به دلیل کمبود خون و اکسیژن می جوشد و باعث شکستگی استخوان و عفونت می شود. ONJ معمولاً در افرادی که برای درمان سرطان، به ویژه سرطان سینه و پروستات، پرتودرمانی یا شیمی درمانی دریافت می کنند، رخ می دهد. این بیماری همچنین در افرادی که بیس فسفونات ها و دنوزوماب را برای درمان بیماری های جدی مانند پوکی استخوان مصرف می کنند رخ می دهد.
افرادی که سابقه دندانی ضعیف یا جراحی دندان دارند نیز در معرض خطر ابتلا به ONJ هستند. همچنین، برخی بیماری ها مانند دیابت و اختلالات ایمنی نیز می توانند از عوامل خطر ONH باشند. اما این بیماری نادر است و افراد مبتلا به این بیماری باید تحت نظر پزشکان متخصص و دندانپزشکان باشند.
ONJ یا نارسایی استخوان فک می تواند در برخی افراد در نتیجه استفاده از برخی داروها و درمان های پزشکی رخ دهد، اما عامل عفونی ناشی از دندان و گوشت یا پس از جراحی دندان نیز می تواند گیرنده برخی از درمان ها باشد. افراد زیر در بالاترین خطر ابتلا به ONH هستند:
- افرادی که برای سرطان با دوزهای بالای بیس فسفونات ها مانند زولدرونیک اسید (Zometa) و پامیدرونات (Aredia) درمان می شوند که برای کاهش عوارض استخوانی ناشی از شیمی درمانی و ترکیبات پس از شیمی درمانی و پرتودرمانی استفاده می شود.
- افرادی که برای درمان بیماری های استخوانی مانند پوکی استخوان و استئوپنی تحت درمان با بیس فسفونات ها هستند.
- افرادی که از داروهای کورتیکواستروئیدی استفاده می کنند که باعث تحلیل استخوان نسبتاً ناکافی می شود.
- افراد مبتلا به بیماری های خاصی مانند دیابت، بیماری های سیستمیک و عفونی، عوارض ایمنی و علائم تومور.
- افرادی که تحت عمل جراحی دندان قرار گرفته اند و عفونت گوشتی وجود دارد.
توصیه می شود افراد در یک یا چند گروه از گروه های فوق با پزشک خود در مورد راه های پیشگیری از ONH صحبت کنند.
شایعترین علت بیرون زدگی استخوان فک چیست؟
در بین تمام عواملی که باعث بیرون زدگی استخوان فک می شود، کشیدن دندان می تواند عامل اصلی چنین وضعیتی باشد. افراد پس از تصادف، عفونت، ترک یا شکستگی دندان مجبور به کشیدن دندان های مربوطه می شوند. کشیدن دندان، فک پایین را در معرض باز قرار می دهد. این هوا از طریق فضای خالی ایجاد شده در محل دندان کشیده شده به استخوان فک خواهد رسید. این وضعیت نیاز به مراقبت و درمان دارد و بهتر است این حفره ترمیم شده و با بافت استخوانی و خون دندان کشیده شده پوشانده شود.
اگر چنین حالتی پیش نیاید و استخوان فک در معرض دید باقی بماند، بیرون زدگی استخوان فک پس از کشیدن دندان ایجاد می شود. این وضعیت باعث می شود که استخوان فک در آن ناحیه گردش خون خود را از دست بدهد و چنین وضعیتی باعث از دست دادن استخوان دائمی در آن ناحیه می شود. همچنین ایجاد این وضعیت منجر به تغییرات دائمی در شکل استخوان فک می شود و ممکن است دیگر امکان نصب ایمپلنت در محل دندان کشیده شده وجود نداشته باشد.
علائم از دست دادن استخوان فک
از دست دادن استخوان فک یک فرآیند تدریجی است و به طور ناگهانی رخ نمی دهد. برای بررسی دقیق این موضوع باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا از دندان های خود رادیوگرافی بگیرد که نشانه های زیر از بین رفتن استخوان فک است.
- تغییر کردن حالت دهان
- تیره تر شدن چانه
- ظاهر شدن چین و چروک اطراف لب
- حرکت کردن دندان ها رو به جلو
- سر درد در ناحیه فک و صورت
- سختی در تکلم و خوردن
- افزایش حفره های دندانی
چه عواملی باعث از بین رفتن استخوان فک می شود؟
عوامل متعددی می توانند باعث تخریب و از بین رفتن استخوان فک شوند، از جمله:
- عوارض داروها: مصرف برخی داروها مانند بیس فسفونات ها و کورتیکواستروئیدها می تواند باعث کاهش ترمیم استخوان و ضعف استخوان شود.
- بیماری های استخوانی: بیماری هایی مانند پوکی استخوان و بیماری هایی که باعث ضعف استخوان می شوند مانند روماتیسم مفصلی و سرطان استخوان.
- جراحی: جراحی هایی که باعث ایجاد تغییراتی در استخوان فک و دندان می شود مانند کشیدن دندان.
- عفونت: عفونت هایی که باعث تخریب و تجزیه بافت استخوانی می شوند مانند عفونت لثه و پیوند.
- تغذیه نامناسب: کمبود یا کمبود مواد مغذی مانند ویتامین D و کلسیم می تواند باعث ضعف استخوان ها شود.
- سن: با بالا رفتن سن، استخوانها معمولا ضعیفتر میشوند و میتوانند باعث شکستگی آنها شوند.
- عوامل ژنتیکی: برخی از بیماری های استخوانی و عوامل مرتبط با سن و ژنتیک می توانند باعث تخریب استخوان فک شوند.
اگر نگران سلامت استخوان فک خود هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
راه حل های جلوگیری از بیرون زدگی استخوان فک پس از کشیدن دندان
شاید بهترین راه برای جلوگیری از برآمدگی استخوان فک بعد از کشیدن دندان، توجه و مراقبت از حفره بعد از کشیدن دندان باشد. پس از کشیدن دندان معیوب توسط متخصص دندانپزشکی، حفره توسط دندانپزشک بررسی می شود. اگر تشخیص داده شود که بعید است حفره به خودی خود بهبود یابد، دندانپزشک حفره را با بخیه های جراحی و پرکننده استخوان می بندد.
در غیر این صورت، گاز استریل ممکن است روی محل کشیدن دندان قرار داده شود که به توقف خونریزی در محل کشیدن دندان کمک می کند. پزشک از بیمار می خواهد که به مدت یک ساعت از تکان دادن گاز خودداری کند. این امر باعث ایجاد لخته های خون در پایین محل کشیدن دندان می شود که می تواند از بیرون زدگی استخوان فک پس از کشیدن دندان جلوگیری کند.
اگر لخته های خون آزاد شوند، ممکن است اعصاب استخوانی پوشش خود را از دست داده و به تدریج تحلیل بروند. این وضعیت می تواند بسیار دردناک باشد و در روند بهبودی اختلال ایجاد کند. بنابراین توصیه می شود از لخته خون تشکیل شده پس از کشیدن دندان به درستی مراقبت شود و در نتیجه از بافت لثه بهتر نگهداری شود.
مراقبت های لازم بعد از کشیدن دندان عقل برای جلوگیری از بیرون زدگی استخوان فک
پس از کشیدن دندان عقل، لثه ها به دو صورت بسته می شوند. روش اول بخیه زدن لثه است. اگر جذب نشد یک هفته بعد از کشیدن بخیه میزنید. روش دوم قرار دادن گاز استریل روی لثه است. گاز استریل را حدود یک ساعت روی آدامس فشار دهید و به هیچ وجه آن را عوض نکنید.
مراقبت های دیگری که باید برای چند روز پس از کشیدن دندان عقل انجام دهید عبارتند از:
- از تف کردن و بیرون ریختن بزاق با فشار خودداری کنید.
- از مسواک زدن (حتی با مسواک نرم) روی لثه عمل شده و دندان های اطراف خودداری کنید.
- از رژیم غذایی ملایم استفاده کنید و تا حد امکان از غذاهای سفت و خشک خودداری کنید.
- برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید.
- هنگام خواب سر را روی سایر قسمت های بدن قرار دهید.
- برای شستشوی دهان از آب نمک و دهانشویه استفاده کنید.
درمان استخوان فک تحلیل رفته ناشی از بیرون زدگی استخوان فک بعد از کشیدن دندان
درمان آتروفی استخوان فک ناشی از بیرون زدگی استخوان فک پس از کشیدن دندان به دو روش جراحی و غیرجراحی انجام می شود. در هر دو روش، هدف اصلی بازگرداندن حالت طبیعی استخوان فک و حفظ عملکرد مناسب آن است. در روش غیرجراحی از روش هایی مانند استفاده از وسایل ارتودنسی، درمان دارویی و استفاده از ماساژهای خاص برای بهبود وضعیت استخوان فک استفاده می شود.
در روش جراحی برای بازگرداندن حالت طبیعی استخوان فک و حفظ عملکرد مناسب آن عمل جراحی انجام می شود. در این روش، پزشک ممکن است از تکنیک هایی مانند جراحی ترمیمی با استفاده از منگنه، پیچ و مهره های استخوانی برای بازگرداندن استخوان فک به حالت طبیعی خود استفاده کند. با هر دو روش، بسته به شدت و اندازه برآمدگی، ممکن است یک یا چند عمل جراحی و پیگیری منظم توسط پزشک و دندانپزشک برای بهبودی کامل بیمار ضروری باشد.
رایج ترین درمان برای این پیوند، پیوند استخوان فک است. در طی این جراحی، دندانپزشک یا جراح بافت از دست رفته را با مواد پیوند جایگزین می کند. پس از چند ماه، بدن شما این ماده را جذب می کند و جایگزین حجم طبیعی و سالم استخوان می شود.
مقالات پیشنهادی: